ABD Ay'a uzay aracı gönderiyor

Uzay haberleri NASA ABD
ABD Ay'a uzay aracı gönderiyor
Fotoğraf: DepoPhotos

Son Apollo görevinden 50 yıldan fazla bir süre sonra bu başarıyı elde eden ilk özel şirket olabilecek Amerikan şirketi Astrobotic'in Üst Yöneticisi John Thornton, firmasının 25 Ocak'ta Ay'a bir uzay aracı indirmeye hazırlandığını duyurdu.

Peregrine adı verilen Ay'a iniş aracında kimse bulunmayacak, ancak Artemis insanlı görevlerine hazırlık olarak Ay ortamını incelemek isteyen NASA için beş bilimsel araç taşıyacak.

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi, birkaç yıl önce, "Ticari Ay Yük Taşıma Hizmetleri” (CLPS) programı bağlamında Ay'a bilimsel deneyler ve teknolojiler gönderme görevini Amerikan şirketlerine verme kararı almıştı.

Bu sabit fiyatlı sözleşmelerin Ay ekonomisinin gelişmesine yardımcı olması ve bu taşıma hizmetini daha düşük maliyetle yapılmasını sağlaması bekleniyor.

Merkezi ABD’nin doğusundaki Pittsburgh'da bulunan şirketin başkanı, bir basın toplantısında "Yapmaya çalıştığımız şey, Ay'ın yüzeyine iniş ve kalkışı, normalde maliyetinin çok altında bir maliyetle hayata geçirmek” dedi.

Thornton, "Ay'ın yüzeyine giden araçların sadece yarısı başarılı oldu. Yani bu, gerçekten de muazzam bir meydan okuma. Tüm aşamalarda aynı anda hem dehşete kapılacak hem de heyecanlanacağım" diye ekledi.

ULA sanayi grubunun yeni Vulcan Centaur roketinin ilk uçuşu için 24 Aralık'ta Florida'dan havalanması planlanıyor. John Thornton, aracın Ay yörüngesine ulaşmasının "birkaç gün" alacağını, ancak hedef konumdaki ışık koşullarının doğru olduğundan emin olmak için iniş yapmadan önce 25 Ocak'a kadar beklenmesi gerekeceğini açıkladı.

İniş, insan müdahalesi olmaksızın otonom olarak yapılacak, ancak şirketin kontrol merkezinden izlenecek.

İlkbaharda Japon start-up şirketi ispace Ay'a iniş yapan ilk özel şirket olma girişiminde bulunmuş, ancak girişim kazayla sonuçlanmıştı. İsrail de 2019'da benzer girişimde başarısız olmuştu.

Ay'a halihazırda sadece ABD, Rusya, Çin ve Hindistan başarılı iniş yapmış durumda!

 

Kaynak: Ajans Bizim