Skandallar bitmiyor! Paris'te kirlilik kontrolden çıktı

2024 Paris Olimpiyatları Fransa Çevre kirliliği Sağlık Haberleri Gündem haberleri Yaşam Haberleri ÖZEL HABERLER
Skandallar bitmiyor! Paris'te kirlilik kontrolden çıktı

Paris'te yapılan olimpiyatlarda skandallar bitmiyor. Seine Nehri'ndeki kirlilik nedeniyle oyunlar iptal olurken Fransa; başkentindeki kanalizasyon şebekesinin kontrolünü kaybetmek üzere. Paris'teki kirlilik yeni değil; şehri bölen nehrin hikayesi yüzyıllar öncesine uzanıyor.

Fransa'nın başkenti Paris'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen olimpiyatlarda skandalların ardı arkası kesilmiyor. Seine Nehri'ndeki kirlilik nedeniyle yapılması planlanan "triatlon" antrenmanları ikinci kez iptal edildi. Nehirdeki kirlilikle ilgili son veriler ise endişeleri artırıyor. Geçen hafta Paris'i etkisi altına alan şiddetli yağışların ardından nehirdeki bakteri düzeyinin arttığı belirtiliyor. Yetkililerin su ve kanalizasyon şebekesinin risk altında olmasından korktuğu iddiaları dilden dile dolaşıyor.

PARALAR BOŞA GİTTİ

Şehrin kanalizasyon şebekesinin 19. yüzyıldan kalma olduğu belirtilirken son dönemde arıtılmamış atık suların doğrudan nehre boşaltıldığı ortaya çıktı. Paris yönetimi olimpiyatlar öncesinde kanalizasyon şebekesine 1,4 milyar euro harcama yapmıştı. Ancak şehirdeki köklü sorunların çözümü için çok geç kalındığı eleştirileri yapılıyor.

Skandallar bitmiyor! Paris'te kirlilik kontrolden çıktı - Resim : 1
Seine Nehri'nde kulaç atan yüzücülerin sağlık sorunları yaşayıp yaşamayacağı merak konusu. 

YÜZ YILDIR YÜZEMİYORLAR

Kirlilik nedeniyle Seine Nehri'nde neredeyse yüz yıldır yüzülemiyor. Son dönemde bazı siyasetçiler nehrin temiz olduğunu göstermek için yelkenliyle açılsa da; ünlü nehir yüzücüleri Paris'i tercih etmiyor. Nehrin her iki kıyısı da 1991 yılından bu yana UNESCO miras listesinde yer alıyor. Ancak kirlilik Seine Nehri'nin yakasını bir türlü bırakmıyor. Seine Nehri'nin yarattığı kirliliğin en temel sebebi nehir taşkınları. Sonbahar ve kış mevsimlerinde yüksek seyreden yağışlar çok uzun bir süredir taşkınlara neden olarak şehrin su ve kanalizasyon şebekesini felç ediyor. Parisliler özellikle 1910 yılında yaşanan seli hafızalarından silemiyor. Şehirde devam eden sorunların esas başlangıcı olarak da 1910 seli gösteriliyor.

SİSTEM DE KALDIRAMADI

Paris'te elektrik sistemlerinin yaygınlaştığı, metronun çalışmaya başladığı 1870'lerde nüfus hızla artarken şehrin modern bulvarları, yer altı boşaltım sistemleri Parislilere güven veriyordu. İkinci İmparatorluk döneminin sona ermesinin ardından modern görünümüne kavuşan Paris, 1900'lerin başında Amerikalı ve Avrupalı yazarların, sanatçıların gözde şehri olmuştu. Zaman zaman yaşanan sel baskınları Parislileri endişelendirmiyor, şehrin modern alt yapısına güven duyuluyordu.

SU 7,5 METRE YÜKSELDİ

Ancak 1910'un Ocak ayı boyunca aralıksız yağışlarla kabaran Yonne, Loing, Grand Morin ve Marne nehirleri sularını Seine Nehri'ne boşaltınca Paris eşi görülmemiş bir su baskınıyla karşı karşıya kaldı. Dönemin gazeteleri manşetlerine Gare Saint-Lazare ve Boulevard Haussmann gibi şehrin sembolleşmiş yerlerinin sular altında kalmış fotoğraflarını bastı. Haberlerde Paris'te suların 7,5 metre yükseldiği yazıldı.

PARİS ÇAMUR DERYASI

Ertesi gün yağmur dursa da Paris çamur deryasının altında kalmıştı. Ortaya çıkan görüntüler şok ediciydi. 40 kilometreyi bulan şehir içindeki bulvarlar çamur kaplıydı. Aralarında devlet kurumlarının da olduğu 200 bin bina selden etkilenmiş, değerli arşivler sulara kapılmıştı. Gazeteler maddi hasarın 400 milyon altın frank olduğunu haber veriyordu. Bu rakam bugün Paris yönetiminin olimpiyat öncesinde harcadığı 1,4 milyon euroya denk geliyor.

'ÇOK KİRLİ' RAPORU

Seine Nehri'ndeki kirlilik Fransız basınında yoğun eleştirilere neden oluyor. Bazı aktivistler de yaptıkları sıra dışı eylemlerle kirliliğe dikkat çekmeye çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde Liberation gazetesi Seine Nehri'ndeki son kimyasal ölçümlere yer verdi. Raporlarda nehir suyu "çok kirli" olarak değerlendirildi. Yayınlanan bir makalede ise nehir suyu için "ölümcül olduğu çoktan kanıtlandı" ifadeleri dikkat çekti.

Skandallar bitmiyor! Paris'te kirlilik kontrolden çıktı - Resim : 2
Nehirde yapılan son ölçümler suda dışkı bakterisi olduğunu ortaya koydu. 

DIŞKI BAKTERİSİ

Fransa Spor Bakanı Amélie Oudéa-Castéra, olimpiyatların başlamasından hemen önce Seine Nehri'ne girdi. Ancak aynı gün gazetelerde yer alan tahlil sonuçları, Castera'nın pis nehir sularında yüzdüğünü gösteriyordu. Haberde sonuçlar, "Önceki gün 450 metreküp olan akış hızı, yaz aylarında normalde 100 ila 150 metreküp arasındayken, hızla 550 metreküp/saniye civarına fırladı. Nehrin girmeye uygun olup olmadığı ölçümlerde ortaya çıkan iki dışkı bakterisi nedeniyle sorgulanıyor" ifadeleriyle duyuruldu.

Raporda nehirdeki oyunların ertelenmesine neden olan tehlikeler şöyle yer aldı: "3 ve 9 Temmuz tarihleri ​​arasında Olimpiyat alanı olan Alexandre-III Köprüsü'ndeki numune alma noktasında, standart aşıldı. Yoğun yağış durumunda, arıtılmamış su (yağmur ve atık su karışımı) nehre salınabilir."

[email protected]

Kaynak: Web Özel