AB Konseyi Başkanı Michel Karabağ sorusuna yanıt veremedi

Dünya haberleri Azerbaycan

Azerbaycanlı bir gazeteci, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel'e Avrupa Birliği'nin Ermenistan'ın Karabağ'ı işgaline 30 yıl boyunca neden sessiz kaldığını sordu. Michel o soruya yanıt veremedi. Avrupa Birliği'nin tarafsız olduğunu savunmakla yetindi.

Avrupa Birliği Konsey Başkanı Charles Michel, Ermenistan'ın Karabağ'ı işgaline 30 yıl boyunca neden sessiz kaldıkları sorusuna yanıt veremedi!

Michel, Avrupa siyasi topluluğu zirvesinin yapıldığı İspanya'nın Granada kentinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Azerbaycanlı bir gazeteci Michel'e, Ermenistan'ın Karabağ'ı işgali sırasında 1 milyon Azerbaycanlı'nın yerinden edildiğini hatırlattı.

Avrupa Birliği'nin buna neden 30 yıl boyunca ses çıkarmadığını sordu. Michel, o soru karşısında zor anlar yaşadı.

"Sayın başkan, Avrupa Karabağ'da 1 milyon insan yerinden edilirken neden 30 yıl boyunca sessiz kaldı? Ve neden şimdi Ermenistan adına konuşuyor? Sizce Avrupa bundan sonra tarafsız bir arabulucu olabilir mi?" sorusuna Michel, "İlk cevabım, evet. AB tarafsız bir arabulucu çünkü AB'nin gizli bir ajandası yok. Ajandamız oldukça açık. Hedefimiz refah, istikrar, güvenlik ve bağlantılılığı sağlamak." diye konuştu.

AB'nin "30 yıldır neden sessiz kaldığına" yanıt veremeyen Michel, Azerbaycan ve Ermenistan arasında yürüttükleri arabuluculukla, pek çok konuda ilerleme sağladıklarını savundu.

AB Konsey Başkanı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ı ay sonunda Brüksel'de yapılacak bir toplantıya davet edeceğini de söyledi.

Azerbaycan Ordusu'nun Karabağ'a düzenlediği antiterör operasyonu sonrası gözler, Aliyev ve Paşinyan'ın İspanya'da yapacağı görüşmeye çevrilmişti. Bakü, toplantıya Türkiye'nin de katılmasını önerdi. Ancak üstlenmek istediği "arabulucu" role rağmen her konuda Ermenistan'ın tarafını tutan Fransa buna karşı çıktı. Bakü bu dayatmaya restle karşılık verdi. Erdoğan ve Aliyev, Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi'ne katılmadı.

 

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan Karabağ AB Konseyi