Majör depresyon ile baş etmenin yolları

Gündem haberleri Yaşam Haberleri Sağlık Haberleri
Majör depresyon ile baş etmenin yolları

Uzmanlar, 10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü'nde stres ve majör depresyon ile baş etmenin yollarını anlattı. İçinden çıkılamayacak durumlarda profesyonel bir destek alınması gerekiyor. Olaylar aynı kalsa da olaylar karşısındaki duygularınız ve düşünceleriniz tedavi ile değişebiliyor.

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İlker Taşdemir, 10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü’nde majör depresyona vurgu yaptı. Ağır ruhsal ve bedensel rahatsızlıkları olan hastaların mutlaka bir uzmana başvurması gerektiğini belirtti. Dr. Taşdemir, “Bir uzmana ya da güvendiğiniz birine açılmak, hissettiğiniz yükü hafifletebilir ve yardım almanıza yardımcı olabilir” dedi. Taşdemir, 10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü’nde intihar vakalarının nedenlerini ve intiharı düşünen bireylerdeki belirtileri anlattı. Bu süreç ile başa çıkmanın mümkün olduğunu söyleyen Dr. Taşdemir, “İlk adım, duygu ve düşüncelerinizi paylaşmaktır. Bir uzmana ya da güvendiğiniz birine açılmak, hissettiğiniz yükü hafifletebilir ve yardım almanıza yardımcı olabilir. Yardım almak zayıflık değil, aksine cesaret göstergesidir” ifadelerini kullandı. 

Majör depresyon ile baş etmenin yolları - Resim : 1
Uzmanlar, zor dönemlerde psikolojik destek almak gerektiğini söylüyor.

MAJÖR DEPRESYONA DİKKAT

İflas, ilişkisel sorunlar, kayıplar, çeşitli travmalar gibi zorlu yaşam koşullarına karşı tepkisel olarak da intihar vakalarının görülebildiğin ifade eden Dr. Taşdemir, “Psikolojik otopsi değerlendirmelerinde intihar ile ölenlerin yarısından fazlasında o sırada majör depresyon olduğu tespit edilmiştir. İntihar düşünceleri, derin bir umutsuzluk ve çaresizlik hissiyle ortaya çıkabilen ciddiye alınması gereken bir durumdur” dedi. 

BAŞA ÇIKMAK MÜMKÜN

Bu zorlu duygularla başa çıkmanın mümkün olduğunu söyleyen Dr. Taşdemir, “Hayatın zor dönemlerinde, duygusal destek ve uygun tedavi yöntemleriyle yeniden umut bulmak mümkündür. Olaylar aynı kalsa da olaylar karşısındaki duygularınız ve düşünceleriniz tedavi ile değişebilir. Unutmayın, karanlık ne kadar derin olursa olsun, yardım elini uzatan biri mutlaka vardır” şeklinde konuştu.

[email protected]

Kaynak: Haber Merkezi