Mark Zuckerberg'ün serveti neden eriyor? Meta ve reels...

facebook Instagram WhatsApp
Mark Zuckerberg'ün serveti neden eriyor? Meta ve reels...
Mark Zuckerberg üçüncülüğe kadar çıktığı dünyanın en zengin insanları listesinde şu an ilk 20'de. Fotoğraf: Reuters

Facebook, Instagram ve Whatsapp'ın patronu Mark Zuckerberg tarihte eşine ender rastlanır bir servet erimesi ile karşı karşıya. Son bir yılda 70 milyar dolardan fazla parasını kaybeden 38 yaşındaki iş insanı kendisi ve firması için bir çıkış yolu arıyor.

Gri tişörtü, spor terlikleri ve kot pantolonu ile ‘sade milyarder’ imajının dünyadaki temsilcisi olan Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg şu sıralar kaybettiği milyarlar ile gündemde. Burada öyle böyle bir paradan bahsetmiyoruz. Zuckerberg 70 tane üçüncü köprü yapılabilecek kadar bir miktarı yani 70 milyar doları yıl başında bu yana kaybetti.

Servetindeki erime onu dünyanın en zengin insanları listesinde 20. sıraya kadar geriletti. Zuckerberg’ün yönettiği şirketler arasında Facebook, Instagram ve Whatsapp bulunuyor. Servetinin yüzde 55’ini dokuz ayda kaybeden Zuckerberg’in 55.3 milyar doları kaldığı hesaplanıyor.

Zuckerberg’ün servetindeki düşüşü Facebook’un performansından bağımsız değerlendirmek olmaz. 2021’in son çeyreğinde tarihinde ilk kez üye kaybı yaşayan ve bunun öncesinde büyük bir yeniden yapılanmaya giden şirket metaverse’ü firmanın geleceği olarak belirlemişti. Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle küresel piyasalarda yaşanan bazı belirsizlikler de bu projeyi biraz aksatmış gözüküyor.

Mark Zuckerberg'ün serveti neden eriyor? Meta ve reels... - Resim : 1
Mark Zuckerberg'ün kendi hazırladığı metaverse avatarı. Fotoğraf: Meta

Öte yandan eski bir Facebook çalışanı olan Frances Haugen’in, Instagram’ın genç kızlar arasında yeme bozukluğuna ve intihar düşüncelerine sebebiyet verdiğini medyaya anlatması, şirketin zor zamanlar geçirmesine sebep olmuştu.

METAVERSE'E BÜYÜK YATIRIM

2021’in ikinci çeyreğinde Meta’nın gelirleri yüzde 36 düştü, şirket bir önceki yılın aynı ayına göre 3 milyar dolardan daha fazla para kaybetti. Şirket 2021 yılında metaverse için 10 milyar dolarlık nakit yatırım yaptığını, bunun da nakit varlığının yüzde 50’sine yakın olduğunu belirtmişti. Meta, metaverse için geçen nisan ayında 10 bin kişiyi daha işe alacağını duyurmuştu.

Mark Zuckerberg'ün serveti neden eriyor? Meta ve reels... - Resim : 2

Facebook’un daha çok para kazanmak için yatırımdan sakınmadığı düşünülebilir. Zuckerberg ve ekibinin haklı olup olmadığını, gerçekten metaverse’ün internetin yeni fazı haline gelip gelmeyeceğini biraz da zaman gösterecek zira, bu evrene girmek için gereken teknolojik donanım şu an çok sınırlı sayıda insanın elinde var.

PARA KAYBETMEYE HAZIRDI

İnternet analisti Laura Martin'e göre Zuckerberg metaverse yatırımları sürecinde ilk üç-beş yıl büyük miktarda para kaybetmeye kendini hazırladı. Martin, "Meta bu süre içerisinde TikTok'a kaybettiği müşterilerini de geri almaya çalışacak" ifadelerini kullandı.

Teknoloji hisselerinde salgın sonrası Mart 2020’den sonra görülen hızlı yükselişin aşılarla birlikte yerini bir miktar düşüşe bıraktığı bir gerçek ancak, Elon Musk yıl başından bu yana 6 milyar dolar, Bill Gates 27 milyar dolar kaybederken, Zuckerberg’ün kaybettiği 70 milyar dolar kaybı daha bir göze batmaya başladı. Covid-19 ile birlikte evden çalışma, dolayısıyla bilişim teknolojilerinin ön plana çıkmasıyla Zuckerberg’ün serveti 87.8 milyar dolara çıkmış, bu miktar onu yeryüzündeki en varlıklı üçüncü kişi yapmıştı.

Zuckerberg sadece, şubat ayında Facebook’un ilk kez kullanıcı kaybetmesinin duyurulduğu gün 31 milyar dolar kaybetmişti. Bu rakam tarihe bir kişinin en kısa sürede kaybettiği en büyük miktar olarak kaydedildi.

METAVERSE RÜZGARI VARKEN...

Zuckerberg’ün mirası Eylül 2021’de 142 milyar doları görmüştü. O günlerde metaverse rüzgarının etkisiyle Meta’nın hisseleri 382 dolara kadar çıkmıştı. Facebook hisseleri de o tarihten sonra tepetaklak olurken bunu bir diğer sebebinin ise Instagram’ın TikTok’un karşısına sürdüğü ancak o kadar gelir yaratmayı beceremediği kısa video formatı reels’lar olarak gösteriliyor. Reels’la Instagram her ne kadar popüler bir iletişim ortamı yaratsa da bu mecra istenen geliri getirmiyor.

Son bir yıl içerisinde Apple’ın kağıtları yüzde 14 düşerken, Google’ın piyasa değeri de yüzde 29 azaldı. Mark Zuckerberg’ün hisselerinin çoğunluğunu Meta kağıtları oluşturuyor, bu sebeple piyasada yaşanan bir gelişme 38 yaşındaki iş insanının kişisel servetini de yakından ilgilendiriyor.

Kaynaklar: Bloomberg, Forbes, Entrepeneur, Business Insider

Kaynak: Web Özel

instagram Whatsapp