AB, un kurdunu insanlar için tüketimi güvenli gıda olarak servis edecek

AB Avrupa Birliği
AB, un kurdunu insanlar için tüketimi güvenli gıda olarak servis edecek

Avrupa Birliği, 'un kurdu' diye bilinen böceğin larvalarının gıda maddelerine katılması için yeşil ışık yaktı. 27 AB ülkesi, un kurdunun 'yenilikçi gıda' etiketi ve 'güvenli yiyecek' olduğu notuyla süpermarket raflarında ve restoran menülerinde yerini alması konusunda anlaştı.

Koronavirüs pandemisinin alameti farikası olduğu değişen toplumsal yaşam 'kurtlanıyor'. Fırınlar, un fabrikaları, un değirmenlerinde rastlanan ve unla beslenen bir böcek türü olan un kurdunun 'geleceğin besini mi olacağını' sorduran bir gelişme yaşandı. Avrupa Birliği'ne (AB) üye 27 ülke, literatürde adı 'tenebrio molitor' olan sarı renkli un kurdunun kurutulmuş larvasının 'yenilikçi gıda' etiketi ve 'güvenli yiyecek' olduğu notuyla süpermarket raflarında ve restoran menülerinde yerini alması konusunda anlaştı.

Öncesinde Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu, Ocak 2021'de sarı un kurdunun insanlarca yenilmesinin güvenli olduğuna karar vererek gıda tüketim maddesi olmasının yolunu açmıştı.

YÜKSEK PROTEİN DEĞERİ

Bugün Avrupa Komisyonu'nun açıkladığı uzlaşma AB müktesebatı haline gelirse, AB yurttaşları ve AB'ye gelen turistler karınlarını sarı kurtçuklarla doyurmaya başlayabilecek. Komisyon'un açıklamasında böyle bir sahneyi tasavvur etmekte zorlananlara hitaben "Alternatif protein kaynağı olarak böceklerin kullanılması yeni bir yöntem değildir ve dünyanın pek çok bölgesinde düzenli olarak böcek yenilmektedir" denildi.

ALERJİ UYARISI

Açıklamada gıda ürünlerinin içindekiler bölümünde un kurdu bulunduğunun net biçimde ifade edilmesi gerektiği, karides ve toz akarına alerjik kişileri un kurdu için de uyarmak bakımından bunun zorunlu olduğu vurgulandı. 

Yer fıstığı gibi tadıyla burgeri, bisküvisi, çikolatası yapılabilirBuna göre kurutulduğunda yer fıstığı gibi bir tadı olan un kurdunun burgeri, şeyki, bisküvisi ve hatta çikolatasını üretmek de mümkün olacak. Ve bununla da kalmayacak.

11 BÖCEK İÇİN BAŞVURU YAPILDI

Un kurduyla ilgili kararın gelecek haftalarda resmileşmesinin beklendiğini açıklayan Komisyon, AB'de böceklerin 'yenilikçi gıda' haline gelmesine yönelik şimdiki halde 11 başvuru daha bulunduğunu ve bunların Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu tarafından değerlendirileceğini duyurdu.

AVRUPA BİRLİĞİNDE İLK KEZ 

Komisyon, AB çapında ilk kez gıda olarak böcek tüketimine izin verileceğini, ancak daha önce bazı üye ülkelerde böcek tüketiminin olduğunu söyledi. Ancak bu, bütün böceklerin onaya tabi olmasını gerektiren yenilikçi gıdalar hakkındaki AB yönetmeliğinin 2018'de güncellemesinden önceydi.

ASYA'DA YAYGIN

Bira mayası, buğday kepeği, mısır nişastası ve patates unu gibi maddelerde hızla büyüyebilen sarı un kurdu, gerekli yağ ve amino asitleri içermesi bakımından yüksek protein değerine sahip olmasıyla dikkat çekiyor ve Güneydoğu Asya gıda piyasasında uzun zamandır bulunuyor.

AB Avrupa Birliği AB