6 soru 6 cevap | ABD senatosuna yürüyen Türk: Doktor Öz

ABD
6 soru 6 cevap | ABD senatosuna yürüyen Türk: Doktor Öz
Cumhuriyetçi Parti için ABD'nin Pensilvanya eyaletinden aday adayı olan Doktor Mehmet Öz. Kolaj: Reuters

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Mehmet Öz ABD senatosu yolunda. Pensilvanya'daki ön seçimlerde hafif farkla önde olan Yeni Dünya'nın en ünlü doktoru nasıl bu kadar medyatik oldu? Seçilirse Türk vatandaşlığını bırakacak mı? Gelin 6 soruda Öz'ün kariyerine kısa bir göz atalım.

1) Doktor Öz kimdir?

11 Haziran 1960 tarihinde doğan Doktor Mehmet Öz’ün ailesi Konya’dan Amerika Birleşik Devletleri Ohio’ya göçtü. Babası Mustafa Öz de kendisi gibi bir doktor. Baba Öz, 1950 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Doktor Öz çocukluk yıllarında yazlarını Türkiye’de geçirirken, çifte vatandaşlık alabilmek için ABD’deki eğitimini tamamladıktan sonra Doğu’da iki yıl zorunlu hizmette bulundu. 1982 yılında Harvard Üniversitesi’nde biyoloji eğitimi aldı, 1986 yılında Pensilvanya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitimini tamamlayarak tıp doktoru oldu.

Aynı yıl New York’a giderek ünlü kalp doktoru Eric Rose ile çalışmaya başladı ve Columbia Üniversitesi'nde akademik çalışmalarını sürdürdü. Öz doktorluk yaşamı boyunca kalp cerrahisinde pek çok yeni tekniğe öncülük etti.  

2) Doktor Öz nasıl medyatik oldu?

Öz’ün geniş çevreler tarafından tanınması 1996 yılında ünlü beyzbol takımı New York Yankees’in menajeri Frank Torre’nın ağabeyine yaptığı kalp nakli ile oldu. Yakın çalışma arkadaşları Mehmet Öz’ün medyanın ilgisinden oldukça memnun olduğunu aktarıyor. ABD’de sabah programlarının zirvesi olan Oprah Winfrey Show’da beş sezon boyunca sağlık uzmanı olarak yayınlara katıldı.

Oprah ona kendi yapım şirketi aracılığı ile program yapmayı önerdi. 14 Eylül 2009’da The Doctor Oz Show ismi ile kendi şovuna başladı. Bu süre içerisinde ünü büyüdü. Aktör Denzel Washington'a sağlık danışmanlığı yapmaya başladı. Bugüne kadar yazdığı kitaplardan sekiz tanesi New York Times’ın en çok satanlar listesine girdi.

6 soru 6 cevap | ABD senatosuna yürüyen Türk: Doktor Öz - Resim : 1
Öz 2014 yılında komedyen Joan Rivers'ın cenazesine katılırken. Fotoğraf: Reuters

3) Doktor Öz Amerika’da nasıl politikaya atıldı?

2007 yılında birkaç sene boyunca New Jersey’de Cumhuriyetçi Parti için çalıştığını ifade etmişti. 2004'te George Bush’un ikinci dönem kampanyasına destek verdi. 30 Kasım 2021 tarihinde Pensilvanya eyaletinden Cumhuriyetçi Parti’den senato adayı oldu. Öz seçilmesi durumunda ABD Senatosu'na seçilen ilk Müslüman olacak.

Kampanyası boyunca Beyaz Saray’ın baş sağlık danışmanı Doktor Anthony Fauci’nin görevden alınmasını istemiş, aynı zamanda aşı zorunluluğuna da karşı çıkmıştı. Başkan Joe Biden önceki ay Doktor Öz’den Başkan’ın Spor ve Beslenme Konseyi’nden istifa etmesini isterken, istifa etmezse görevine son verileceğini söyledi.

Doktor Öz kendisini ılımlı bir Cumhuriyetçi olarak niteliyor. İlham aldığı kişilerin Arnold Schwarzenegger ve Theodore Roosevelt olduğunu belirtiyor. Öz sosyal hayatında muhafazakar biri olmadığını ifade ederken, “Bence eş cinsellerin özel hayatına müdahale etmemeliyiz” ifadelerini kullanmıştı.

4) Doktor Öz ile Trump’ın nasıl bir ilişkisi var?

Bir sonraki seçimlerde tekrar aday olması beklenen, yaptıkları ve yapmadıkları ile modern ABD tarihinin en ses getiren başkanı olan Donald Trump, Doktor Öz’ü başarılı bir televizyoncu olarak değerlendiriyor. Trump geçen ay Öz’e desteğini açıktan ilan ederken, “Bu seçimi kazanmak radikal sol manyakların ülkemizi yok etmesini durdurmak demek” ifadelerini kullanmıştı. Trump ayrıca Doktor Öz’ün televizyon programını da yakından takip ettiğini sözlerine eklemişti.

6 soru 6 cevap | ABD senatosuna yürüyen Türk: Doktor Öz - Resim : 2
Trump, Prof. Dr. Mehmet Öz’e destek için Pensilvanya'da düzenlenen mitinge katıldı. Fotoğraf: AA

5) Doktor Öz seçimleri kazanabilecek mi?

18 Mayıs 12:18 itibarıyla Doktor Öz senato için yapılan ön seçimlerde Dave McCormick ile çekişiyor. Mehmet Öz yüzde 94’ü sayılan oyların yüzde 31.3’ünü rakibi McCormick yüzde 31.1’ini aldı. McCormick’in eşi Diana Powell, Trump’ın ulusal güvenlik danışman yardımcısıydı.

6) Hangi konularda eleştiri alıyor?

Doktor Mehmet Öz Covid-19 süresince hidroklorokinin hastalığı tedavi edebileceğini söyleyerek tıp çevreleri tarafından eleştirilmişti. İklim değişikliği konusunun abartıldığını dile getirdiği bir açıklamasında ise, “Arkadaşlarım karbondioksit havanın 0.04’ü, sorun o değil” açıklamasında bulunmuştu. Salgın süresince okulların kapatılmasına karşı çıkmış, okullar açıldıktan sonra ise toplam ölüm oranlarının yüzde 2-3 artıracağını belirtmişti. Doktor Öz’ün senatoya girmesi durumunda bazı çevreler ABD’nin ulusal sorunlarının konuşulamayacağını çünkü kendisinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu belirtmişlerdi. Öz ise senatoya girmesi durumunda Türk vatandaşlığından feragat edeceğini bildirmişti.

Kaynaklar: PBS, SB Nation, Washington Post, IMDB, Politico, Observer, National Review, Vantiy Fair, Huffington Post, New York Times, CBS

Kaynak: Web Özel

ABD