Nazilerin karanlık Türkiye emelleri

Almanya Türkiye Gündem haberleri Yaşam Haberleri ÖZEL HABERLER Dünya haberleri
Nazilerin karanlık Türkiye emelleri

Nazi Almanya'sının 2. Dünya Savaşı sırasında Türkiye'deki kozmik bilgileri fişlediği ortaya çıktı. Türkiye'deki stratejik askeri birimler, mühimmat depoları ve madenlerin envanterini hazırlayan Naziler,  Türkiye, Suriye, Filistin üzerinden Mısır’a saldırı da planlamış.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesineti Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Siyasi Tarih Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Resul Alkan, Nazi Almanya'sının Türkiye'ye yönelik karanlık emellerine yönelik faaliyetlerini arşivlerden gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. 19 ve 20.yüzyılda, Türkiye ile Almanya arasındaki siyasi, askeri ve kültürel ilişkileri araştıran Doç. Dr. Alkan'ın, Alman askeri istihbarat arşivlerinden gün yüzüne çıkardığı belgelerde, en dikkat çeken kısımları ise Nazilerin, büyük savaş döneminde  Türkiye'deki stratejik askeri birimler, mühimmat depoları ve madenlerin envanterini hazırladığı bölümler oluşturuyor. 

Nazilerin karanlık Türkiye emelleri - Resim : 1
Hitler ve Nazi subayları, 2.Dünya Savaşı'nda milyonlarca kişinin ölümüne neden oldu. 

KOZMİK BİLGİLER 

Alman askeri istihbaratı Abwehr tarafından 2. Dünya Savaşı’nın başında Türkiye’deki silah, mühimmat depoları, fabrika ve madenlerin işaretli olduğu haritalarda yalnızca hangi hammaddenin nerede çıkartıldığı gibi klasik coğrafik bilgiler olmaması da dikkat çekiyor.

MADENLER MERCEK ALTINDA

Doç. Dr. Alkan, sosyal medya hesabından da paylaştığı Alman istihbarat belgeleri için, "Örneğin haritada, Elazığ/Guleman Krom madenlerinde Alman savaş sanayisi için hayati öneme sahip yaklaşık 1 milyon ton krom stoğu olduğuna; Karabük’te yaklaşık 15 milyon ton demirin yerin altından çıkartılmayı beklediğine; Hopa’daki madenden 25 bin ton bakır ve 1940’ta Zonguldak kömür madenlerinden 260 bin ton kömür çıkartıldığına; İstanbul ve İzmit’teki benzin depolarının konumlarına ve Ege bölgesindeki önemli maden yataklarına, yer verilmiş" diyor. 

Nazilerin karanlık Türkiye emelleri - Resim : 2
Nazilerin hazırladıkları kapsamlı haritalarda kozmik bilgiler yer alıyor. Kaynak: Doç. Dr. Resul Alkan 

TÜRKİYE'DEN MISIR'A SALDIRI 

Doç. Dr. Alkan yayınladığı diğer belgelerde, 2. Dünya Savaşı’nda Alman Ordusu Wehrmacht'ın Türkiye, Suriye, Filistin üzerinden Mısır’a saldırı planladığına dair bilgiler de yer alıyor. Doç. Dr. Alkan, titiz araştırmaları sonucu elde ettiği belgelerin içeriği hakkında ise şu bilgileri paylaşıyor:

"Barbarossa harekatından sonra Wehrmacht’ın diğer hedefi, İngilizleri Mısır’dan kovmaktı. Zırhlı birliklerin katılacağı operasyonun Türkiye’nin güneyinden başlatılması planlanmıştı. Türkiye’nin rızasıyla yapılacak bir operasyon kendi içinde riskleri barındıyordu. Nitekim Türkiye’deki Alman zırhlı birlik hareketliliği neticesinde İngilizlerin, Suriye'yi işgal ederek Toros geçişlerini kapatabilirdi."

EDİRNE'DEN ULUKIŞLA'YA 

"Türk ordusunun Toros geçişinin güvenliğini sağlaması, lojistik açıdan Almanlar için hayati öneme sahipti. Wehrmacht’ın motorize birliklerinin Edirne’den Adana Ulukışla’ya yaklaşık 1150 km demiryolu ile taşınması için yaklaşık 3 aylık bir zaman gerekli görülmüş. Planlamada 1 ordu birliği, 1 motorize birlik, 2 dağ tümeni, 2-3 piyade tümeni, 2 panzer birliği ve çeşitli birliklere yer verilmiş. Planlamanın kağıda döküldüğü tarih ise 24 Temmuz 1941."

KONSOLOSA TEBRİK MESAJI

Doç. Dr. Alkan,18 Haziran 1941’de imzalanan Türk-Alman dostluk anlaşmasının Trabzon’daki yansımaları hakkındaki raporları da ifşa ederken, dönemin Alman konsolos Völkersamb'ın kaleme aldığı tutanakları ortaya serdi. O dönem Trabzon’un önde gelen resmi makamları tarafından yapılan antlaşma nedeniyle Alman konsolosluğuna tebrik mesajları iletildiği istihbarat belgelerinden yansırken, Völkersamb ise, Alman birliklerinin Rusya’ya saldırmasının yerel halk tarafından olumlu karşılandığını da kaleme almış

Nazilerin karanlık Türkiye emelleri - Resim : 3
Mısır'a yapılacak olası Alman harekatına ilişkin belge. Kaynak: Doç. Dr. Resul Alkan

ADANA'YI MERKEZ BELİRLEMİŞLER

Bir diğer istihbarat belgesi ise 2. Dünya Savaşı'nda Adana'da Alman istihbaratı için çalışan Alman mühendis Knecht'in faaliyetlerine ışık tutuyor. Belgede 2. Dünya Savaşı’nda Türkiye’de yaklaşık 200 Alman istihbaratçı olduğu, Alman istihbaratının Adana’da da örgütlendiği Doç. Dr. Alkan tarafından aktarılırken, "Türk polisinin, Knecht'in Alman istihbaratına çalıştığından şüphelendiği, Alman mühendisin Nazi partisi NSDAP’nin Adana bölgesi sorumlusu olduğu dikkate alındığında, Türk polisinin Knecht’ten şüphelenmiş olması pek tabii anlaşılabilir bir durumdur" deniliyor

 mert.inan@haberglobal.com.tr  

 

Kaynak: Web Özel