Hollanda'nın yeni umudu: Cody Gakpo! Şimdiden tarihe geçti...

Hollanda FIFA 2022 Dünya Kupası
Hollanda'nın yeni umudu: Cody Gakpo! Şimdiden tarihe geçti...

Dünya Kupası'nda Son 16 turunda ABD ile eşleşen Hollanda'yı bu zamana kadar sırtlayan isim 23 yaşındaki Cody Gakpo oldu. Attığı 3 golle Altın Ayakkabı yarışında da zirve ortağı konumundaki Gakpo, 2014'te de Hollanda'nın başında yer alan Louis Van Gaal'in üstüne titrediği belki de tek isim!

Hollanda'nın deneyimli hocası Louis Van Gaal, en son Portakalları “sevimsiz” bir oyunla yönetirken işler epey iyi gitmişti. 2014 Dünya Kupası'nda Hollanda'yı çalıştıran Van Gaal, finalin eşiğinden dönecekti. Arjantin'e penaltılarla kaybeden takım turnuvayı üçüncü sırada bitirirken İspanya karşısında adeta şov yapmış, kupanın flaş ekiplerinden Kosta Rika'yı penaltılarla elerken de 120. dakika yedek kaleci Tim Krul'un oyuna girdiği ve tüm köşeleri bilerek iki de penaltı kurtardığı eşsiz anlara da imza atmıştı.

Elbette 2014 kadrosu tarihin en iyi Hollanda kadrosu değildi ancak yine de hücumda Robin Van Persie, Arjen Robben, Wesley Sneijder ve Dirk Kuyt gibi önemli silahlar mevcuttu. Bu Dünya Kupası'nda 71 yaşındaki Van Gaal'in öndeki seçenekleri görece daha kısıtlı. Turnuvanın en deneyimli ve kupa koleksiyonu açısından da en başarılı teknik direktörü olan Van Gaal hücumda anahtarı genç bir yeteneğe teslim etmiş gibi.

KUPAYA ŞİMDİDEN DAMGASINI VURDU!

Turnuvaya gelinmeden önce de gözler Cody Gakpo'daydı. Hakkında transfer söylentileri yazılıyor, adı Avrupa'nın devleriyle anılıyordu. Kulübü PSV Eindhoven ile bu sezon çıktığı 24 resmi maçta 13 gol atan 17 de asiste imza atan 7 Mayıs 1999 doğumlu Gakpo, Dünya Kupası'na da şimdiden damgasını vurmuş durumda.

Hollanda'nın yeni umudu: Cody Gakpo! Şimdiden tarihe geçti... - Resim : 1

Hollanda, A Grubu'nu Senegal, Ekvador ve ev sahibi Katar'ın önünde lider noktalarken takımın kaydettiği 5 golün 3'ünün altında Gakpo'nun imzası vardı. Kulübünde ağırlıklı olarak sol açık pozisyonunda oynayan ancak Van Gaal'in sisteminde zaman zaman santrfor zaman zaman da 10 numara pozisyonunda serbest bir rolde izlediğimiz Gakpo adını şimdiden tarihe yazdırmış durumda.

Gakpo, Dünya Kupası tarihinde İtalyan efsane Alessandro Altobelli'nin (1986) ardından bir grup aşamasında oynadığı üç maçın da açılış golünü kaydeden ikinci oyuncu oldu. Hollanda formasıyla Dünya Kupası'nda çıktığı ilk üç maçta da gol atan tek oyuncu konumundaki Gakpo, bir sağ ayak, bir sol ayak ve bir de kafa golü attı.

Aynı zamanda Gakpo, Johan Neeskens (1974), Dennis Bergkamp (1994) ve Wesley Sneijder'in (2010) ardından üst üste üç Dünya Kupası maçında gol atan dördüncü futbolcu. Bu sezon Eredivisie'nin gol krallığı ve asist krallığı yarışlarında zirvede yer alan Gakpo, Dünya Kupası'nda da Altın Ayakkabı yarışında zirvenin ortakları arasında yer alıyor.

Onun performansını biraz daha özel kılan durum ise aslında Hollanda'nın oyunu... Zira bir de asisti olduğu için listenin ilk sırasında yer alan Enner Valencia turnuvaya veda etti. Kylian Mbappe beklendiği üzere Fransa'da yükü sırtlandı, Marcus Rashford ise hücumda sıkıntı çekmiyor gibi gözüken İngiltere'de Gareth Southgate'in ilk tercihi değil. Gakpo ise hiç tartışmasız Hollanda'nın itici gücü ve hücumdaki en önemli silahı.

Hollanda'nın yeni umudu: Cody Gakpo! Şimdiden tarihe geçti... - Resim : 2
Gakpo, Dünya Kupası'nda gol krallığı yarışında zirvenin ortaklarından. Fotoğraf: Reuters

Ancak bu durum elbette başa bela da olabilir. Hem takımına hem de oyuncularına yüksek seviyede hatta kiminin “kibir” diyebileceği bir seviyede güvenen Van Gaal pek umursuyor gibi durmuyor fakat hücum seçeneklerinin sınırlı olması, endişe yaratabilecek bir durum. Timber, De Ligt, De Vrij, Ake ve elbette Van Dijk'tan oluşan stoper hattı, tecrübeli çalıştırıcının en güvendiği bölge. Üçlü savunma tercih eden Van Gaal'in elinde muhtemelen Hollanda tarihinin en zengin ve etkileyici stoper hattı bulunuyor.

HOLLANDA TARAFTARI KİMLERİ KİMLERİ İZLEDİ!

Hücumda ise Gakpo dışında heyecan yaratan tek bir isim dahi yok. Belki biraz Steven Bergwijn'dan bahsedebiliriz ancak bu iki isim dışında Luuk de Jong da, Memphis Depay da Noa Lang da Vincent Janssen de Wout Weghorst da zamanında Marco van Basten, Dennis Bergkamp, Patrick Kluivert, Ruud van Nistelrooy, Robin van Persie gibi dünyanın en elit santrforları arasında gösterilen isimleri izlemiş Hollanda taraftarını heyecanlandırmıyor.

Van Gaal de bunun farkında. 23 yaşındaki Gakpo'nun ismi başta Manchester United olmak üzere İngiliz kulüpleriyle anılırken araya girdi ve Eredivisie'de bir sezon daha kalmasının en doğru tercih olacağını söyledi. Şimdi haklı çıkıyor gibi... Adeta ona özel bir plan yapan Van Gaal, ekseriyetle solda oynayan ve oradan içeri kıvrılmayı seven Gakpo'yu bazen 10 numarada, bazen ise en önde ancak her zaman hücum organizasyonlarının merkezinde konumlandırıyor.

Bu kuşkusuz Gakpo üzerinde baskı yaratıyor olmalı ancak genç yıldız bununla rahatlıkla başa çıkabilecek gibi gözüküyor.

Kaynaklar: The Athletic, FIFA, De Telegraaf, The Guardian

Kaynak: Web Özel

Hollanda FIFA 2022 Dünya Kupası