Yeni casus silah Meteoroloji istasyonları mı?

ÖZEL HABERLER Çin ABD MİT TSK Bilim Haberleri Ankara Ekonomi haberleri Gündem haberleri Teknoloji Haberleri Uzay haberleri Üçüncü Dünya Savaşı Askeri teknoloji
Yeni casus silah Meteoroloji istasyonları mı?

Çin hükümeti ülke sınırlarında yüzlerce “meteoroloji istasyonu görünümündeki istihbarat donanımları” ele geçirdiklerini açıkladı. Çin, yabancı ülkeleri suçlarken meteoroloji istasyonu görünümlü istihbarat gözlem noktalarının kullanımına ise askeri/istihbarat tarihinde ilk kez rastlanıyor.

Uluslararası istihbarat yayın organlarında yayınlanan haberlere göre meteoroloji ölçüm ve kontrol araçları ilk kez istihbarat için kullanılmaya başlandı. Küresel istihbarat yayın organlarından Intel News'te yayınlanan analize göre Çin hükümeti ülkede 300'e yakın “meteoroloji istasyonu ve gözlem noktası görünümünde istihbarat donanımları” ele geçirdiklerini iddia etti. Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı'nın (MSS) iddiaya ilişkin 10 Çinli firma hakkında soruşturma yürüttüğü de ifade edilmekte.

YABANCI ÜLKELERİ SUÇLUYORLAR

Çin, yabancı hükümetleri “sahte meteoroloji istasyonları kurup istihbarat toplamakla” suçluyor. Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı (MSS) tarafından yapılan açıklamada ülke toprakları genelinde meteoroloji istasyonu ve gözlem noktası görünümünde çok sayıda “istihbarat teknolojisine sahip donanımlar” kullanıldığı bilgisine yer verildi.

20 EYALETTE 300 İSTASYON

Çin hükümeti 2015 yılından bu yana ülke topraklarında yabancı ülkelerin istihbarat faaliyetleri hakkında bilgi toplayan ve karşı istihbarat önlemleri alan “Halkın İstihbarat Karşıtı Savaşı” adlı bir güvenlik konsepti geliştirmiş durumda. Söz konusu sahte meteoroloji istasyonlarının da bu model çerçevesinde “halkın ihbarları ve yardımlarıyla” fark edildiğini ifade eden Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı yetkilileri istasyonların ülke genelinde 20 farklı eyalette bulunduğunu iddia etti. MSS ayrıca sayıları 300'e yakın olan bu istasyonların “kaldırılarak incelemeye alındığı” bilgisini de WeChat sosyal medya hesabından paylaştı.

10 FİRMA SORUŞTURULUYOR

Uluslararası istihbarat kaynaklarına göre Çin hükümeti yabancı ülkeler adına sahte hava gözlem noktaları kuran 10 firma hakkında da soruşturma başlatmış durumda. MSS tarafından yürütülen soruşturmanın ilk verilerine göre ilgili 10 firmanın bugüne kadar Çin topraklarında 3 binden fazla meteoroloji istasyonu görünümlü istihbarat gözlem noktası kurduğu da iddialar arasında. Soruşturmada yabancı firmaların Çin topraklarında meteoroloji gözlem noktası kurma hakkı olmadığı için Çinli firmaları kullandığı ifadesine de yer verilmekte.

SAVUNMA TESİSLERİNİN YAKINLARINA KONULDU

İstihbarat kaynaklarından elde edilen bilgilere göre ilgili meteoroloji istasyonları sanayi ve yemek fabrikalarının yanı sıra savunma tesislerinin yakınlarına da yerleştirildiler. Çinli yetkililer istasyonların asıl görevinin “Jeolokasyon bilgileri ve gözlem kayıtları elde etmek” olduğunu da iddia etmekteler. İstasyonların ayrıca elde ettikleri bilgi ve verileri eş zamanlı olarak “yurtdışındaki vericilere gönderdikleri” bilgisi de soruşturmadaki iddialar arasında yer almakta.

HANGİ ÜLKELER OLDUĞU BELİRTİLMEDİ

İstasyonların kurulması için kullanılan para akışı transferlerinin de yurtdışından gerçekleştiği ifade edilirken MSS açıklamasında hangi ülkelerin bu istasyonları kurduğu bilgisine ise yer verilmedi. Uzmanlar da MSS'nin 4 yıl sonra ilk kez bir karşı istihbarat faaliyeti hakkında detaylı bilgi vermesinin dikkat çekici olduğuna inanıyorlar. İstihbarat uzmanları MSS'nin geçtiğimiz yıl ABD hükümeti adına casusluk yaptıkları gerekçesiyle 5 Çin vatandaşını tutuklamasının ardından bu bilgilere ulaşıldığını düşünüyorlar.

İSTİHBARAT TARİHİNDE BİR İLK

Meteoroloji casusluğu istihbarat dünyasına bilinen bir ifade. İlgili tanım iklim bilimciler, hidrolojistler ve meteoroloji uzmanları tarafından hava ve yer koşullarının analiz edilerek belirli bir zamanda belirli bir noktadaki hava durumunun tahmin edilmesini ifade etmekte. Meteoroloji casusluğu özellikle enerji, ormancılık, tarım, telekomünikasyon, ulaşım, havacılık ve inşaat sektörü gibi alanlarda istihbarat örgütlerinin yararlandığı bir uzmanlık alanı olarak biliniyor. Ancak MSS'nin iddia ettiği üzere meteoroloji araçlarının amacı dışında yalnızca istihbarat topladıkları ve görüntü kaydı aldıkları iddiası ise ilk kez gündeme getirilmekte. Uzmanlar bu yöntemin küresel askeri ve istihbarat alanında bir ilk olduğunun altını çizmekteler.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel