Sadece 30 bini eğitim alıyor, otizmlinin derdi bitmiyor

Gündem haberleri Çocuk Sağlığı çocuk ölümleri Sağlık Sağlık Haberleri Yaşam Haberleri Türkiye Eğitim Bilim Haberleri Dünya haberleri ÖZEL HABERLER
Sadece 30 bini eğitim alıyor, otizmlinin derdi bitmiyor

Otizm tanısı konulanların sayısı son 24 yılda yüzde 317 arttı. Türkiye'de 550 bin otizmli çocuk ve gençten ancak 30 bini okula gidip eğitim alırken, hem aileler hem STK yöneticileri yaşadıkları sorunlara acil çözüm bulunmasını istiyor.

Otizm, Türkiye'de birçok ailenin yaşamını olumsuz etkilerken, toplumsal farkındalık ise bir türlü istenilen düzeye ulaşmış değil. Ülke genelinde okul çağındaki her 54 çocuktan biri otizm teşhisi alırken, hastalık erkek çocuklarda kız çocuklara oranla 3, 4 kat daha fazla görülüyor. Dahası 0-18 yaş grubu arasında yaklaşık 550 bin otizmli çocuk ve gençten ancak 30 bini okula gidip eğitim alabilirken, birçok aile ise çareyi özel gelişim merkezlerinde arıyor. Bazı özel eğitim merkezlerinde ise çocuklara kötü davranıldığına ilişkin endişeler yaşanıyor. 2022'de İstanbul'da otizmli 3 çocuğun özel bir eğitim merkezinde, yanlış uygulamalar nedeniyle fiziksel hasar gördükleri iddiasıyla açılan davada ihmali olan kişiler tutuklanmış, ancak ailelerde büyük endişe oluşmuştu.

Sadece 30 bini eğitim alıyor, otizmlinin derdi bitmiyor - Resim : 1
Otizmli çocuğu olan aileler, özel eğitim birimi sayılarının yetersiz olduğu belirtiliyor. 

550 BİN OTİZMLİ VAR

Yaşanan aksaklıkların giderilmesi için hayata geçirilen Otizm Spektrum Bozukluğu Ulusal Eylem Planı'nda ise istenilen ivme bir türlü yakalanabilmiş değil. Otizmli çocuklar için yıllardır mücadele veren isimlerden Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı (TODEV) Başkanı Yeşim Candan ise kat edilmesi gereken çok olduğunu belirtirken, "Türkiye genelinde yaklaşık 550 bin otizmli birey ile 0-14 yaş grubunda 150 bin civarında otizmli çocuk olduğunu biliyoruz. Türkiye’de her ile yayılmış durumda otizmden etkilenen 2 milyondan fazla kişi söz konusu. Otizmli bireylerin ve ailelerinin yaşamsal zorluklara karşı toplumsal farkındalığı oluşturmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var" dedi.

36 ÇOCUKTAN 1'İ 

Otizm Spektrum Bozukluğu'nun (OSB) doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen bir sorun olduğunu sözlerine ekleyen Candan, "Otizm, sosyal iletişim ve etkileşim sorunları, tekrarlayan, takıntılı davranışlar ve sınırlı ilgi ya da etkinlikler ile kendini gösteren, karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılık. Otizmin görülme oranı son yıllarda büyük bir hızla artıyor. Günümüzde her 36 çocuktan biri otizm tanısı alıyor. Bazı otizmliler bağımsız bir şekilde yaşayabilirken, bazıları da bağımsız yaşam becerilerini etkileyen kısıtlılıklar nedeniyle ömür boyu bakım ve desteğe ihtiyaç duyuyorlar. Ancak yasa ve yönetmeliklerde varolan temel haklara rağmen eğitim, istihdam ve bakım gibi hizmetlere ulaşmakta hala büyük sorunlar var" diye konuştu.

YÜZDE 317 ARTIŞ 

Otizm Konfederasyonu Başkanı Ergin Güngör de sorun yaşayan çocukların sadece geleceğinden değil bugününden de endişe duyduklarını belirtirken, "Evlatları çocuk yaştayken mücadeleye başlatan aileler, bugün yetişkin otizmlilerin ebeveynleri oldular. Ülkemizde İstihdama katılabilen otizmlilerin oranı yüzde 1'i bile bulmuyor. Yetişkin otizmlilerin yaşamı evde, dört duvar arasında geçiyor. Sosyalleşmeleri ve hayata katılmaları için yeterli çalışma yapılmıyor. Oysa otizmli bireylerin sayısı son 24 yılda yüzde 317 arttı. Bu artışa rağmen yıllardır dile getirdiğimiz sorunlar, giderek daha az duyuluyor" ifadelerini kullandı.

Sadece 30 bini eğitim alıyor, otizmlinin derdi bitmiyor - Resim : 2
Hastalığın erkek çocuklarda görülme oranı kız çocuklara göre 5 kat daha fazla. Otizm tanısı konulan çocukların yaklaşık yarısında zeka geriliği de tespit ediliyor.

ÇÖZÜM ÜRETİLMİYOR 

Ailelerin evlerinde adeta hapis hayatı yaşadığından söz eden Güngör, şunları söyledi: "Bu durum aileleri büyük bir çaresizlik içinde bırakıyor. Var güçleri ile seslerini duyurmaya çalışıyorlar ama yine de kimse onları duymuyor, sorunlarına çözüm üretilmiyor. Hiçbir aile, çocuğunun çözümsüzlüğüyle tek başına yüzleşmeyi ve kaderine terk edilmeyi hak etmez. Bizler, toplumumuzun insani değerlerinin ülkemizin otizmli birey aileleri için çözüm üretebilecek kadar güçlü, otizmlileri de benimseyecek kadar sağlam olduğuna inanmaktan vazgeçmek istemiyoruz."

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel