97 yaşında politik kariyerinin zirvesinde bir adam: 'Böyle hayatta kalabilirim'

97 yaşında politik kariyerinin zirvesinde bir adam: 'Böyle hayatta kalabilirim'
97 yaşındaki Vito Perillo 101 yaşında siyaseti bırakmayı düşünüyor. Fotoğraf: Vito Perillo

"Yaş 70, iş bitmiş" bu sözü duymayanımız yoktur. Hayatın 70'inden sonra başladığını düşünenler de var. 97 yaşındaki Vito Perillo da bunlardan biri...

97 yaşındaki Vito Perillo, politik kariyerinin zirvesinde. İkinci Dünya Savaşı gazisi isim daha Salı günü üç rakibini sandığa gömerek New Jersey, Tinton Falls’ın belediye başkanı oldu.

Seçimi kazandıktan sonra Facebook’a şu satırları yazdı: Durdum ve insanların bana neden oy verdiğini anlamaya çalıştım. Belki savaş gazisi bir ihtiyar olduğum için veya ilanlarımı gördünüz. Umuyorum ki sizleri umursadığım ve kente değer verdiğim için beni seçtiniz.

Aksi bir kayıt yok, Perillo’nun ABD tarihinin en eski belediye başkanı olduğu düşünülüyor. Yaşıtı insanlar için örnek oluşturduğu inancında, “İnsanlar yaşımı duyunca, onlar da cesaretleniyor” ifadelerini kullandı.

1980'DE EMEKLİ OLDU

2017 yılında ilk seçimini kazandığında 93 yaşındaydı ve sandıktan pek de umudu yoktu. Perillo, liseden sonra deniz kuvvetlerine yazıldı ve orada 38 yıl elektrik teknisyeni olarak çalıştı. 1980 yılında emekli oldu. Vergi adaletsizliği, polisin karıştığı rüşvet olayları gibi sorunlar yüzünden politikaya hep ilgi duydu.

İlk seçim deneyiminde 18 bin nüfuslu seçim bölgesinde çalmadık kapı bırakmadı. 70’inden sonra yerel düzeyde politika ile ilgilenen adam, 20 yıl sonra politik kariyerinin zirvesine çıkmıştı. İlk döneminde emlak vergilerini düşürdü, polis departmanına çeki düzen verdi.

Uzun yanan etkisiz trafik ışıklarını değiştirdi, kente parklar kazandırdı, aynı zamanda 15 kilometrelik, yol ve kaldırım inşa etti. Sokaklar temiz olduğu için de yaptığı iş ile gurur duyduğunu söylüyor. Halk da ondan memnun olmuş olacak ki kesin olmayan sonuçlara göre; en yakın rakibine 300 oy fark atarak yeniden seçildi.

1924 yılında New York, Bronx’ta doğan Vito Perillo, 1960 yılında Tinton Falls’a taşındı. Eşi 64 yaşındayken 2013 yılında hayatını kaybetti, kızları ona yakın yaşıyor. 24 milyon dolarlık belediye bütçesini yönetmenin dışında, Perillo dört torunu ile ilgileniyor. Perillo torunlarının da çocuklarını (6 tane) gördü.

TORUNUNUN SAĞDICI OLDU

28 yaşındaki torunu Mike’ın sağdıcı idi, aynı zamanda 28 yaşındaki torunu Marlana ile de her Çarşamba yemekte buluşuyor. Kızı, Anna Mae Perillo, “Babam ilham kaynağı, en yaşlı belediye başkanı olarak değil, en iyi hizmet eden başkan olarak anılmak istiyor” diyor.

Vito Perillo yaşamını sürdürmek için ciddi bir diyet uygulamıyor, ona göre fiziksel olarak aktif kalması bu dünyadaki ömrünü uzatıyor. Düzenli olarak golf oynuyor, aynı zamanda haftada iki kez ağırlık kaldırıyor.

Ona göre bugün olduğu yere gelmenin başka reçetesi yok. Emekli olmayı da düşünüyor, Allah ömür verirse 101 yaşına geldiğinde belediye başkanlığını bırakacak. Her gün takım elbisesi üzerinde, “İşimi seçiyorum, beni hayatta tutan bu. Bu sayede ilerleyebiliyorum” diyor.

'İŞİN SIRRI NE?' DİYE SORDU

Perillo 2017 yılındaki ilk seçimlerde de seçileceğinden emin olmadığı için tanıdığı önceki belediye başkanlarına ‘işin sırrı’nı sormuş. Her başkan ona insanlara dokunması gerektiğini söyleyince, kampanya yöneticisi olarak eski bir postacı olan Steve Leech’i işe almış. Sonuçta postacılar yürüdükleri mahalleyi avuçlarının içi gibi bilir.

Türkiye siyasetinde de ulusal düzeyde üst seviyelerde yıllarca siyasetin içinde bulunmuş isimler var. Örneğin CHP’nin eski lideri olan ve daha sonra Antalya milletvekilliği görevinde bulunan Deniz Baykal, 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde de parlamentoya girdi. Baykal şu an 83 yaşında.

1933 doğumlu Hüsamettin Cindoruk da Cumhurbaşkanlığı vekilliği yapmak dahil çok uzun ve aktif bir siyasi hayat geçirdi. Cindoruk 1952 yılında siyasi yaşamına Demokrat Parti gençlik kollarında başlamıştı.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin büyük bir bölümü The Washington Post'ta Sydney Page imzasıyla yer alan 'Vito Perillo, 97, was just reelected mayor in a N.J. town. It’s a 4-year-term.' isimli makaleden alınmıştır.