Türkler de etkilenecek! Hızlı sınır dışı

Almanya göçmen krizi Türkiye göçmen Gündem haberleri Yaşam Haberleri Ekonomi haberleri Dünya haberleri ÖZEL HABERLER
Türkler de etkilenecek! Hızlı sınır dışı

Almanya bir yandan iş gücü açığını göçmenlerle kapatmaya çalışırken, geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren yeni bir göç yasasıyla kaçak göçmenleri hızlı bir şekilde sınır dışı edebileceği düzenlemeler getirdi. Almanya'daki göçmen kuruluşları yasaya tepkili.

Almanya'da yasalaşarak yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle Yabancılar Dairesi'ne, ülkeye bir şekilde giren kaçak sığınmacıların sınır dışı edilmesinde bir dizi kolaylık tanınıyor. Yabancılar Dairesi'nin yetkileri büyük ölçüde artırılırken ülkedeki göçmen sivil toplum kuruluşları yasaya tepkili. Düzenlemenin hem insan haklarına hem de Alman Anayasası'na aykırı olduğu belirtiliyor. Haber Global Web Özel'e değerlendirmelerde bulunan Almanya'nın Mecklenburg Vorpommern Eyaleti Göçmenler Temsilcisi Şeyhmus Atay, yeni yasanın Almanya'da göçmenlere ne tür zorluklar getireceğini anlattı.

IRKÇI TOPLANTIYA TEPKİ

Almanya son günlerde, ırkçı zenginlerin ve siyasetçilerin Potsdam şehrinde yaptıkları göçmenleri ülkeden gönderme gündemli gizli toplantı haberleriyle çalkalanıyor. Göçmen kuruluşları ve bazı siyasi partiler tepkilerini sokaklarda da gösterirken Almanya Federal Meclisi’nden Potsdam toplantısının katılımcılarını son derece memnun edecek bir düzenleme geçti. 

Türkler de etkilenecek! Hızlı sınır dışı - Resim : 1
Almanya'da göçmen kuruluşları yeni yasaya tepkili. 

EKONOMİK SEBEPLER

Almanya'ya genellikle siyasi sebeplerle her yıl binlerce sığınma başvurusu yapılıyor. Ülkeye bir şekilde giren göçmenler sığınma talebinde bulunuyor. Sığınmacıların büyük bir bölümünü ise ekonomik sebeplerle Almanya'ya yerleşmek isteyen ancak nitelikli iş gücü göçü kriterlerine uygun olmadıkları için sığınmacı statüsünde yer almak isteyenler oluşturuyor. Yeni hızlı sınır dışı düzenlemesi bu tür göçmenleri yakından ilgilendiriyor.

 3 YILA UZUYOR

Almanya'nın Mecklenburg Vorpommern Eyaleti Göçmenler Temsilcisi Şeyhmus Atay; yasayla ilgili şunları söyledi: “Hızlı sınır dışı yasası artık yürürlükte. Almanya'da ilk etapta 600 kişi etkilenecek. İltica başvuruları 1-3 yıl arasında sürüyor. Daha sonra ikinci bir başvuru hakkı var. Zaten yasa da tam bu arada insanları göndermeyi planlıyor. Benim düşüncem bu yasa iki yıl sonra kendini gösterecek. O arada bu insanları hızlı bir şekilde göndermeyi deneyecekler. Geçen sene 16 bin insan gönderdiler bunu yükseltmek istiyorlar.”

TÜRKLERİN DURUMU

Yasanın insani açıdan sakıncalı olduğunu da söyleyen Atay şunları kaydetti:  "Almanya Anayasası'na ve insan haklarına aykırı bir yasa. Yabancılar Dairesi mahkeme kararı olmadan kendisi karar verebilecek. Sığınmacı kişi, Almanya'da arkadaşında veya eşinde, dostunda kalıyorsa o evi bile arama yetkileri var. Arama polisle birlikte yapılıyor. Bence bu yasa göz korkutma, insanları bıktırma amacı taşıyor. Çok sayıda Türk'ün de etkilenme ihtimali var. Çünkü son dönemde çok sayıda kişi sığınmacı adı altında Almanya'ya göç etti. Çok büyük bir bölümünün kalma ihtimali olduğunu düşünmüyorum.

Türkler de etkilenecek! Hızlı sınır dışı - Resim : 2
Almanya Federal Meclisi Yabancılar Dairesi'ne geniş yetkiler verdi. 

 

İTİRAZ HAKKI YOK

Yasanın nasıl uygulanacağını anlatan Atay, “Mesela bir başvuruya ret geliyor. O arada göndermeye çalışacaklar. Yeni yasaya göre Yabancılar Dairesi de avukatın itirazına itirazda bulunabilir. Yani daha mahkemeye gitmeden göndermeye çalışacaklar. Mahkemeye giderse insanların kalma ihtimali var. Ama başlangıçta göndermeye çalışacaklar” diye konuştu.

IRKÇILIĞI ARTIRIYOR

Berlin Brandenburg Türkiye Toplumu Yönetimi Kurulu üyesi Ayşe Demir ise yeni düzenleme hakkında şunları kaydetti: “Uygulama çoğunluk toplumuna 'sığınmacıların haksız nedenlerle' geldiği algısını sunuyor, ırkçılığı arttırıyor ve de AfD adlı ırkçı partiye yarıyor. Yaşam koşulları, savaş, çevre sorunları ve ekonomik nedenlerle ülkesini terk etmek zorunda kalmak da meşru bir harekettir. Şu da unutulmamalıdır ki, bu insanların geldikleri ülkelerdeki olumsuz politik, ekonomik ve sosyal koşulların ana sorumlusu Federal Almanya, AB ve ABD'dir. Zorunlu göçlere sebep olan ülkelerin göç etmek zorunda kalan insanlara kucak açmak yerine onları geri göndermeleri kabul edilecek bir durum değildir.”

ertan.altan@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel