Boeing Starliner Dünya'ya altı saatte astronotsuz döndü!

Ajans Bizim
boeing Uzay haberleri NASA
Boeing Starliner Dünya'ya altı saatte astronotsuz döndü!
Reuters

Boeing'in Starliner uzay aracı Dünya'ya dönüş yolculuğunu tamamladı - ancak taşıması gereken astronotlar Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) kaldı.

Boş araç yörüngedeki laboratuvardan ayrıldıktan sonra otomatik pilotla gönüşe geçti. 

NASA'dan Butch Wilmore ve Suni Williams ile birlikte fırlatıldıktan sonra teknik sorunlar yaşayan kapsülün, astronotları eve götürmek için çok riskli olduğu düşünüldü.

Bunun yerine bir SpaceX Crew Dragon ile geri dönecekler, ancak Şubat ayına kadar beklemeleri gerekiyor. Böylece UUİ'deki sekiz günlük kalış süresi sekiz aya uzayacak. 

Altı saat sürdü

Geri dönüş uçuşu altı saat sürdü. Dünya atmosferine yeniden girdikten sonra bu sabaha karşı New Mexico'daki White Sands Uzay Limanına inişini yavaşlatmak için paraşütler kullanıldı.

NASA daha önce Butch ve Suni'nin morallerinin iyi olduğunu ve aileleriyle düzenli temas halinde olduklarını açıkladı. 

Bu Boeing'in Starliner uzay aracının astronotlarla birlikte ilk test uçuşuydu. Ancak 5 Haziran'da Florida'daki Cape Canaveral'dan havalandıktan kısa bir süre sonra sorunlarla karşılaştı.

Kapsül, yakıtı itiş sistemine iten helyum sızıntısı yaşadı ve iticilerinin birçoğu düzgün çalışmadı.

Boeing ve NASA'daki mühendisler aylarca bu teknik sorunları anlamaya çalıştılar. Ancak Ağustos sonunda ABD uzay ajansı Starliner'ın astronotları eve getirecek kadar güvenli olmadığına karar verildi. 

Rakip şirket üzerinden dönüş

İki astronotun dönüşü için rakip şirket SpaceX'in kullanılması planı önemli bir gecikmeyi de beraberinde getirdi. Ekstra süre, SpaceX'in Eylül sonunda kalkması planlanan bir sonraki aracını fırlatmasına olanak tanımak içindi.

Araçta dört astronot olması gerekiyordu, ancak bunun yerine iki astronotla seyahat edecek. Bu da Butch ve Suni'nin önümüzdeki Şubat ayında planlanan kalış süresinin sonunda Dünya'ya dönmek üzere araca katılmaları için yer bırakıyor.

UUİ yöneticisi Dana Weigel, astronotların uzatılmış görevlerine iyi uyum sağladıklarını söyledi. Her ikisi de daha önce uzayda iki uzun süreli konaklamayı tamamlamıştı.

İkilinin ağırlıksız ortamda sağlıklı kalmak için gereken egzersiz programlarını uyguladıklarını belirtildi. Planlanmamış sekiz aylık kalışları için ihtiyaç duydukları tüm teçhizata sahip olduklarını da ifade edildi.

Weigel, Temmuz ayındaki bir ikmal göreviyle, çiftin talep ettiği “özel mürettebat tercih öğelerini” teslim ettiğini açıkladı.

Boeing ile işbirliğine devam

ABD uzay ajansı Boeing'in uzay aracına olan bağlılığını ifade etti. Astronotları uzaya götürecek iki Amerikan şirketine sahip olmak NASA için bir süredir önemli bir hedefti.

Uzay mekiği filosu 2011 yılında emekliye ayrıldığında, ABD on yıl boyunca mürettebatını ve kargosunu taşımak için yalnızca Rusya'nın Soyuz uzay aracına bel bağlamıştı ki bu durumun ideal olmaktan uzak olduğunu NASA da kabul ediyordu.

Bu nedenle 2014 yılında Boeing ve SpaceX, Nasa astronotları için ticari uzay uçuşları sağlamak üzere sözleşme imzaladı. Boeing 4.2 milyar dolar,  SpaceX 2.6 milyar dolar aldı. 

SpaceX şimdiye kadar Nasa için uzaya dokuz mürettebatlı uçuşun yanı sıra bazı ticari görevler de gönderdi, ancak bu Boeing'in ilk mürettebatlı görev denemesiydi.

Boeing'in Starliner'ı, uzay aracının geliştirilmesindeki aksaklıklar nedeniyle zaten birkaç yıl ertelenmişti ve 2019 ve 2022'deki iki önceki mürettebatsız uçuş da teknik sorunlardan muzdaripti.

Ancak Nasa yöneticisi Bill Nelson, Starliner'ın yeniden mürettebatla uçacağından yüzde 100 emin olduğunu söyledi.