iOS 18 Geldi: Kişiselleştirme Önde, Yapay Zeka Yolda!

iOS 18 Geldi: Kişiselleştirme Önde, Yapay Zeka Yolda!

Apple, iOS 18 güncellemesiyle kişiselleştirme özelliklerine odaklanarak kullanıcılara daha fazla kontrol sunuyor, ancak merakla beklenen Apple Intelligence yapay zeka özelliklerini iOS 18.1 ile piyasaya sürecek. Bu sürümde ikon ve Kontrol Merkezi özelleştirmeleri, gizli uygulamalar ve yenilenmiş Fotoğraflar uygulaması dikkat çekiyor. İşte İOS 18'in tüm özellikleri...

Apple'ın en yeni yazılım güncellemesi İOS 18 iPhone kullanıcılarına sunuldu. Yeni yükseltmede AI teknolojisi ön plana çıkarılsa da Apple Intelligence özelliklerine bu sürümde yer vermeyecek. Apple iOS 18.1 ile başlayarak Apple Intelligence özelliklerini ilk olarak ABD'de yayınlayacak ve kademeli olarak dünya pazarına sunacağını belirtti.

Artık Telefonunuzu Kişiselleştirebileceksiniz!

iOS 18 ile odak noktası kişiselleştirme oldu; buna özel ikonlar, yenilenen Kontrol Merkezi ve kilitlenmiş ve gizli uygulamalara destek de dahil.

Kullanıcılar, ikonları ızgarada herhangi bir yere yerleştirebilecek veya daha büyük yaparak metin etiketini gizleyebilecek ve böylece iOS Ana Ekran üzerinde daha fazla kontrol sahibi olabilecekler. Bu hamle, özellikle iOS 14'ün çıkışıyla özel ikonları hızla benimseyen Z Kuşağı tüketicilerine hitap edecek. Kullanıcılar karanlık moda geçebilir veya ikonlarını istedikleri renkte ayarlayabilirken, üçüncü parti uygulama geliştiricileri de bu işlevsellikten tam olarak faydalanmak için özel ikonlar yayınlayabilecek.

Bazı geliştiriciler ilk günden hazır olabilirken, diğerleri hâlâ ikon güncellemeleri üzerinde çalışıyor.

iOS 18 Geldi: Kişiselleştirme Önde, Yapay Zeka Yolda! - Resim : 1

Kontrol Merkezine Sayfa ve İkon Ekleyebilirsiniz!

iOS Ana Ekranı'ndan aşağı doğru kaydırarak kolayca erişilebilen Kontrol Merkezi de bu sürümle büyük bir değişim geçirdi.

Varsayılan olarak artık favoriler, müzik kontrolleri, ev ve bağlantı odaklı olmak üzere dört sayfa kontrol bulunuyor. Bağlantı, Wi-Fi, Bluetooth, kişisel erişim noktası gibi kontrolleri içeriyor. Yeni Kontrol Merkezi’nde her şey özelleştirilebilir. Sayfa veya ikon ekleyebilir ya da çıkarabilirsiniz.

Kamera Düğmesine Yeni Uygulama Atayabilirsiniz

Bu arada, iPhone’un Kilit Ekranı'nda kullanıcılar, varsayılan kamera düğmesini Obscura veya Halide gibi üçüncü parti bir kamera uygulamasıyla değiştirebilirler.

Gizlilik konusunda, iOS 18, uygulamaları Face ID, Touch ID veya bir şifre ile kilitleme seçeneği sunuyor. Bu uygulamaları Ana Ekran'dan da gizleyebilirsiniz. Ardından, sadece App Library’deki yeni gizli uygulama klasöründe görünecekler.

iOS 18 Geldi: Kişiselleştirme Önde, Yapay Zeka Yolda! - Resim : 2

Çoğu Kullanıcı Fotoğraflar Uygulamasındaki Değişikliği Sevmedi!

Fotoğraflar uygulaması da iOS 18 ile yeniden tasarlandı, ancak bu yazılımın beta sürümlerinde yapılan değişiklikler herkes tarafından olumlu karşılanmadı. Şirket, ekranın altındaki sekmeleri kaldırarak tek sayfa tasarımına geçti; amacı kütüphanenizden farklı fotoğrafları öne çıkarmaktı.

Fotoğraflar uygulamasında albümler, ancak aynı zamanda Son Günler, Kişiler ve Evcil Hayvanlar, Sabitlenen Koleksiyonlar, Anılar, Seyahatler (yeni bir özellik), Araçlar ve Medya türü gibi koleksiyon klasörleri göreceksiniz. Bu öğelerin görünürlüğü ve sırasını özelleştirebilirsiniz.

iOS 18 Geldi: Kişiselleştirme Önde, Yapay Zeka Yolda! - Resim : 3

Amaç, Fotoğraflar uygulamasını bir yardımcı araçtan daha fazlası haline getirmek olsa da, sonuç bazı kullanıcılar tarafından navigasyonun zorlaştığı şeklinde eleştirildi. Tasarım ilk çıktığından beri iyileştirildi ve kullanıcı tepkisi artarsa bir kez daha güncellenebilir.

Android Telefonu Olana Dosya Göndermek Artık Çok Kolay!

Bir diğer büyük değişiklik ise Apple’ın Rich Communication Services (RCS) desteği eklemesi oldu. Bu, Android kullanıcılarının iPhone kullanıcılarıyla yüksek kaliteli medya göndermesine ve almasına olanak tanıyan, SMS’in geliştirilmiş bir versiyonu. Hem iPhone hem de Android kullanıcıları iki platform arasında mesaj yazma göstergeleri ve okundu bilgilerini alacaklar. Android kullanıcılarından gelen mesajlar hala yeşil baloncuklar olarak görünecek olsa da, bu özellik iki platform arasındaki eşitliği sağlamaya yardımcı olabilir.

iOS 18 Geldi: Kişiselleştirme Önde, Yapay Zeka Yolda! - Resim : 4

SIM Kartlar Arasında Geçiş Artık Mümkün!

Apple Telefon uygulaması da iOS 18 ile güncellenerek arama kayıtlarında arama yapmayı ve numara tuş takımını kullanarak bir kişiyi bulmayı kolaylaştırdı. Bu görünüşte küçük bir güncelleme gibi görünse de, birini ne zaman aradığınızı hızlı bir aramayla bulmak faydalı olabilir. Ayrıca, iOS 18, arama sırasında SIM kartlar arasında geçiş yapmanıza olanak tanıyor. Bunun yanı sıra, canlı sesli mesaj transkripsiyonu artık bir düzine daha fazla dil ve bölgede destekleniyor.

Şifrelerinizi Önemsiyorsanız Apple Sizin İçin Yenilik Yaptı

Yeni bir Şifreler uygulaması da işletim sistemiyle birlikte geliyor. Bu hassas kimlik bilgileri daha önce Ayarlar uygulamasındaki bir alt menüde saklanıyordu. Artık kendi uygulamalarına sahipler ve bu da onları kullanıcılar için daha erişilebilir hale getiriyor; ancak aynı zamanda Apple'ı 1Password, LastPass, Dashlane gibi şifre uygulaması geliştiricileriyle daha doğrudan rekabete sokuyor. Ancak birçok üçüncü parti uygulamanın aksine, şifreler dışında kredi kartları, kimlikler veya güvenli notlar gibi hassas öğeleri saklamıyor. Yine de bir şifre uygulaması kullanmıyorsanız, yerleşik bir seçenek, şifre güvenliğinizi düşünmeyen kullanıcılar için yardımcı olabilir.

Çeviri Uygulaması Artık Daha Çok Dili Destekliyor

Yeni bir güncelleme, çok dilli ve çok alfabeli klavyeleri destekliyor. (Ayrıca belirli Hint dilleri için gelişmiş dil araması eklendi.) Çeviri uygulaması Hindi dilini desteklemeye başladı. Notlar uygulaması, katlanabilir bölümler oluşturmanıza ve sesli transkripsiyonları desteklemenize olanak tanıyor. Hesap Makinesi uygulaması gelişmiş matematik denklemlerini çözebiliyor.

iOS 18 Geldi: Kişiselleştirme Önde, Yapay Zeka Yolda! - Resim : 5

Yapay Zeka Desteği İngilizce Olarak Kullanılacak

Haziran ayında düzenlenen Worldwide Developers Conference (WWDC) ve bu ayın başında gerçekleştirilen iPhone 16 lansman etkinliğinde, Apple Intelligence hakkında uzun uzun konuşuldu. İronik olan ise, Apple’ın “Apple Intelligence için baştan tasarlandı” dediği iPhone 16’nın bu özellikler olmadan piyasaya çıkması. (Bu, Apple’ın perakende mağazalarda hâlâ kutusundayken iPhone’un işletim sistemini güncelleme teknolojisini neden geliştirdiğini açıklıyor.)

Teknoloji devi, yapay zeka özelliklerinin Ekim ayında ABD İngilizcesi desteğiyle kullanıma sunulacağını söyledi. Bu yılın ilerleyen dönemlerinde, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, Güney Afrika ve Birleşik Krallık’ta yerelleştirilmiş İngilizce desteği eklenecek. Gelecek yıl, Çince, Fransızca, Japonca, İspanyolca ve Hint İngilizcesi gibi ek diller için destek gelecek.

Geliştirici betalarında, Apple AI destekli yazma araçlarını; bildirim özetleme yeteneğini; e-posta özetlerini; ve “Kesintileri Azalt” adı verilen yeni bir odak modunu test etti. Şirket ayrıca istenmeyen kişi ve nesneleri kaldırarak fotoğrafları temizleme özelliğini de denedi.

Bu özelliklerin ne zaman halka sunulacağı net değil. Ancak yalnızca iPhone 15 Pro veya Pro Max, iPhone 16 veya 16 Plus ve iPhone 16 Pro veya Pro Max modellerine sahip müşteriler bu AI teknolojisini deneyimleyebilecekler. iPhone 16’ya özel bazı özellikler olabilir, örneğin yeni Kamera Kontrol düğmesi ile etkinleştirilen görsel arama gibi.

Temmuz ayında halka açık beta sürümü için yaptığımız iOS 18 önizlememizde de belirttiğimiz gibi, iOS 18’in ilk sürümü hikayenin sadece bir bölümünü anlatıyor. Apple Intelligence’ın lansmanı ise final gibi hissettiriyor. Şu anda, bu ikinci bölümün yeterince ilgi çekici olup olmadığını söyleyemeyiz çünkü Apple Intelligence’ı sadece fragman ve beta denemelerinden değerlendirebiliyoruz.