Konservedeki tehdit, botulinum ile gelen ölüm

Sağlık Yaşam Haberleri Sağlık Haberleri dünya sağlık örgütü Diyet
Konservedeki tehdit, botulinum ile gelen ölüm

Kış aylarının yaklaşmasıyla evlerde konserve gıda hazırlıkları başladı. Iğdır’da evlerinde yaptıkları ev tipi sebze konservesinden zehirlenen C.Y'nin ölümü endişe yaratırken, standartlara uymayan ev yapımı konserveler öldürücü ‘clostridium botulinum’ bakterisine davetiye çıkartıyor.

Kış aylarının yaklaşmasıyla evlerde konserve gıda hazırlıkları da başladı. Iğdır’da ev tipi sebze konservesinden zehirlenen C.Y.'nin hayatını kaybetmesi ise endişeye neden olmuş durumda. Uzmanlar standartlara uymayan ev yapımı konservelerde ortaya çıkan ‘clostridium botulinum’ toksinin öldürücü olduğu uyarısında bulunurken, zehirlenme belirtilerinin ise genellikle ağız kuruluğu, çift görme, yutma ve konuşma bozukluğu, solunum sıkıntısı gibi semptomlarla ortaya çıktığının altını çizdiler. Ev tipi konservelerin tüketimiyle ilgili en riskli gıdalar arasında et, balık gibi hayvansal ürünler ile asitli olmayan fasulye, bezelye, mısır, mantar, patlıcan gibi bitkisel ürünlerin olduğu belirtilirken, konserve kapaklarının ise her defasında yenilenmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Konservedeki tehdit, botulinum ile gelen ölüm - Resim : 1
En çok tercih edilen konserve ürünü domatesin asit düzeyi ise bazen bakterinin sevdiği pH 4.6 seviyesinde kalıyor.

ÖLÜM ORANI BELİRSİZ 

Öte yandan Türkiye'de ‘clostridium botulinum’ zehirlenmesine bağlı istatistik bulunmazken, ülke genelinde 2015-2020 arasında gıda kaynaklı hastalıklar nedeniyle hastanelere 18 milyon 314 bin 239 başvuru olduğu, bin 714 kişinin yaşamını yitirdiği kayıtlarda yer alıyor. Pandemi dönemi sonrası oranlar ise bilinmiyor. 

120 DERECE OLMALI

En sık rastlanan hatanın, evde yanlış koşullarda hazırlanan sebze konserveleri olduğunu söyleyen Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ise  “Burada çok önemli olan başka bir konu var; o da konserveyi hazırlarken 120 derecelere çıkabilmek. Basınç ve sıcaklığı kontrol edemediğiniz ev tipi kaynatma veya düdüklü tencere ile bu mümkün değil. Bu dereceye çıkmanın gereği bu toksinin ancak bu derecelerde yaklaşık 20 dakika ısıl işlemden sonra etkisiz kalabilmesi” dedi.

ASİTLİ GIDALAR GÜVENLİ

Sebze ve et ürünleri gibi düşük asitli gıdalardan konserve hazırlanırken özellikle dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Akdağ, “Turşular, reçeller, meyve konserveleri gibi yüksek asitli gıdaların pH seviyeleri bu bakterilerin üremesini engeller. Domatesin asit düzeyi ise bazen tam bakterinin sevdiği pH 4.6 seviyesinde kalır. Domatesli biberli menemen harçları da bu nedenle riskli grupta” ifadelerini kullandı.

Konservedeki tehdit, botulinum ile gelen ölüm - Resim : 2
Konservelerde bakteri üremesi olduğunda, konservenin kapağında bombaj adı verilen bir şişkinlik oluştuğuna dikkat çekiliyor. 

HEMEN HASTANEYE BAŞVURUN

Çok ciddi ve ölümcül olan konserve zehirlenmesinden şüphe duyan kişilerin hemen hastaneye başvurmasını söyleyen Akdağ, “Tedavi süreci antitoksin enjeksiyonları, solunum desteği ve beslenme desteği gibi önlemleri içerebilir.” ifadelerini kullandı.

MÜMKÜNSE SADECE DOMATES YAPILSIN

Gıda Güvenliği Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Samim Saner ise evde sadece domates gibi asitli gıdaların konservesinin yapılmasını önerirken, uygun yöntemle hazırlanmamış konservelerde zehirlenmenin belirtileri hakkında, “İlk belirtiler genelde bulantı, kusma ve karın ağrısı ile birlikte bulanık ve çift görme şeklinde ortaya çıkabilir. Halsizlik, solunum ve yutma güçlüğü, konuşmanın bozulması, göz hareketlerinde azalma, ağız kuruluğu, göz bebeğinin büyümesi gibi belirtiler de ortaya çıkabilir” diye konuştu. 

KAPAKLARA DİKKAT 

Öte yandan Dr. Saner, evde kışlık konserve gıda hazırlayacaklar için konserve kapakları hakkında da uyarılarda bulunarak, şunları söyledi: “Konservede eğer bir bakteri üremesi varsa, gaz oluşur ve konservenin kapağında bombaj adı verilen bir şişkinlik ortaya çıkar. Bombaj olan konservelerin kesinlikle tüketilmemesi gerekir. Ancak konservenin kapağında bombaj olmaması bu konservenin güvenilir olduğu anlamına gelmeyeceğini unutmamak gerekir.” 

KURUTARAK MUHAFAZA EDİN

Evde hazırlanan konservenin bozulup bozulmadığını anlamanın mümkün olmadığını belirten Saner, bunu anlamanın yolunun analiz yapmaktan geçtiğini söyledi. Botulinum'un ısıya duyarlı bir toksin olduğunu ve konservelerin tüketilmeden önce iyice pişirilerek tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Saner, "Evde konserve yapmak yerine, hiçbir risk almadan sebzeleri dondurarak veya kurutarak muhafaza etmek çok daha güvenilir bir yöntem" dedi.

kardelen.yuksel@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

sağlık yaşam haberleri konserve beslenme gıda zehirlenme gıda zehirlenmesi gıda hijyeni diyet sağlıklı beslenme halk sağlığı Iğdır domates Turşu