Microsoft'tan Dev Yatırım!

Microsoft'tan Dev Yatırım!

Microsoft, Chat GPT-4'e rakip olmak için Paris temelli yapay zeka girişimi Mistral AL şirketiyle ortaklık kurdu.

Temel modeller üzerinde çalışan Paris merkezli bir yapay zeka girişimi olan Mistral AI , OpenAI'nin GPT-4'üne rakip olabilecek yeni bir büyük dil modeli , bir sohbet asistanı ve Microsoft ile bir dağıtım ortaklığı duyurdu. Ancak Microsoft ve Mistral AI, haberi ya da en azından önemli bir kısmını gizledi.

Ortaklığın bir parçası olarak Microsoft, Fransız startup'a 15 milyon Euro yatırım yapıyor (bugünkü döviz kuruyla 16,3 milyon dolar). Microsoft, bu yatırımın Mistral'in bir sonraki finansman turunda öz sermayeye dönüşeceğini söylüyor.

Bu, Mistral AI'nin değerlemesinin bu yatırımın ardından değişmediği anlamına geliyor. Microsoft'un yapay zeka girişimindeki yüzde payı aynı zamanda bir sonraki finansman turunun değerlemesine de bağlı olacak.

Mistral AI, Aralık 2023'teki en son finansman turunun ardından yaklaşık 2 milyar dolarlık bir değerlemeye ulaştı. O dönemde şirket, yatırım turunu Andreessen Horowitz'in (a16z) yönetmesiyle 385 milyon Euro (yaklaşık 415 milyon dolar) topladı . Şirket daha önce kuruluşundan sadece birkaç hafta sonra 112 milyon dolarlık bir tohum turu toplamıştı .

Mistral AI en azından bir sonraki finansman turunda değerlemesini koruyabilirse, bu, Microsoft'un Fransız AI şirketinde %1'den daha az hisseye sahip olacağı anlamına gelir.a