Maymun Çiçeği alarmı, bize bulaşacak mı?

Gündem haberleri Sağlık Haberleri Yaşam Haberleri Bilim Haberleri Maymun Çiçeği Virüsü Dünya haberleri son dakika haber Afrika
Maymun Çiçeği alarmı, bize bulaşacak mı?

Dünya Sağlık Örgütü'nün, Afrika'da hızla yayılan Maymun Çiçeği virüsüne karşı acil durum ilan etmesi korkuya neden oldu. Yeni salgın riskine karşı ülkeler teyakkuza geçerken, henüz Türkiye'den bildirilen vaka bulunmuyor. Uzmanlar ise aşısı olmayan hastalığa karşı kişisel önlemlere çekiyor.

Kovid-19 salgınından sonra bu kez de Maymun Çiçeği virüsü paniği başladı. Afrika'daki vaka artış ısonrası, hem Dünya Sağlık Örgütü hem de Afrika Birliği; Maymun Çiçeği virüsü (mpox) tehlikesine karşı acil durum ilan etti. Tüm dünyada da korkuya neden olan virüs, ocak ayından 8 Ağustos tarihine kadar 13 Afrika ülkesinde, 2 bin 822 kişiye bulaşırken; 14 bin 719 şüpheli vaka ise kayıtlara geçti. Şimdiye kadar virüs nedeniyle 511'i Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde olmak üzere, 517 kişi yaşamını yitirdi. Henüz Türkiye'de vakaya rastlanmasa da, uzmanlar endişeli olduklarını dile getirip, kişisel önlem uyarısında bulundu.    

1958'DE SAPTANDI

Hastalığın adı her ne kadar Maymun Çiçeği olsa da virüs, aslında kemirgenlerden köken alıyor. 1958 yılında bir araştırma için tutulmakta olan maymun kolonilerinde çiçek hastalığına benzer belirtilerle görülen iki farklı salgın sonucunda tespit edilen virüs, bu nedenle maymun çiçeği olarak adlandırıldı. Tropikal yağmur ormanlarının bolca yer aldığı Batı ve Orta Afrika’da uzun yıllardır görülen ve bu bölge ile sınırlı kalan maymun çiçeği, nadir olarak bölgeden ihraç edilen hayvanların yol açtığı bulaş ile dünyanın farklı yerlerine ulaşabiliyor. 

Maymun Çiçeği alarmı, bize bulaşacak mı? - Resim : 1
Sağlık Bakanı Memişoğlu: "Maymun çiçeği ve Kovid-19 ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz" açıklamasında bulundu. 

11 VAKA BİLDİRİLDİ

Maymun Çiçeği virüsü; yüz yüze, uzun süreli yakın temas ile bulaşırken, enfekte hayvanların da hastalığı bulaştırma riski bulunuyor. Virüse bağlı belirtiler ise 21 gün içinde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. 2022'deki Maymun Çiçeği salgını ilk olarak Birleşik Krallık'ta, Nijerya ile seyahat bağlantısı olan bir kişide bulunmuş, ağustos 2023'de ise Türkiye'de doğrulanan vaka sayısı 11 olarak açıklanmıştı.

DİKKATLİ OLMALIYIZ!

Maymun Çiçeği virüsüne karşı aşının olmadığını kaydeden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, 'haberglobal.com.tr'ye yaptığı açıklamada; "Virüs, enfekte hayvandan insana ısırık, tırmalama, kan gibi vücut sıvısı veya etiyle temas sonucu bulaşabiliyor. Virüs, sağlıklı kişilere ciltte gözle görülemeyecek çatlaklar, çizikler, mukozalar veya solunum sisteminden  girebiliyor. Çok dikkat etmemiz gereken bir döneme giriyoruz. Hastalıktan şüphelenilen durumlarda, belirti gösteren kişilerin son bir ay içinde riskli bölgelere seyahat edip etmedikleri sorgulanmalı" dedi.

HENÜZ VAKA YOK

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise 2022'de de Maymun Çiçeği dalgası olduğunu ve DSÖ'nün uyarılarda bulunduğunu belirterek, "2023 eylül ayında başlayan varyant ise daha farklı ve tehlikeli. Türkiye'de henüz bildirilen bir vaka yok ancak bu virüsün olmadığı anlamına gelmiyor" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ceyhan; Maymun Çiçeği hastalığının su çiçeğinin içi su dolu kabarcıklı hali olduğunu ve vücudun belirli noktalarında görüldüğünü kaydederek, Afrika'dan gelen uçakların ve konakladıkları yerlerin de önlemler alması gerektiğinin altını çizdi.

Maymun Çiçeği alarmı, bize bulaşacak mı? - Resim : 2
Hastalığın belirtileri arasında, yüzde, ağız içinde ve el, ayak, göğüs, genital bölge veya anüste sivilce veya kabarcıklara benzeyen döküntü, ateş, lenf düğümlerinde şişme, halsizlik, kas ve sırt ağrısı, üşüme ve titremede yer alıyor.

AŞI KORUYOR MU?

Türkiye'de 1980 yılından sonra çiçek aşısı uygulamasının sonlandırıldığını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ceyhan; şu uyarıları sıraladı: "Aşının virüsten korunduğu düşünülüyor ancak kesin korur diyemeyiz. O yaştaki insanlarda görülmüyor daha çok gençlerde görülüyor. Maymun Çiçeği, tehlikeli bir hastalık. Enfekte olanların yüzde 4'ü yaşamını yitiriyor. Virüs bağışıklığı baskılanmış kişilerde daha fazla ölümcül oluyor. Çiçek aşısının acilen seyahat aşılama programlarına dahil edilmesi gerekir. Şu an sadece 2 firma aşıyı üretiyor."

[email protected]

Kaynak: Web Özel