Balinaların şarkı söylediğini keşfeden adam hayatını kaybetti

Hayatını kaybetti Bilim Haberleri
Balinaların şarkı söylediğini keşfeden adam hayatını kaybetti

Dev balinaların şarkı söylediğini bilimsel olarak ortaya koyan isim olan ünlü bilim insanı Roger Payne 88 yaşında hayatını kaybetti.

Balina koruma alanında yaptığı araştırmalarla büyük saygı gören ünlü bilim insanı Roger Payne, 88 yaşında öldü.

Haber: Mehmet Efendi / Haber Global

Biyolog ve çevreci olan Payne, Vermont'taki evinde hayatını kaybetti.

1935 New York doğumlu olan Payne, kambur balinalar üzerinde uzmanlaşırken bu memeliler tarafından çıkarılan seslerin incelenmesi ve biyoakustik alanında öncü oldu.

Biyoakustik alanındaki araştırması, Kanada'nın Fundy Körfezi'ndeki kambur balinaların şarkılarını kaydetmeye başladığı 1967 yılına kadar uzanıyor. Bu kayıtlar, balinaların ritmik kalıpları tekrarladığı karmaşık bir müzik yapısı gösteriyordu.

BALİNALARIN ŞARKILARI

Balina şarkılarını uzun tekrarlanan temalar ile coşkulu kesintisiz ses nehirleri olarak tanımladı. Her şarkı 30 dakika kadar sürüyor ve bir grup erkek kambur balina tarafından aynı anda söyleniyordu. Şarkılar, her üreme mevsimi arasında biraz farklılık gösteriyordu.

Payne, pervaneli gemilerin varlığından önce balinaların yüksek ve düşük frekanslı seslerinin okyanus boyunca duyulabildiğini ortaya koymuştu.

Başarılı bilim insanı ayrıca yüzgeçli balinaların ve mavi balinaların tüm okyanuslar boyunca sesle iletişim kurabildikleri teorisini ortaya atmıştı. Bu teorisi sonradan doğrulandı.

ALBÜMÜ BİLE ÇIKTI

Payne'nin balinaların şarkılarını kaydettiği Songs of Humpback Whale adlı albümü ticari olarak piyasaya da çıktı ve tüm zamanların en çok satan doğa ses kaydı unvanını halen koruyor.

ABD Ulusal Coğrafya Derneği Altın Madalyası ve Albert Schweitzer İnsancıllık Ödülü sahibi olan bilim insanı balinaların korunmasının önemi konusunda farkındalığın artmasına yardımcı olmuştu. Ticari balina avcılığını sona erdirmek için dünya çapında yürütülen kampanyaların önemli bir figürü olmuştu.

Kaynak: Haber Global TV

balina hayatını kaybetti 2023 yılında hayatını kaybeden ünlüler