AB'den Navalny çağrısı

AB Rusya
AB'den Navalny çağrısı

Rus muhalif lider Navalny, Rusya'da 3,5 yıl hapis cezasına çarptırılmış, destekçileri ise sokağa dökülmüştü. Avrupa Birliği ise Navalny'nin serbest bırakılması için Rusya'ya çağrıda bulundu.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, hapis cezasına çarptırılan Rus muhalif Aleksey Navalny'nin serbest bırakılmasını istedi.

​​​​​​​Borrell ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'da bir araya gelmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Rusya'da Rus muhalif Navalny’nin hapis cezasına çarptırılmasından endişe duyduklarını dile getiren Borrell, "Lavrov ile görüşmemizde, Navalny'nin serbest bırakılması ve zehirlenmesiyle ilgili kapsamlı soruşturmanın başlatılması çağrısında tekrar bulundum." dedi.

"İLİŞKİLERİMİZ, CİDDİ ANLAŞMAZLIKLAR VE KARŞILIKLI GÜVEN EKSİKLİĞİYLE DEĞERLENDİRİLEBİLİR"

AB ile Rusya arasındaki ilişkileri değerlendiren Borrell, Rusya ile birçok konuda farklı görüşlere sahip olduklarına dikkati çekti.

Borrell, "Son yıllarda ilişkilerimiz, ciddi anlaşmazlıklar ve karşılıklı güven eksikliğiyle değerlendirilebilir. Birbirimizi ortak değil, daha fazla rekabetçi olarak görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, AB’nin ticaret alanında Rusya’nın en büyük ortağı olduğuna işaret etti.

"BATI MEDYASI, RUSYA’DAKİ GÖSTERİLERDE SADECE POLİSİN TEPKİSİNİ GÖSTERİYOR"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Batı medyasının, Navalny’ninserbest bırakılması için ülke genelinde düzenlenen izinsiz protesto gösterilerini "çifte standart" ile yansıttığını belirtti.

Lavrov, "Batı medyası, Rusya’daki protesto gösterilerinde polisin neye tepki verdiğini değil, sadece tepkisini gösteriyor. Batı ülkelerindeki olaylarda ise göstericilerin yasaları ihlal ettiği gösteriliyor." yorumunda bulundu.

Rusya ile AB arasındaki ilişkilere de değinen Lavrov, "İkili ilişkiler, AB’nin tek taraflı olarak uyguladığı yasa dışı kısıtlamalar nedeniyle zor zamanlardan geçiyor. İlişkilerin daha da kötüleşmesi, olumsuz ve öngörülmeyen sonuçlara yol açabilir." diye konuştu.

"İRAN NÜKLEER ANLAŞMASI SORUNU, KRİTİK DURUMDA"

Lavrov, İran nükleer anlaşması sorununa da değinerek, bu konuda "kritik" duruma gelindiğini vurguladı.

"Amerikan yönetiminin, uluslararası alanda büyük öneme sahip İran nükleer anlaşmasına geri dönüş yapılması konusunda karar alacağını umuyoruz." diyen Lavrov, bu anlaşmasıyla ilgili sorunun çözümü konusunda çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti.

Kaynak: AA

Rusya AB