Denizler alarm veriyor, kabus geri gelecek mi?

Gündem haberleri Yaşam Haberleri Marmara Denizi Akdeniz Karadeniz Deniz canlıları İklim değişikliği Bilim Haberleri İstanbul Antalya Mersin İzmir İstanbul boğazı Çanakkale
Denizler alarm veriyor, kabus geri gelecek mi?

İstanbul Boğazı ve Marmara Denizinden sonra Akdeniz kıyılarından yansıyan görüntüler endişeye neden oldu. Azot ve fosfor kirliliğindeki artışa dikkat çeken uzmanlar ise müsilaj için uygun ortamın oluştuğunu belirterek, "vahşi avcılık sona erdirilmeli" çağrısında bulundu.

İstanbul Boğazından sonra; Mudanya, Antalya ve Mersin kıyılarında ortaya çıkan denizanası görüntüleri edişe yarattı. Tamamı "Mavi Bayraklı" Antalya kıyılarına vuran ölü denizanalarından sonra, Mersin kıyılarında da benzer görüntüler ortaya çıkarken, uzmanlardan önemli uyarılar geldi. "Haberglobal.com.tr"ye konuşan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, 600 noktadan alınan numune sonuçlarının kirlilik sinyali verdiğine dikkat çekerek, "İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi'nde 5 olması gereken oksijen seviyesi 2'ye gerilemiş durumda" dedi.  3gün önce İstanbul Boğazında gözlem ve araştırmalar yaptıklarını dile getiren Dr. Kesici, "Maalesef 'Boğaz'ın her yerinde denizanası istilası var. Sorunun temel nedeni yavru denizanalarını yiyen palamut, çaça, çinekop gibi balıkların azalması. Azot ve fosfor oranı da ciddi artıyor. Gidişat hiç iyi değil" dedi.

Denizler alarm veriyor, kabus geri gelecek mi? - Resim : 1
Mersin kıyılarına vuran ölü denizanaları uzmanları endişelendiriyor. 

MÜSİLAJ ENDİŞESİ

Akdeniz, Ege ve Karadeniz sahillerindeki denizanası artışına da dikkat çeken Dr. Kesici uyarılarını şöyle sıraladı: "Bazı akademisyen arkadaşlar bilimsel verilerden uzak 'denizanaları gelip geçici' diyebiliyor. Şayet av kotalarına uyulmazsa, Türk Denizleri kirlilik nedeniyle yok olup gidecek. Bugün tezgahta satılan balıkların çoğu ithal ürünler. Marmara Denizi ve İstanbul Boğazında balıkçılık tümden yasaklanmalı. Devlet balıkçılara destek vermeli."

"Vahşi avcılık ve balıkçı lobisinin faaliyetleri sürerse çocuklarımıza müsilaja boğulmuş, canlı türlerini yok olduğu denizleri miras bırakacağız. 600 noktadan çıkan tahlil sonuçları endişe verici. Marmara'da müsilaj patlamak üzere. Denizanası istilasına çözüm bulunmalı. Yüzeyde müsilaj öbekleri oluşmasa da derinlere indikçe müsilajı görmekteyiz. Marmara dışında İzmir Körfezi, Ayvalık, Akdeniz kıyılarında da müsilaj var. Bırakın denizleri Eğridir ve Beyşehir Göllerinde bile müsilaj var."

Denizler alarm veriyor, kabus geri gelecek mi? - Resim : 2
Dr. Kesici: "Tıpkı Balon Balığı avcılığında olduğu gibi denizanası avlayan/toplayan balıkçılara ürün başına ücret ödenebilir."

HIZLA ÇOĞALIYORLAR

Özellikle Marmara Denizi ve Akdeniz sahillerindeki tabloyu sorduğumuz Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı da önemli uyarılarda bulundu. 

Prof. Dr. Sarı,  "Denizanaları bir yerde çoğalıyorsa, bunun iki nedeni var" derken, şöyle konuştu: "Birincisi neden; ortam kirlenmiş, azot, fosfor oranı yükselmiştir. Deniz suyu sıcaklıklarının yükselmesi de denizanası organizmalarına fırsat sağlarken, çoğalmalarının önünü açar. Hem plankton artar hem de planktonla beslenen denizanaları hızla ürer. Diğer sebep ise denizanası popülasyonunu kontrol eden, deniz canlılarının azalmasıdır. Kılıç, orkinos, kalkan, lüfer, palamutun popülasyonu azalınca denizanaları çoğalıp, ortama hakim oldu."

Denizler alarm veriyor, kabus geri gelecek mi? - Resim : 3
İstanbul Boğazındaki görüntüler gün geçtikçe kötüleşiyor. Fotoğraf: Dr. Erol Kesici 

LOBİ ÇOK ETKİN 

2021'deki müsilaj felaketinden sonra hazırlanan 22 maddelik eylem planının eksiksiz olarak uygulanması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Sarı, "Bizim en büyük sorunlarımızdan biri vahşi avcılık. Bizler denizlerdeki durumun röntgenini çekiyoruz ancak karar mercileri bu araştırmaları dikkate almıyor. Türkiye'de balıkçıların isteyip de yönetim otoritesinden çıkaramadıkları karar yok" ifadelerini kullandı.

Müsilaj riskine de değinen Prof. Dr. Sarı, "Müsilaj denizle kurduğumuz yanlış ilişkinin sonucu. Halihazırda müsilaj patlaması için gerekli şartlar var. Denizlerimizdeki azot, fosfor kirliliğini azaltamadık. İklim değişikliğine bağlı sıcaklık artışı sürüyor. Balık türlerinin popülasyonu yok olmak üzere. Bu yanlışlar düzelmeden 'müsilaj bitti diyemeyiz" dedi.

[email protected] 

Kaynak: Web Özel