Sigarada İngiliz oyunu mu? KKTC'ye "yasakla" çağrısı

Gündem haberleri Türkiye Sağlık Sağlık Haberleri Yaşam Haberleri Bilim Haberleri KKTC son dakika haber Sosyal Medya Çocuk Sağlığı Kanser çocuk ölümleri
Sigarada İngiliz oyunu mu? KKTC'ye "yasakla" çağrısı

Türkiye'de yasaklı e-sigara ürünlerinin KKTC'de satılması bilim insanlarını çileden çıkardı. Türk hekimler, Cumhurbaşkanı Tatar'ın kapısını çalarken, İngiltere'de hayata geçirilen sigara yasasının ise kartellerin yeni tuzağı olduğu gündeme getirildi.

Sigara kartellerinin, piyasaya sürdükleri elektronik sigara ürünleri yasak olmasına karşın el altından satılmaya devam ediyor. Bilim insanlarının her fırsatta; 7 bin kimyasal, 70 kanserojen ve 8 bin farklı aroma içerdiği uyarısında bulundukları e-sigara ürünleri, Türkiye'ye kaçak yollardan sokulurken, el altından pazarlama yapılan adreslerin başında ise KKTC geliyor. Türkiye'de yasaklı olan ürünler, 'whatsapp' veya internet üzerinden 30, 35 Euro tutar karşılığında sipariş edilebilirken, e-sigara tehlikesine karşı harekete geçen bir grup bilim insanı geçtiğimiz günlerde KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın kapısını çaldı. Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Nurdan Köktürk öncülüğünde gerçekleştirilen görüşmede, Tatar'dan Türkiye'de yasaklı olan ürünlerin KKTC'de yasaklanması talep edildi. Öte yandan bu önemli görüşme sonrası bir önemli uyarı da İngiltere'de 2009’dan sonra doğanlara sigara satışına yasak getiren karara ilişkin oldu. 

Sigarada İngiliz oyunu mu? KKTC'ye "yasakla" çağrısı - Resim : 1
Nebraska Üniversitesi'nden araştırmacılar düzenli olarak elektronik sigara kullanan gençlerin idrarında yüzde 30 daha fazla kurşun ve iki kat daha fazla uranyum bulunduğunu saptadılar. 

TARİHSEL BAĞLARI VAR 

Nisan ayında İngiltere'de yürürlüğe giren yasanın tuzak olduğunu gündeme taşıyan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fatma Arslan; "Bilindik bir sigara üreticisi ile tarihsel organik ilişkileri olan İngiltere hükümeti 2009’dan sonra doğanlara sigara satışına yasak getiren kararı onayladı ancak kararın altında yatan gerçek e-sigaraya geçiş yapmak ve e-sigaranın önünü açmak. Bu yasada başlıca seslendirilen ‘dumansız nesil’ e-sigaranın reklam sloganı" dedi. 

KABUL EDİLEMEZ

İngiltere'de yürürlüğe giren yasanın dünyada ilk olarak gençlere getirilen sigara yasağı şeklinde gösterdiğine de dikkat çeken Doç. Dr. Arslan, "Aslına bakarsanız e-sigara satışının kanunen garanti altına alındığı ilk düzenleme olarak tarih sayfasında yerini alıyor. Sigara yasağı yanlış değil ancak yasak e-sigaraya destek olmamalı. Nesillerimizin korunması için bu ürünlerin hem İngiltere hem yavru vatan da yasaklanmalı" dedi.

BİR NEFESTE 100 NİKOTİN

Sigarayla mücadelede yıllardır çalışmalar yürüten Sağlığa Evet Derneği Başkanı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı ise tütün endüstrisinin Türkiye’ye yeni ürünlerle saldırmaya devam ettiğini belirtirken, şu uyarıları sıraladı: "Sigara firmaları, artık tütün işinden çıktılar. Çünkü, tütün tarımı ve işçisiyle uğraşmak istemiyorlar. Bu nedenle herkesi kandırabilecekleri 'yeni ürün' adı altında piyasadalar. Bu ürünler, eski bilinen ürünlerden daha çok zararlı, çünkü daha fazla miktar olarak nikotin içeriyor. Çocuklar bunları, flaş bellek gibi taşıyor, bir nefeste 100 nikotin karşılığını akciğerlerine çekiyor."

Sigarada İngiliz oyunu mu? KKTC'ye "yasakla" çağrısı - Resim : 2
Bulaşıcı olmayan ölümlerin yüzde 25-30'u sigaradan kaynaklanırken,  her yıl 110 bin kişi sigara illetine bağlı hastalıklardan yaşamını yitiriyor. 

CİVA BİLE VAR

Prof. Dr. Dağlı, ayrıca e-sigara ürünlerinin, propilen glikol, gliserin, etilen alkol, polietilen glikol, diasetil, E vitamini asetatı, THC, dietilen glikol gibi kimyasalların yanı sıra; civa, kurşun, nikel, krom gibi ağır metaller ile cannabis gibi 80’den fazla zararlı kimyasal ve 8 binden fazla çeşit aroma barındırdığını söyledi.

mert.inan@haberglobal.com.tr  

Kaynak: Web Özel