En az 270 yıl yaşayabilen inanılmaz hayvan! Eti zehirli!

Haber Merkezi
Vahşi Doğa Bilim Haberleri
En az 270 yıl yaşayabilen inanılmaz hayvan! Eti zehirli!
Fotoğraf: Wikipedia

Gezegenimizin en uzun yaşam süresine sahip omurgalılarından biri Grönland köpek balığı. 500 yıla kadar yaşama potansiyeline sahip olan bu türün dişileri, cinsel olgunluğa genelde 150 yaşında ulaşıyor.

Grönland köpek balığı, inanılmaz uzun ömürlülüğü nedeniyle bilim adamlarının dikkatini çekiyor. Yaklaşık 270 yıllık ortalama yaşam beklentisine sahip bu türün bazılar 500 yıla kadar yaşayabilir, bu da onları gezegendeki en uzun ömürlü omurgalılar yapıyor.

Kuzey Atlantik'in buzlu sularında keşfedilen, boyları 6 metreye kadar ulaşabilen bu devasa köpekbalıkları  yavaş metabolizmaları ve düşük sıcaklıklara uyum sağlamalarıyla öne çıkıyor.

Bu bulgu , Manchester Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Ewan Camplisson'ın bu eşsiz hayvanın özelliklerine dikkat çektiği Prag, Çek Cumhuriyeti'ndeki Deneysel Biyoloji Derneği'nin Yıllık Konferansında daha detaylı olarak açıklandı .

"Bu kadar uzun yaşamalarına olanak tanıyan hangi adaptasyonlara sahip olduklarını anlamak istiyoruz. Çoğu tür, yaşlandıkça metabolizmalarında farklılıklar gösterir. Grönland köpekbalıklarının da bu geleneksel yaşlanma belirtisini gösterip göstermediğini veya metabolizmalarının zaman içinde değişmeden kalıp kalmadığını belirlemek istiyoruz. " diye başladı.

Camplisson sözlerine "Bu tür, yaşlandıkça metabolik enzim aktivitelerinde bazı farklılıklar gösterme eğiliminde olan çoğu hayvandan oldukça farklı. Sonuçlar, Grönland köpek balığının diğer hayvanlarla aynı geleneksel yaşlanma belirtilerini göstermediği hipotezimizi desteklemekte." diye  devam etti.

"Dişi bir Grönland köpekbalığı 150 yaşına kadar cinsel olgunluğa ulaşamayabilir ve bu kadar uzun bir nesil süresiyle, türün çevresindeki antropojenik değişikliklere uyum sağlama şansı çok daha az olacaktır" dedi.

Eti kurutulmadan yenirse öldürebiliyor

Boyları 7 metreye kadar, ağırlıkları ise 1 tonun üzerine çıkabiliyor. Genelde derin denizlerde yaşayan bu köpek balıkları Kanada, İzlanda, Norveç ve Kuzey Atlantik Okyanusu ve Grönland'da sıkça görülebiliyor. Henüz türü yok olma tehlikesinde olmasa da avcıların hedefi. Yağı ve eti için öldürülüyor. Eti, kurutulmadan yenirse zehirliyor.

Grönland köpekbalığının biyolojik özellikleri:

Yavaş metabolizma : Metabolizma hızları son derece düşüktür, bu da hücresel aşınmayı ve yaşlanmayı azaltmalarına olanak tanır.

DNA Onarımı : Zamanın ve çevrenin neden olduğu hasarları onarmalarına yardımcı olan yüksek verimli bir DNA onarım sistemine sahiptirler.

Hastalıklara karşı koruma : Bağışıklık sistemlerinin güçlü ve hastalıklara karşı dayanıklı olması, daha uzun yaşamalarını sağlar.