80 yaşındaki Biden yeniden aday | 'Demokrat Parti kumar mı oynuyor?'

Joe Biden donald trump ABD
80 yaşındaki Biden yeniden aday | 'Demokrat Parti kumar mı oynuyor?'
Biden, adaylığını yayımladığı bir video ile duyurdu. Fotoğraf: Reuters

ABD tarihinde başkan seçilen en yaşlı isim konumundaki Biden, 2024 seçimlerinde yeniden aday olacağını açıkladı. Partisinden başkana karşı henüz ciddi sesler yükselmedi. Eski başkan Trump'ın da geçtiğimiz aylarda adaylığını açıklaması "2020 tekerrür mü edecek" sorusunu da beraberinde getiriyor.

ABD Başkanı Joe Biden, 2024 seçimlerinde ikinci dönemi için aday olacağını duyurdu. Halihazırda ülkenin en yaşlı başkanı olan Biden, seçilmesi halinde ikinci dönem görevinin bittiği yıl 86 yaşında olacak.

Biden, yeni seçim ekibi tarafından hazırlanan ve “Haydi bu işi bitirelim” dediği bir videoyla 2024 seçimlerinde yeniden aday olacağını duyurdu. Siyaset bilimciler tarafından ince düşünülerek hazırlanmış yorumları alan video, 6 Ocak 2021'de Beyaz Saray'a Trump taraftarlarının yaptığı baskının görüntüleriyle başlıyor. Biden da videoda bu olaya değinerek, "Amerikan demokrasisini savunmanın kendi işi olduğunu" söylüyor. Videoda Biden, Cumhuriyetçiler için oldukça sert ifadeler dile getiriyor.

Biden göreve geldiğinden bu yana Kongre, Covid-19'la mücadele ve yeni altyapılar için federal bütçeden milyarlarca dolar ödenmesini onayladı. Ayrıca, enflasyon son 40 yılın en yüksek seviyesine çıkmasına rağmen ABD'de 1969'dan bu yana en düşük işsizlik seviyesi görüldü.

80 yaşındaki Biden yeniden aday | 'Demokrat Parti kumar mı oynuyor?' - Resim : 1
Biden, ikinci döneminde de yine mevcut Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile ilerleyeceğini dile getirdi. Fotoğraf: Reuters

Demokrat Parti'nin Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elinde bulundurmamasından ötürü partiyi 2024'de zorlu bir seçim haritası beklediği ve bu nedenle Biden'ın adaylığının partinin oynadığı “tarihi ve riskli bir kumar” olduğu değerlendirmeleri yapılmakta.

PARTİSİNDEN TEPKİ VAR MI?

Reuters ve Ipsos tarafından 19 Nisan'da yapılan ankete göre, Biden'ın kamuoyu güveni oranı yüzde 39'da. Önceki anketler, Demoratik Partililerin büyük bir çoğunluğunun yaşından ötürü Biden'ın yeniden aday olmaması gerektiğinden yana olduğunu gösteriyordu. Bu da parti içinden adaylığına karşı yükselen sesler olabileceği ihtimalini de beraberinde getiriyordu. Ancak Demoktatik Parti'den Biden'ın adaylığı konusunda ciddi bir itiraz yükselmiş değil. Biden'ın halihazırda başkan olması da parti içinden karşıt bir ses çıkmasını engelliyor çünkü Amerikan siyasetinde genelde bir defa göreve gelen bir başkan, ikinci dönemi de kazanıyor. Üstelik Biden, Illinois ve Pennsylvania valileri J.B. Pritzker ve Josh Shapiro gibi partisinin önde gelen politikacılarını kampanyasına danışmanlık eden ekibe dahil etmeyi başardı.

YİNE BIDEN-TRUMP ÇEKİŞMESİ Mİ?

2020'deki seçimleri kaybeden Donald Trump da Kasım ayında yaptığı bir duyuruyla 2024 seçimlerine aday olduğunu açıklamıştı. Bu da akıllara “2020 tekerrür mü edecek” sorusunu getiriyor.

Fakat mevcut durumda adayların sadece isimleri aynı demek mümkün. Burada 2020 seçimlerinin Covid-19'un, aşı karşıtlığının ve Çin'le gerginliğin tavan yaptığı dönemde gerçekleştiğini hatırlatmakta fayda var. Aradan geçen yaklaşık 3 yılda Biden, özellikle Covid-19'la mücadele, iş gücü piyasasını canlandırma ve Ukrayna-Rusya savaşında sergilediği tutumla kredi topladı. Fakat Biden'ın yaşı giderek ilerliyor. Yukarıda da bahsi geçen ankete göre, katılımcıların yüzde 39'u Biden'ın hükümette böylesi bir pozisyonda çalışmak için çok yaşlı olduğu kanaatinde.

76 yaşındaki Donald Trump ise şu günlerde taciz ve tecavüz iddialarıyla yargılandığı mahkemelerin yollarını aşındırmakla meşgul. 2020'de 7 milyon oyla kaybeden Trump, hala seçimlerde oylarının çalındığını söylüyor. Trump'ın ayrıca Biden'la yarışabilmek için kendi partisinden Florida Valisi Ron DeSantis'le de mücadeleyi yenmesi gerekecek.

Öte yandan yaklaşık 250 yıllık ABD tarihinde bir dönem ara verip, tekrar göreve gelen başkan sayısı sadece bir. Yani, Amerikan halkı bir kere hayır dediği bir adaya sadece bir kez yeniden şans vermiş. Bu da Trump'ın işini zorlaştıran bir diğer faktör. Çünkü Amerikan siyasetinde başkanlar genelde ikinci dönem de seçilebilmek için ilk dönemlerinde görece popülist adımlar atıyor. Başkanlar çoğunlukla ilk dönem kısa vadeli planlar yapıp, ikinci dönem uzun vadeli planlarını hayata geçiriyor. Bu nedenle ülkede tek dönem başkanlık pek yaygın değil. Trump'ın yeniden seçilebilmesi için bir istisna olması gerekiyor.

Bu nedenle Trump'ın rakibi DeSantis'in de 2028'i beklemesi kuvvetle muhtemel. Trump da o nedenle Biden'ın yaşından ötürü zayıf düşmesini bekliyor ve bunu kendi için bir fırsata çevirmek istiyor olabilir.

Kaynaklar: Reuters, Bloomberg, The New York Times, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel