BM heyeti Karabağ incelemesini tamamladı: Şiddet bulgusuna rastlanmadı

Ermenistan Dünya haberleri Azerbaycan

BM heyeti Karabağ'da incelemelerini tamamladı. Örgütten yapılan açıklamaya göre sivil altyapıda hasara rastlanmadı ve sivillere yönelik şiddet bulgusu tespit etmedi. Azerbaycan ise Karabağ'da kalan veya geri dönecek Ermeniler için entegrasyon planını açıkladı.

Azerbaycan topraklarında artık gri alan yok. Karabağ yeniden tam kontrol altında... Yasa dışı ayrılıkçı sözde yönetimin, antiterör operasyonu sonrası kendini feshetme kararıyla, tarihi süreç tamamlandı.

Ermenilerse Azerbaycan'ın güvenlik ve hak garantilerine rağmen kendi istekleriyle bölgeyi terk etti... Karabağ'daki 120 bin kişilik Ermeni nüfusunun neredeyse tamamı Ermenistan'a geçti.
BM verilerine göre bölgede az sayıda Ermeni kaldı.

Azerbaycan'ın izniyle bölgeye giden BM heyeti, çalışmalarını tamamladı. Hankendi'de konutları, sağlık, eğitim ve kültür tesislerini inceleyen heyet, hiçbir yapıda hasar tespit etmedi; sivillere yönelik en ufak şiddet bulgusuna da rastlamadı.

BM ekibi ziyaret ettikleri yerlerde hastane, sivil kamu altyapısında herhangi bir hasar görmedi. Aynı zamanda Azerbaycan hükümetinin şehirdeki sağlık hizmetlerinin yeniden başlatılması için hazırlık yaptığına şahit oldular. Şu anda Karabağ'da az sayıda etnik Ermeni'nin kaldığı bilgisini aldılar. Sivillere yönelik şiddete ilişkin herhangi bir rapora da rastlamadılar.

Azerbaycan Karabağ'da kalan veya geri dönecek Ermeniler için entegrasyon planını açıkladı. Süreç Azerbaycan'ın anayasası ve uluslararası yükümlülüklere göre hayata geçirilecek. Ermeniler eşit haklara sahip olacak. Güvenlikleri sağlanacak olan Ermeniler için yaşadıkları bölgelerde altyapı hızla iyileştirilecek. Ayrıca istihdam imkanıyla özel ekonomik teşvik paketinden yararlanabilecekler.

Azerbaycan’ın Karabağ'da yaşayan Ermenilere kucak açmasına rağmen Ermenistan karalama kampanyasına devam ediyor. Tek kanıt olmadığı halde Ermeniler'in "zoraki göçe" hatta "etnik temizliğe" maruz bırakıldığı yalanını ileri sürüyor. Erivan yönetimi bununla da yetinmedi. Asılsız ithamlarla Avrupa Birliği'ni Azerbaycan'a yaptırım uygulamaya davet etti. Ancak Macaristan ve Romanya gibi ülkeler bu fikre net biçimde karşı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in zaferle sona eren antiterör operasyonu sonrası ilk kez Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'la görüşmesi bekleniyor.

Granada'da yapılacak toplantıya Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de katılacak.

Kaynak: Haber Global TV

Karabağ BM ermeni Ermenistan Azerbaycan