Uykuda bile rahat yok, dolandırıcılar gece mesaisinde

Gündem haberleri Yaşam Haberleri Dolandırıcılık yöntemleri İstanbul Organize suç örgütü Teknoloji Haberleri Bilim Haberleri Ekonomi haberleri son dakika haber Bankalar Asayiş abd doları
Uykuda bile rahat yok, dolandırıcılar gece mesaisinde

Dolandırıcılar, vatandaşı uykusunda bile rahat bırakmıyor. Gece 02:00-05:00 arasında harekete geçen simsarlar, oltalama yöntemiyle telefonlara uzaktan erişirken, banka hesaplarını boşaltıyorlar. Uzmanlar ise cep telefonlarındaki internet bağlantısının uyumadan önce kapatılmasını öneriyor.

Siber dolandırıcıların yeni yöntemi pes dedirtti. İnsanların uykuda olduğu saatlerde harekete geçen simsarlar, gece 02:00-05:00 arasında önceden "oltalama" yöntemi ile avladıkları telefonlara casus yazılım yükleyerek vatandaşın banka hesaplarını boşaltıyor. Elazığ'da yaşanan son olayda dijital dolandırıcıların ağına düşen Ali Akbaş'ın mobil bankacılık hesaplarından toplamda 300 bin TL çekildi. Simsarların "oltalama" tuzağı ise güvenilir veya uygun olmayan sitelere giriş yapılmasıyla başlıyor. Uygun olmayan linklere tıklayan kişinin telefonuna virüs bulaşırken, banka uygulamasında kullandığı şifre de simsarların eline geçiyor. Tuzağa düşürülen kişinin hesabında para çekilirken, hesabında para olmayanların adına ise kredi çekilip simsarların tarafından açılan hesaplara aktarılıyor. 

Uykuda bile rahat yok, dolandırıcılar gece mesaisinde - Resim : 1
Elazığlı Ali Akbaş, gece telefonuna sızan dolandırıcıların kurbanı olurken, 300 bin TL dolandırıldı.

LİNKE TIKLAYAN YANDI!

Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, dolandırıcıların cep telefonlarına ulaşmada iki risk faktörüne değinirken, "Birincisi korsan maç yayınları, film dizi uygulamaları, kripto ile ilgili uygulamaların indirilmesi. Bu sitelerdeki pencerelere tıklandığında, telefonun kontrolleri dolandırıcıların eline geçebiliyor. İkinci risk ise telefonun güncellemesinin olmaması. Güncelleme almayan telefonlarda güvenlik açıkları olabiliyor. Vatandaşlar bir linke tıkladıklarında kontrolü karşı tarafa verebiliyor" ifadelerini kullandı. Demircan ayrıca gece 02:00-05:00 arasındaki saatlere kriminal saat denildiğini delirtirken, "Bu saatlerde gelen mesajları ciddiye alma olasılığımızın yüksek  ve gelen linkler daha çok tıklanıyor" dedi.

HEMEN KAPATIN

Demircan,  uyumadan önce internetin kapatılması gerektiğinin altını çizerken, şu bilgileri paylaştı: "Bir kişi dolandırıldığını anladığında ilk yapması gereken telefonu kapatmak olmalı. Vatandaşlar,  genelde telefonculara gitmeyi tercih ederken, bu durum delillerin silinmesine neden olabiliyor. Çoğu zamanda bağlantı sağlayan kişinin IP adresi tespit edilemiyor. İkinci aşamada bankanın aranması ve kolluk kuvvetlerine gidilmesi gerekiyor."

Vatandaşların en çok merak ettiği sorulardan birisi de "hesaplarında sadece yüksek rakamlar olan kişiler mi dolandırılıyor?" Bu soruyu da yanıtlayan Demircan, "Hayır, dolandırıcılar çok fazla sayıda kişiye oltalama saldırısı düzenliyor. Kimde açık varsa o daha hızlı tespit ediliyor, dolandırılan emekliler de var. Sadece yüksek meblağ olunca vatandaş sesini daha çok çıkartıyor" diyor. 

GÜÇLÜ ŞİFRE UYARISI 

Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık ise güvenli mobil bankacılık deneyimi  için alınması gereken bazı tedbirler olduğunu belirtirken, güçlü şifre uyarısı yaparak şunları söyledi: "Şifreler karmaşık olmalı, harf, rakam ve özel karakterler içermeli. Kullanıcılar, şifrelerini sık sık değiştirmeli ve kolayca tahmin edilemeyecek kombinasyonlar oluşturmalı. İki aşamalı doğrulama kullanmak da önemli. Bu, hesaba erişim için sadece şifre girmek yerine ayrıca cep telefonuna gönderilen bir doğrulama kodunun da gerekli olduğu anlamına gelir. Bu, hesapların daha güvenli hale gelmesini sağlar ve yetkisiz erişimi önler."

Uykuda bile rahat yok, dolandırıcılar gece mesaisinde - Resim : 2
Kırık: "Şirketler mobil cihazları düzenli olarak güncellemeli ve izlemeli, böylece potansiyel güvenlik açıkları hızla tespit edilip giderilebilir."

GÜVENLİ WİFİ OLMALI 

Mobil bankacılık işlemleri yaparken her zaman güvenli bir Wi-Fi ağına bağlanılması gerektiğinin altını çizen Kırık, güvenlik yazılımlarının kullanılması önerisinde bulundu. Şirketlerin güçlü bir güvenlik altyapısı oluşturması gerektiğine dikkat çeken Kırık, "Bu, güvenlik duvarları, antivirüs yazılımları, ve güvenli ağ erişimi gibi önlemleri içermeli. Ayrıca, yetkilendirme ve kimlik doğrulama süreçlerini güçlendirmek için çift faktörlü kimlik doğrulama gibi teknolojiler kullanılmalı" ifadelerini kullandı. 

[email protected]

Kaynak: Web Özel