Bir çocuk yıldızın düşüşü: Brittany Murphy

Bir çocuk yıldızın düşüşü: Brittany Murphy

Britney Spears ile babasının yaşadıkları bütün dünyanın dilinde. Peki erken yaşta şöhret merdivenlerini üçer beşer çıkan Brittany Murphy'nin ışığı nasıl sönmüştü? Çocuk yaşta gösteri dünyasına adım atan bazı isimler neyin eksikliğini çekiyor olabilir?

Dünya basın tarihi ile ilgilenenler Lady Diana’nın magazin gazeteciliğini kökünden değiştirdiğini söyler. Diana, kişinin özel hayatının bittiği bir noktadır. Gelinlik seçiminden kahve aldığı dükkana kadar her şey haberdir. 80’li yıllarda İngiliz gazetelerinde magazin sayfalarının bu kadar fazla yer alması kısa bir zamanda küresel bir dalgaya dönüşürken, Türkiye’de özel televizyonlar ve Televole programlarının etkisi ile magazin gündelik hayatın bir parçası haline geldi.

Diana’dan sonra Paris Hilton, Britney Spears gibi küresel anlamda fenomen olan başka karakterler de insanların hayatına girdi.

Bu insanlar şöhretlerinin yanı sıra bu şöhretlerinin bedelini ödemeleriyle de gündemdeler. Paris Hilton geçen yıllarda adına çekilen bir belgesel ile yaşadıklarını anlatırken Britney Spears ve babasının velayet davası tüm dünyanın dilinde. Spears’ın Instagram hesabını ele geçirdikten sonra verdiği pozlar ise uzun yıllardır kontrol altında tutuluyor olmanın dışa vurumu mu bilinmez?

 32 YAŞINDA VEFAT ETTİ

Şöhretin yakasını bırakmadığı ve en sonunda ölüme sürüklediği başka bir isim ise oyuncu Brittany Murphy idi. Eminem’in hayatını konu alan The 8 Mile filmi ile kariyerinin zirvesine çıkan Murphy 32 yaşında hayata gözlerini yummuştu.

Annesi tarafından New Jersey’de yetiştirilen Murphy tiyatroya meraklı bir gençken yeteneğini keşfeden annesi tarafından çocuk yaşta oyunculuğa başlatıldı. İlk filminde 17 yaşında oynadı, 1999’da rol aldığı Interrupted ile şöhreti yakalarken, 8 Mile ile zirveye çıktı.

Bir çocuk yıldızın düşüşü: Brittany Murphy - Resim : 2
Murphy, 8 Mile filminde Eminem'in kız arkadaşını canlandırmıştı. Fotoğraf: Universal Pictures

2003 yılında daha sonra sevgilisi olacak Ashton Kutcher ile Just Married isimli yapımda oynadı. Bu filmle talihsiz olaylar serisi başladı. Özel hayatında yaşadığı sorunların etkisiyle hızla kilo kaybı yaşadı. Anoreksiyaya tutuldu, uyuşturucu bağımlısı oldu.

İlerleyen yıllarda az bilinen bir senaryo yazarı olan Simon Monjack ile hayatını birleştirdi. Murphy’nin arkadaşları Monjack’i kontrolcü biri olarak tanımlıyor. Söylentilere göre; Monjack kemikleri gözükecek şekilde zayıf olan kadınlardan hoşlanıyor, cinsel fantezilerine uygun olarak bu kadınların fotoğraflarını çekiyordu. Murphy’nin makyajına kadar karıştığı dedikodular arasında.

Bir çocuk yıldızın düşüşü: Brittany Murphy - Resim : 3
Murphy ve Monjack 2007 yılında bir davette... Fotoğraf: Shutterstock

'ÖLÜM SEBEBİ GERÇEKTEN BUNLAR MI?'

Monjack’in Murphy’nin telefonunu zaman zaman sakladığı belirtilirken Murphy’i tanıyan bazı insanlar ölüm sebebi hakkında tatmin olmuş değil. Resmi raporlara göre genç oyuncu aşırı derecede zatürre, anemi ve uyuşturucudan kaynaklı hayatını kaybetmişti.

Çocuk yaşta oyunculuğa başlayan pek çok kişinin ilerleyen yaşlarda karmaşık özel hayatlara sahip olduğu görülebiliyor. Psikologlara göre; bu çocuklar yaşıtlarıyla oynamak yerine yalnız başlarına kulislerde zaman geçiriyor.

GENÇ YAŞTA SÜREKLİ ELEŞTİRİLMEK...

Murphy’nin ilk menajeri Chris Snyder, “İnsanların süreçlerden nasıl etkileneceğini bilemezsiniz. Kimin iyi, kimin kötü bir insan olduğunu anlayamayabilirler” diyerek Murphy hakkındaki görüşlerini dile getiriyor. Çocuk yaşta oyunculuğa başlayan Natalie Portman, Mara Wilson ve Raven Symone gibi isimler genç yaşlarında vücutları hakkında kendilerini hep rahatsız hissettiklerini çünkü çalıştıkları sektörde sürekli eleştirilmeye alıştıklarını söylüyorlar.

Bir çocuk yıldızın düşüşü: Brittany Murphy - Resim : 4
Murphy 2006 yılında bir çocuk hayranı ile konuşurken... Fotoğraf: Shutterstock

Her insanın deneyimi farklı olabilir ama genç yaşta yüksek eleştiriye maruz kalmak ve bunun üstüne yaşıtlarıyla birlikte olamayıp sürekli olarak yalnız bir yaşam sürmenin bazı sonuçları olabiliyor gibi. Bazı yorumlara göre çocukluktan beri her hareketinde yönlendirilen çocuk oyuncular, büyüyünce kendileri için kararlar veren ‘güçlü’ partnerler ile birlikte olmaktan hoşlanıyorlar.

Eşinden bir yıl sonra kocası Monjack da aynı tıpkı karısı Murphy gibi anemi ve zatürreden hayatını kaybetti. Monjack hayatını kaybettiğinde evde Murphy'nin annesi Sharon da vardı. 

Murphy’nin yaşadıkları yakın zamanda bir belgesele de konu olacak.

Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin bir bölümü Time’da Judy Berman imzasıyla yayımlanan ‘What Happened, Brittany Murphy?, Britney Spears and the Gendered Perils of Child Stardom’ isimli makaleden alınmıştır.