Küresel heyecan yarattı! Milli uçak gemisi batı medyasında

TSK Askeri teknoloji SİHA İHA Gündem haberleri Yaşam Haberleri Türk Silahlı Kuvvetleri TCG Anadolu Dünya haberleri Ekonomi haberleri Teknoloji Haberleri
Küresel heyecan yarattı! Milli uçak gemisi batı medyasında

Türkiye'nin Milli Uçak Gemisi projesinin tasarımına başlanacağının açıklanması küresel savunma medyasında büyük heyecan yarattı. Uluslararası yayın organları Türkiye'nin uçak gemisi ile Akdeniz, Karadeniz ve Ege'deki hava-kara gücünün artacağına vurgu yaptılar. Türkiye'ye savunmada güven de büyüyor.

Geçtiğimiz günlerde Beştepe'de gerçekleştirilen Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, savunma sektörünün uzun süredir beklediği müjdeyi vererek yerli uçak gemisinin tasarım faaliyetlerine başlanması yönünde karar alındığını açıkladı. Küresel savunma medya organları ise açıklamanın büyük bir heyecan yarattığına vurgu yaparak şimdiden uçak gemisinin özelliklerine ilişkin tahminlerin yürütülmeye başlandığı bilgisini paylaştılar.

GÜVEN BÜYÜDÜ

Dünyanın en saygın uluslararası askeri denizcilik yayın organlarından Navy Recognition'da “Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk Donanması için ilk uçak gemisini istiyor” başlığıyla verilen haberde Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında alınan karara değinilerek şu ifadelere yer verildi:

“Komite, aralarında MİLGEM sınıfı fırkateynlerin, (MİLGEM 9, 10, 11, 12) açık kıyı savunma araçlarının, yeni tip çıkarma gemilerinin, yeni jenerasyon mayın avcısı gemilerin, saldırı botlarının inşasına başlanmasının yanı sıra ülkenin ilk uçak gemisinin tasarım aşamasına geçilmesi yönünde de karar aldı. Türk savunma sektörü 5.5 milyar dolarlık rekor bir savunma ihracat hacmi yakalayarak bir önceki yıla göre yüzde 27'lik bir büyüme yakaladı. Savunma sektörüne olan küresel güven Türkiye'nin savunma ürünlerini alan ülke sayısının 176'dan 185'e çıkmasıyla da kendisini göstermekte.

Küresel heyecan yarattı! Milli uçak gemisi batı medyasında - Resim : 1
SSİK toplantısı kararları doğrultusunda Türk Donanmasına 4 yeni İstanbul sınıfı fırkateyn katılacak.

GÜÇ ARTACAK

Yayın organı Türk ordusunun aralarında Somali, Irak, Suriye ve Katar'ın da bulunduğu bölgelerde askeri varlığını sürdürdüğünü ve uçak gemisi ile birlikte bu gücün vurgulanmak istendiği yorumunda bulunurken yerli uçak gemisi sayesinde Doğu Akdeniz, Ege ve Karadeniz'de hem denizde hem de havadaki askeri gücün arttırılmasının planlandığına vurgu yapıldı. Analiz yazısında Türkiye'nin ayrıca Mısır'ın yükselen deniz gücüyle rekabet halinde olduğu ve ön plana çıkmasının beklendiği ifadesine de yer verildi.

EN ÖNEMLİ ADIM

Küresel denizcilik yayın organı Naval News'de “Türk hükümeti uçak gemisi ve yeni 4 adet İstanbul sınıfı fırkateyne yeşil ışık yaktı” başlığıyla yayınlanan analiz yazısında Türkiye'nin milli uçak gemisi projesinin denizcilik dünyasında heyecan yarattığına değinildi. Yayın organı yeni gemilerin yanı sıra yeni füzeler, radarlar, elektronik harp cihazları, mühimmatlar, silahlar, savunma sistemleri, uydu ve uzay sistemleri başlıklarında da önemli kararlar alındığının altını çizdi. 

Küresel heyecan yarattı! Milli uçak gemisi batı medyasında - Resim : 2
Küresel denizcilik sektöründe şimdiden Türkiye'nin uçak gemisinin 'hafif sınıf' (LAC) olacağı tahmininde bulunuluyor.

TAHMİNLERE BAŞLADI

Küresel savunma medyasının en büyük yayın organı olarak kabul edilen İngiltere merkezli Jane's Report ise gelişmeyi okuyucularına “Türkiye, İstanbul sınıfı fırkateynleri ve uçak gemisi projesini onayladı” başlığıyla duyurdu. Kate Tringham imzasıyla yayınlanan analiz yazısında dört adet İstanbul sınıfı fırkateynin hali hazırda inşa halinde olduğu ve dört yeni fırkateyn ile donanmanın güçlendirilmesinin beklendiği yorumunda da bulunuldu.

LAC SINIFI 

Analiz yazısında milli uçak gemisine ilişkin şu ifadelere yer verildi:

“Uçak gemisi yapımının ilk aşaması kabul edilen tasarım ve ilerleme süreci Türkiye hükümeti tarafından resmen başlatıldı. Uçak gemisinin yanı sıra yeni insansız hava araçları (İHA) ve insansız kara araçlarının da (İKA) Türk Ordusunun envanterine katılması için çalışma yapılacak. Türkiye'nin yeni uçak gemisi projesine ve tasarımına ilişkin bir zaman dilimi ya da detay henüz verilmedi. Küresel denizcilik sektöründe şimdiden uçak gemisinin 'hafif sınıf' (LAC) olacağı ve ağırlıkla İHA/SİHA platformu olarak kullanılabileceği tahmininde bulunuluyor.”

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel