Macar ordusu için 300 adet Gidran 4x4 üretecekler

Askeri teknoloji Türk Savunma Sanayii
Macar ordusu için 300 adet Gidran 4x4 üretecekler

Macaristan'da, Rába Járműipari Holding Nyrt.'nin bir parçası olan Rába Jármű Kft. ve Türk Nurol Makina ve Sanayi A.S. Macar Ordusu'na zırhlı araç üretimi için Ortak Girişim kurulduğunu duyurdu.

Yeni ortak girişimin temel amacı, Rába Grubu'ndaki Gidrán 4x4 zırhlı muharebe araçlarının Macar montaj ve üretim kapasitesini, başta Macar Silahlı Kuvvetleri olmak üzere Macar tedarikçilerden alınan içerikle mümkün olan en yüksek ulusal katma değerle geliştirmek olarak açıklandı.

Gidrán 4×4, Türk zırhlı aracı Ejder Yalçın'ın Macar versiyonu olarak biliniyor.

Araç 14 ton ağırlığında ve 375 hp Cummins dizel motorla çalışıyor; yolda ulaşılabileceği maksimum hız 120 km/saat, menzil ise 700 km.

Aracın zırhı modüler olup Seviye 4 STANAG-4569'a ulaşıyor.

Macar ordusu için 300 adet Gidran 4x4 üretecekler - Resim : 1

Macar Silahlı Kuvvetlerinin çeşitli versiyonlarla donatılmak üzere toplam 300 Gidrán 4x4'e ihtiyacı var; en popüler versiyonu, 7,62 veya 12,7 mm kalibreli orta ve ağır makineli tüfeklerin yanı sıra alternatif olarak 40 mm otomatik bombaatarla da silahlandırılabilen Aselsan SARP RWP (Uzaktan Silah Platformu) ile donatılmıştır.

Asker taşıma versiyonundaki Gidrán, sürücünün yanı sıra, zırhlı arka bölmede yedi kişilik bir ekibi taşıyabiliyor. 

Gidrán 4x4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Aracı, Nurol Makina tarafından, askeri birlikler ile güvenlik güçlerinin meskûn mahal ve kırsal beka alanlar dahil olmak üzere her türlü bölge ve arazi şartlarında harekât ihtiyaçlarına cevap vermek üzere geliştirilen yüksek koruma ve hareket kabiliyetlerine sahip, harekât sahasında kendini kanıtlamış özgün bir platform olarak biliniyor.

Gidrán 4x4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Aracı, yüksek torka sahip dizel motoru ve tam bağımsız süspansiyon sistemi ile yüksek arazi performansı sunuyor. Gidrán 4x4’ün geliştirilmesi sırasında üstün bekâ özelliklerinin yanı sıra kullanıcının operasyonel ve ergonomik ihtiyaçları da göz önünde tutulmuş ve böylece personelin güven içinde, etkin görev yapması için ideal bir platform oluşturulmuş.

Macar ordusu için 300 adet Gidran 4x4 üretecekler - Resim : 2

GENEL ÖZELLİKLERİ:

12 kişiye kadar personel taşıma kapasitesi
Ergonomik tasarım
Manuel ve uzaktan kontollü farklı silah sistemleri entegrasyon imkanı
Sağ ve sol el kullanımına uygun silah mazgalları
Patlak Gider (Run-Flat) lastikler
Personelin araca hızlı giriş çıkışına olanak veren 5 kapılı konfigürasyon
Araç içi barut gazı tahliye fanları
Hazır telsiz alt yapısı
Araca entegre redresör
Hidrolik takviyeli direksiyon sistemi
Hızlı, kolay ve düşük maliyetli bakım
Balistik ve Mayın Koruma Seviyesi UA sertifikalı