Mozaikler kurtulacak mı? Bedri Rahmi'nin hatırası

Beşiktaş Kadıköy Kentsel dönüşüm Kültür Sanat haberleri ÖZEL HABERLER Yaşam Haberleri Gündem haberleri Konut Emlak haberleri İstanbul
Mozaikler kurtulacak mı? Bedri Rahmi'nin hatırası

İstanbul'un 4. Levent semtindeki bazı binaların dış cephelerini Ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu'na ait mozaikler süslüyor. Kültür mirası eserlerin kentsel dönüşümde nasıl korunacağı merak konusu. Kadıköy İlçe Meclisi'nin aynı durumdaki bazı binalar için aldığı koruma kararının emsal olması bekleniyor.

İstanbul'da kentsel dönüşüme girmesi beklenen bazı apartmanların dış cephelerinde ünlü sanatçılar tarafından yapılmış sanat eserleri bulunuyor. Bu eserler arasında en çok bilinenler ise; İstanbul'un 4. Levent semtinde 1950'li yıllarda inşa edilen bazı apartmanların dış cephelerinde yer alan ünlü sanatçı Bedri Rahmi Eyüboğlu'na ait mozaik süslemeler. Ancak 4. Levent İstanbul'da deprem odaklı kentsel dönüşüm planlamalarının yapıldığı semtlerden biri. Bölgede 70 yaşın üzerinde pek çok apartman bulunuyor. Hal böyle olunca kentsel dönüşüm durumunda bu eserlerin ne olacağı ise merak konusu.

Mozaikler kurtulacak mı? Bedri Rahmi'nin hatırası - Resim : 1
Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun mozaik süslemeleri koruma altında. 

TANINMIŞ RESSAMLAR YAPTI

1950'li yıllarda 4. Levent'teki apartmanlar inşa edilirken dış cepheler üzerinde duvar resimleri ve mozaiklere yer verilmesi kararlaştırılmıştı. Dönemin tanınmış ressamları Nurullah Berk, Sabri Berkel, Eren Eyüboğlu, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Ercüment Kalmık ve Ferruh Başağa'ya bu amaçla siparişler verilmiş, çok yönlü bir sanatçı olan Eyüboğlu o dönemde kaleme aldığı, “Mozaik Hakkında” başlıklı yazısında, “Mimar eli değmedikçe resim loş müze salonlarında uykuya dalmaya mahkumdur” ifadeleriyle mimari ve resim sanatının bir araya gelmesinin önemini vurgulamıştı.

İSTANBUL'UN HAFIZASI

Sonuç tam da Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun dediği gibi oldu; apartmanların dış cephelerine işlenen mozaikler, 70 yıl boyunca yolu 4. Levent'e düşen İstanbullulara günün her saati sergilendi, görenlerin gününü güzelleştirdi. Mozaiklerin yer aldığı apartmanların büyük çoğunluğu bugün ofis ve işyeri olarak kullanılıyor. Binaların dış cephelerinde artık klimalar ve tabelalar da bulunuyor ancak bunların mozaiklerin önüne geçmesine izin verilmiyor.

İstanbul'un hafızasında iz bırakan ve bugün artık kültür mirası statüsünde olan eserler binaların üzerinde rahatlıkla görülebiliyor. İstanbul'un konut stokunun eski olduğu pek çok semti gibi 4. Levent bölgesinde kentsel dönüşüm gündemde. Genellikle sitelerin oluşturduğu konut alanlarında devam eden inşaatlar göze çarpıyor.

Mozaikler kurtulacak mı? Bedri Rahmi'nin hatırası - Resim : 2
Süslemelerin yer aldığı binalardan bazıları halen konut olarak kullanılıyor.

KADIKÖY ÖRNEK OLABİLİR

Mozaiklerin yer aldığı binaların dönüşümü konusunda emsal teşkil edecek bir adım ise Kadıköy'de atıldı. Moda, Suadiye, Bağdat Caddesi ve çevresindeki apartmanlarda; Nasip İyem ve Ercüment Kalmık'ın da aralarında olduğu sanatçılara ait panolar için Belediye Meclisinden koruma kararı çıktı.  Koruma kararı kapsamında Kadıköy'de kentsel dönüşüm kapsamında yıkımı yapılan yapıların cephelerinde, girişlerinde bulunan; her biri belli bir kimlik ve dönemin sanatsal ve mimari kültürünü yansıtan süsleme elemanlarının korunması için Belediye Meclisi'nin, Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu'nu (KUDEB) görevlendirdiği öğrenildi.

Alınan kararda, "Sökümü yapılan süslemelerin malzeme cinsi ve parça niteliğine göre korunarak muhafazası için bir yöntem belirlenmesi, süsleme öğelerinin değerlendirilmesi için yöntem belirlenmesi" ifadelerine yer verildi. 

Mozaikler kurtulacak mı? Bedri Rahmi'nin hatırası - Resim : 3
Süslemelerin tabelalarla kapatılmasına izin verilmiyor. 

KORUMAYA ALINACAK

Öte yandan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat da, benzer bir karar aldıklarını duyurdu. Akpolat, Levent'teki süslemelerin durumu için,  “Biz özel bir alanda sergilemeye ve daha önce olduğu gibi bu kültür mirasını korumaya talibiz” derken, belediyeden yapılan açıklamada, ise; "21 adet duvar mozaiği İstanbul III Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 20.11.2012 tarih 689 sayılı kararı ile koruma altına alınmış; söz konusu mozaiklere ilişkin röleve ve restitüsyon projeleri aynı Kurul’un 29.04.2014 tarih ve 1575 sayılı kararı ile uygun bulunmuştur" denildi.

ertan.altan@haberglobal.com.tr  

Kaynak: Web Özel