Suriye ve İran'da büyük plan! Türkiye'ye Halep tuzağı mı?

PKK PKK/YPG Suriye İran Gündem haberleri İstihbarat TSK Abdullah Öcalan
Suriye ve İran'da büyük plan! Türkiye'ye Halep tuzağı mı?

İsrail'in İran'a yönelik son saldırısı Orta Doğu merkezli büyük savaş endişesini artırırken; ABD-İsrail bloğunun Türkiye, İran, Suriye ve Irak'a yönelik stratejileri ile terör örgütü PKK/PYD kartına ilişkin denklemler merak konusu. 'Haberglobal.com.tr'ye konuşan önemli isimler "bilinmeyenler" ışığında son stratejik hamleleri anlatırken, Kürt Koridorundaki oyunlar dikkat çektiler.

MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan çağrısı sonrası siyaset arenasındaki tartışmalar sürerken, ABD-İsrail koalisyonun Orta Doğu'daki son planları ise masaya yatırıldı. Geçmişte TSK'nın en önemli birimlerinde görev yapmış bir isim; Orta Doğu kazanındaki son gelişmeler ve Türkiye'ye yönelik olası tehditleri değerlendirirken: "ABD, Irak ve Suriye'nin kuzeyindeki Kürt otonom bölgesinin yanı sıra; Irak'ın El-Anbar bölgesinden Suriye'nin Deyrizor kentine uzanan bir hat boyunca da kukla 'Sünni Devleti' oluşturmak istiyor. Rusya ise Lazkiye merkezli Nusayri otonom bölgesi inşa etmeye çalışıyor. Bir diğer proje ise İdlip'ten Halep'e kadar Sünni otonom devletçiği. Sözünü ettiğim bölge, hem HTŞ hem de DEAŞ terör yapılarının kontrolünde. ABD, Türkiye'yi Halep bataklığına sokmayı istiyor" dedi.

Suriye ve İran'da büyük plan! Türkiye'ye Halep tuzağı mı? - Resim : 1
Emekli Hava Pilot Tuğgeneral Dr. Hüseyin Fazla: "ABD ve İsrail'in hedefi, Kürt koridorundaki enerji yatakları. Irak'tan sonra Suriye'de de federatif yapı için düğmeye bastılar. Sonraki adım bu ikiyi yapıyı birleştirip, İran ve Türkiye'deki Kürtleri de ayrıştırmak."

İRAN İÇİN SIKIŞTIRIYOR

Orta Doğu'daki gelişmeler ışığında, "Türkiye'ye doğru yaklaşan bir fırtına var" diyen emekli generalin değerlendirmeleri şöyle: "ABD, İsrail, Yunanistan bloğu; Türkiye'yi KKTC ve Doğu Akdeniz havzasından sökmek istiyor. İlerleyen günlerde, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz kartlarını da gündeme getirecekler. ABD, İran'ı yalnızlaştırma stratejisi kapsamında Türkiye'yi sıkıştırıyor. ABD'liler bir yandan da PKK'nın İran kolu PJAK'ı da kurcalıyor. En önemli konu Türkiye'nin stratejisinin nasıl ilerleyeceği. Orta Doğu denkleminde konuşulmayan ülke ise İngiltere."

ABD PETROLÜ İSTİYOR 

"Terör örgütü PKK/PYD'nin 80 bin kişilik kuvvetinin Suriye Ordusu içine eklemlenmesi için ABD, Esad, Rusya, YPG ekseninde görüşmeler yapılıyor. Terör örgütü PKK/PYD'nin sözde komuta kademesi ise Suriye güçlerinin altında olmak yerine, Suriye Ordusu içinde özerk yapı istiyor. Ruslar için önemli olan askeri üslerinin olduğu Lazkiye'nin kontrolü. ABD ise hem İsrail'in güvenliği hem de petrol sahaları için PKK/PYD'nin kontrol ettiği alanı istiyor. Türkiye'ye, Suriye'deki 3 parçalı yapının kabul karşılığında Kerkük petrollerinden pay önereceklerdir. Elimizi zayıflatan en büyük sorun ekonomik sıkıntı." 

OLASI HAMLELER NELER?

Dr. Mehmet Çanlı (Emekli Kurmay Albay)

"ABD, İran'ın da bölünmesi ile İsrail'in güvenliğini sağlama almak istiyor. İran 3 bin yıllık devlet geleceği olan, Şii ideolojisine sahip bir ülke. Devrim Muhafızları en ufak bir kalkışmayı ezecek yapıda. ABD iç kargaşa ve rejim değişikliği hedeflerken, hava harekatları ile İran'ın direncini kırmak isteniyor. ABD, İran'da hedefine ulaşırsa, Irak ve Suriye'deki Kürt devletçiğini birleştirmek için düğmeye basarlar."

Prof. Dr. Esat Arslan (Emekli Tümgeneral) 

"İsrail'in İran'ı vurmasından sonra Suudi Arabistan'ın çıkışı çok önemli. Suudiler, İran'a yönelik son saldırıyı  tamamıyla uluslararası hukuk ihlali olarak ifade etti. Bu açıklama ABD'yi rahatsız eder. Öte yandan İsrail'den Türkiye'ye yönelik bir saldırı söz konusu olamaz. Terörist başı Öcalan ve Demirtaş'ın, PKK ve DEM üzerinde bir şey ifade etmediği ortaya çıkacak. PKK'yı terörist Bese Hozat, Murat Karayılan, Mustafa Karasu yönetiyor."

Suriye ve İran'da büyük plan! Türkiye'ye Halep tuzağı mı? - Resim : 2
İran'ın son İsrail saldrısına balistik füzelerle cevap vermesi bekleniyor. 

3.DÜNYA SAVAŞI ÇIKAR MI?

Dr. Hüseyin Fazla (Emekli Hava Pilot Tuğgeneral) 

"Henüz '3. Dünya Savaşı'na neden olacak kapasite birikmesi yok. Rusya'nın sadece doğal kaynaklar var ancak bu kaynakların yönetimi batı dünyasının elinde. Kaldı ki, Rusların; mevcut silahlarını modifiye etmeleri gerekiyor. Çin ise şu an küresel arenada ekonomisini büyütmeye çalışıyor. Ancak ulusal güç sadece ekonomik varlıklarla olmuyor. Silah sanayinin de çok iyi olması gerekir."

[email protected]

Kaynak: Web Özel