Mısırlı ünlü uzman anlattı, İsrail savaş açacak mı?

İsrail Gazze Filistin Lübnan Binyamin Netanyahu Dünya haberleri ÖZEL HABERLER Gündem haberleri Orta Doğu
Mısırlı ünlü uzman anlattı, İsrail savaş açacak mı?

İsrail ile Hizbullah arasındaki gerginlik tüm Orta Doğu'yu ateşe verecek noktaya yaklaşıyor. İsrail hükümeti ve ordu yetkilileri Lübnan'a operasyon sinyali verirken, Haberglobal'e konuşan Mısırlı tarihçi Profesör Halid Fahm ise İsrail'in stratejisini "blöf" olarak yorumladı.

İsrail ile Lübnan merkezli Hizbullah arasındaki gerilim son birkaç ayda şiddetlenirken. karşılıklı füze saldırıları da durmaksızın devam ediyor. Şimdiye kadar 600'e yakın insanın hayatını kaybettiği hava saldırılarının ardından uluslararası kuruluşlar da olası bir İsrail-Lübnan savaşının tüm Orta Doğu'yu ateşe atabileceği uyarısında bulunuyorlar. Haber Global Web Özel'e konuşan Orta Doğu tarihi uzmanı Mısırlı ünlü tarihçi Profesör Halid Fahmi ise küresel tepkiyle karşı karşıya olan İsrail'in böylesine bir savaşı göze alamayacağını söylüyor. Profesör Fahmi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun baskıları dinlemediğinin altını çizerek şu çarpıcı açıklamalarda bulundu:

Mısırlı ünlü uzman anlattı, İsrail savaş açacak mı? - Resim : 1
Profesör Halid Fahmi (fotoğrafta) olası bir İsrail-Lübnan savaşının aylar süreceğini ifade etmekte.

SONU OLMAYAN SAVAŞ

“İsrail ile Lübnan arasında bulunan ve 'Mavi Hat' olarak ifade edilen sınırda uzun süredir İsrail-Hizbullah çatışması devam ediyor. İsrail'in şu ana kadar gerçekleştirdiği Gazze operasyonunun kontrolden çıkması ve büyük bir insanlık dramına dönüşmesi de tüm dünyanın tepkisini çekiyor. Kendi ülkesinde de şiddetli protestolar yaşayan Başbakan Binyamin Netanyahu, savaşı bir politika unsuruna dönüştürmüş durumda. Mantıklı her politika uzmanı bu savaşın sonu olmadığını açıkça görür ve ifade eder.

40 YILIN EN RİSKLİ DÖNEMİ

“Orta Doğu 1980'lerden bu yana ilk kez büyük ve çok uluslu bir savaş riskine böylesine yaklaşmış durumda. Yemen'deki Husi krizinden, İran'daki iç dengelerin alt üst olmasına kadar Orta Doğu'nun her bölgesinde tüm coğrafyayı ateşe atacak gelişmeler aralıksız yaşanmaya devam ediyor. İsrail ordusu ve hükümeti Lübnan'a yönelik operasyon planı olduğunu, Lübnan'ı taş devrine götürebileceklerini ve toplu bir savaş çıkarabileceklerini dile getiriyorlar. Böylesine ifadeleri dile getirerek barıştan bahsetmenin dünyada hiçbir inandırıcılığı ve karşılığı yok.”

Mısırlı ünlü uzman anlattı, İsrail savaş açacak mı? - Resim : 2
İsrail ile Lübnan arasında bulunan ve 'Mavi Hat' olarak ifade edilen sınırda uzun süredir İsrail-Hizbullah çatışması devam ediyor.

ABD BİLE DESTEK VERMEZ

“İsrailli yetkililer bile olası bir Lübnan savaşının aylar süreceğini kabul ediyorlar. Hükümet savaş istese bile halklar çatışmaya şiddetle karşılar. Bir savaş halinde ABD'nin İsrail'e verebileceği bir destek alanı da artık kalmayacaktır. Uluslararası toplumda çok sıkışmış halde bulunan İsrail'in Lübnan'a bu gerekçelerden dolayı savaş açabileceğini düşünmüyorum. Tek kritik nokta baskıların Netanyahu üzerinde bir işe yaramaması. İsrail Başbakanı gerginlikleri politikaya çevirebiliyor.

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel