"Ölümüne" spor, organlar iflas edebilir

Gündem haberleri Sağlık Haberleri Yaşam Haberleri Spor haberleri ÖZEL HABERLER Türkiye Diyet Sosyal Medya Sağlık Bilim Haberleri Dünya haberleri İstanbul Ankara İzmir
"Ölümüne" spor, organlar iflas edebilir

Özellikle vücut geliştirmek isteyenler ile spor salonuna gidenlerin tercih ettiği protein tozları ve enerji içecekleri ciddi sağlık riskleri barındırıyor. Merdiven altı ürünlere dikkat çeken uzmanlar ise takviye için alınan bu tür maddelerin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor.

Kaslı bir vücudun hayalini kuranlar arasında kullanımı artan gıda takviyeleri, protein tozları, performans arttırıcı enerji içecekleri ciddi sağlık problemlerine neden oluyor. Bilinçsizce kullanılan bu ürünlerin tüketiminde artış olduğu uyarısını yapan uzmanlar ise doğal beslenmenin önemine dikkat çekerken, özellikle merdiven altı üretime karşı uyarılarda bulunuyor. Protein tozlarının kas kütlesi ve gücünü hızlı bir şekilde artırdığına dair gerçekçi olmayan bir inanış olduğunu dile getiren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, "Yan etkiler dikkate alınmıyor. Fazla protein, böbreklerin iş yükünü artırarak böbrek fonksiyonlarını bozar. Bu durum sindirim problemleri, kemik erimesi ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Protein tozu ve enerji içecekleri kullanılmadan önce doktora danışılmalı" dedi.

KARACİĞER İFLAS EDİYOR

Yüksek protein alımının karaciğerde yağlanma ve karaciğer işlev yükünü arttırdığını dile getiren Dr. Kaya, "İlerleyen dönemde karaciğer fonksiyonlarının bozulması, siroza giden klinik tablolar kaçınılmaz hale geliyor. Hem spor bilincinin artması hem de sosyal medyada insanların paylaşımları bu ürünlerin tüketiminde artışa sebep oldu. Ayrıca protein tozu hakkındaki bilgi eksikliği de söz konusu ürünlerin bilinçsizce kullanmasına neden oluyor" diye konuştu.

"Ölümüne" spor, organlar iflas edebilir - Resim : 1
Protein tozları, performans arttırıcı enerji içecekleri özellikle ritim bozukluğu, böbrekte problemler, çarpıntı problemleri, uyku bozukluğuna neden olabiliyor.

Prof. Dr. Nevzat Artık (Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Bilim Kurulu Üyesi)

"Özellikle enerji içeceği gençler arasında çok yaygın. Enerji içeceklerinin alkolle tüketilmesi çok riskli. Enerji içecekleri, içerdikleri yüksek dozdaki kafein nedeniyle kalp krizini tetikliyor. Protein tozu ve enerji içeceği hekim tavsiyesi olmadan kullanılmamalı. Düzenli egzersiz yapanların ve özellikle kas gelişimi isteyenlerin diyetlerinde yeterli miktarda protein alması gerekir. Diyet ile yeterli miktarda protein alınamıyorsa doktor tavsiyesi ile performans için protein tozu tüketilebilir. Ancak protein, amino asit tozunun aşırı ve bilinçsiz kullanımı, kemik erimesi ve bağırsak sorunlarına neden olabilir. Yüksek miktarda alınan protein, kemiklerin içindeki kalsiyumu boşaltıp, kemikleri zayıflatıp kırılmaya yatkın hale getirir."

Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol (Kardiyoloji Uzmanı)

"Kesinlikle doğal proteinlerin alınmasını öneriyoruz. Enerji içeceklerinin içerisinde ritim bozukluğunu tetikleyen maddeler var. Dolayısıyla enerji içeceklerini asla önermiyoruz. Spor yaparken doğal protein alımı önemli. Merdiven altı ürünler var ve bunları kullandıktan sonra ritim bozukluğu, çarpıntı şikayetiyle gelen hastalarımız oluyor. Kasları arttırıcı maddeler de koyuyorlar ancak  sporu bıraktıkları zaman bir ay içerisinde eski haline dönüyorlar. Gelişi güzel süslü paketlerde satılan protein tozlarını çok doğru bulmuyorum. Yüksek dozda alındığında böbrekler  etkilenebilir."

"Ölümüne" spor, organlar iflas edebilir - Resim : 2
Büyüme ve gelişme dönemindeki çocukların doktor önerisi olmadan protein kullanmasının sakıncalı olduğu belirtiliyor.

DOZ ÖNEMLİ

Sporcu ve Besin Takviye Uzmanı Barış Yalçın ise protein tozlarının zararı olmadığını iddia ederken, "Ancak fazla tüketilen proteinin karaciğer veya böbreğe verdiği zararlar var. Ölçü, yapmak istediğiniz spora ya da ne kadar kas kütlesine ulaşmak istediğinize, kaslarınızı ne kadar korumayı amaçladığına veya diyet şeklinize bağlıdır. Performans arttırıcı enerji içecekleri ise farklı bir ürün. İçeriğinde bir takım uyarıcı madde ve kafein var. Bu tür içecekleri içtikten sonra hayatını kaybedenler olmuştu" ifadelerini kullandı.

kardelen.yuksel@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel