Yaban hayatı kabusta, Kış uykusundan uyandılar

Gündem haberleri Ayı Yılan Küresel ısınma Türkiye Adana İklim değişikliği Kuraklık riski Kuraklık Bilim Haberleri Kar Kış haberleri Yaşam Haberleri
Yaban hayatı kabusta, Kış uykusundan uyandılar

Küresel iklim değişikliğine bağlı, sıcaklık artışı yaban hayatını da olumsuz etkiliyor. Kar yağışının azalması ve ılık geçen kış nedeniyle birçok hayvan kış uykusundan erken uyanmak zorunda kaldı. Ekosistemdeki tahribat ve değişimin yaban hayatındaki türleri yok etmesinden de endişe ediliyor.

İklim değişikliği kış uykusunda olması gereken hayvanların "uykusunu kaçırdı." Kış ayının ortasında Tunceli’de yılanların, Ordu’da ayıların, Adana ve Bandırma’da ise arıların kış uykusundan uyanması merak konusu oldu. Özellikle Tunceli'de kar örtüsünde beliren yılanların görüntüsü  'depremin habercisi mi?' şeklinde yorumlanıp, paniğe neden olurken,  'haberglobal.com.tr'ye açıklama yapan uzmanlar ise kış uykusundan uyanan türlerin iklim değişikliğinin kurbanı olduğunu söylediler.

BESLENMELERİ DEĞİŞTİ

Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Özkan Evcin, iklim değişikliği sürecinin yaban hayvanlarının hem kendilerini hem de habitatlarını doğrudan ve dolaylı yoldan etkilediklerini belirtirken, "İklim değişikliği yaban hayvanlarının beslenme tercih ve alışkanlıklarını değiştirmeye başladı. Normal şartlarda kış uykusuna veya kış dinlenmesine geçmesi gereken hayvanların, değişken hava koşulları nedeniyle biyolojik saatleri ve takvimleri değişmiş durumda" dedi.

BÜYÜK FELAKETLER OLABİLİR

İklim değişikliğinin özellikle sanayi devrimi sonrası insan kaynaklı aktiviteler sonucunda ortaya çıktığını ifade eden Evcin, dünya nüfusunun son 70 yılda neredeyse 3 kat arttığının da altını çizerek, "Önümüzdeki 10  yıl içinde küresel ısınma büyük olasılıkla 1,5 derece eşiğini aşacak.  Bu durum ekosistemlerde geri dönüşü olmayan derecede hasar riski oluşturacak. Sıcaklıkların 1,5 derece eşiğinin üzerine çıkmaya devam etmesi, devamında yüzyılın sonuna doğru 4 derecelik ısınma kaçınılmaz olacak. Bu tablonun sonunda, kara ve sucul habitatlarda çok büyük oranlarda kayıp ve türlerin yok olduğunu görebiliriz" diye konuştu.

Yaban hayatı kabusta, Kış uykusundan uyandılar - Resim : 1
 Dr. Özkan Evcin, "İklim değişikliği, atmosferdeki sera gazlarının artmasıyla birlikte dünya genelinde sıcaklık artışına ve değişken hava koşullarına yol açabilmektedir."

KAR ÖRTÜSÜ ETKİSİ

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Yaban Hayatı Kıdemli Uzmanı Veteriner Hekim Ahmet Emre Kütükçü de artan sıcaklık değerlerinin, yaban hayatını olumsuz etkilediğinin altını çizerken, şunları söyledi: "Kar örtüsünün oluşmaması ayıların kış uykusundaki izolasyonunu etkiliyor. Bunlar olumsuz nedenler ama en başta ayıların kış uykusu sürecini etkileyen yaşam alanlarının kaybı."

"Ülkemizde ormanlarda yoğun ağaç kesimi yapılıyor ve bu durum hayvanları rahatsız ediyor.  Ormanlarda madencilik faaliyetleri de habitatı olumsuz etkilerken, ayıların kış uykusu öncesinde yeterince yiyecek bulamamalarına neden oluyor. Sürüngenlerde ise kış uykusu süreci farklı. Sürüngenler soğukkanlı canlılar olduğu için, dış ortam sıcaklığından hemen etkileniyor. Zamansız ve uzun süreli sıcaklık artışları kemirgen, sürüngen ve amfibilerin kış uykusundan sık sık uyanmasıyla sonuçlanıyor. Uyanıp tekrar uyuma süreçleri ciddi enerji kaybına yol açtığından ömürlerinin kısalmasına neden oluyor."

"KORKULU RÜYAMIZ"

Bandırma, Erdek, Gönen, Manyas, Marmara Adası Bal Üreticileri Birliği Başkanı Halil Bal, doğal yaşamın, insan faaliyetleri yüzünden zarar gördüğünü ve tüm canlıların olumsuz etkilendiğini söylerken, "Ayıların kış uykusuna yatması için iyi beslenmesi gerekir. Yeteri kadar beslenemeyen ayılar, uyanıp etrafta insanlara ve hayvanlara saldırır. Biz de dağlarda arıcılık yaptığımız için ayıların ilk saldıracağı noktalar arı sandıkları oluyor. Ayılar bu sandıklara saldırarak ihtiyacını baldan temin etmeye çalışıyor. Bu durum arıcıların korkulu rüyası" dedi.

Yaban hayatı kabusta, Kış uykusundan uyandılar - Resim : 2
Bandırma bölgesinde arılar kış uykusuna yatmadı.

ÖZEL ALANLAR OLMALI

Küresel ısınmadan kaynaklı arıların yeterli bal üretemediğini de sözlerine ekleyen Bal, bu durumun hem üreticiyi hem de tüketiciyi olumsuz etkilediğini ifade etti:

"Öncelikle karbon emisyonunu sıfıra indirmemiz lazım. Fabrikaların yeşil enerjiye dönmesi lazım. Fosil yakıtlardan vazgeçilmesi lazım. Arı özelinde düşünüldüğünde ayıların sandıklara saldırmaması için bir devlet politikası olaraktan arazilere, dağlara meyve veren ağaçların dikilmesi gerek. Projeler kapsamında bir bal ormanının kurulması lazım."

kardelen.yuksel@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel