NASA adım adım Güneş’e yaklaşıyor

NASA

NASA'nın Parker Keşif Aracı, cumartesi günü Güneş'e en yakın uçuşlarından birini gerçekleştirdi. Dünya'ya 150 milyon kilometre uzaklıkta olan araçla şu anda iletişim kurulamıyor. Verilerin en geç yarın Dünya'ya iletilmesi bekleniyor.

Hızı saatte 700 bin kilometreye yaklaştı. Güneş'e en yakın noktadan geçti. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın Parker Keşif Aracı yeni rekora imza attı.

Parker tarihi uçuşu hafta sonu gerçekleştirdi. Keşif aracı Dünya'nın yaşam kaynağı olan Güneş'e 6,1 milyon kilometre yaklaşmayı başardı.  Yaklaşık 692 bin kilometre hızla etrafından geçti. 

Tüm teçhizatı aktif olan araç, Güneş'in taç küresinden önemli veriler topladı. Ancak Parker'ın topladığı veriler henüz Dünya'ya ulaşmadı.  Çünkü keşif aracı, Dünya'ya yaklaşık 150 milyon kilometre mesafede bulunuyor ve NASA ile iletişimi yok.

2018'de uzaya fırlatılan Parker Keşif Aracı bugüne kadar Güneş'e yakın 23 uçuş gerçekleştirdi.  Aşırı sıcak ve radyasyona karşı özel bir kalkanı bulunan Parker, Güneş'e en çok yaklaşan ve taç küreden veri toplayan ilk keşif aracı olma özelliği taşıyor.

Parker'ın misyonları, Dünya’daki uydular, astronotlar ve enerji şebekeleri üzerinde etkili olan uzay havasının daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacak.