Kolay ders geçme tarih oluyor
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla Türkçe dersinden 70 alma zorunluluğunun getirildiğini duyurdu. Yeni not uygulamasının öğrencilerin sorumluluğunu artıracağı belirtilirken, uzmanlar ise yeni uygulamaya ilişkin önemli uyarılarda bulundu.
Yeni eğitim - öğretim yılının başlamasıyla okullarda bazı yönetmeliklerde değişikliklere gidilmesi merak uyandırdı. İlk önemli değişiklik ise Türkçe not ortalamasının yükseltilmesi oldu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin geçtiğimiz günlerde Türkçe dersinden 70 alma zorunluluğunun getirileceğini duyururken, "Belli derslerin ortalamanın üzerinde olması gerekiyor. Önümüzdeki hafta yayınlanacak olan temel eğitim yönetmeliğimizde Türkçeden 70 alma zorunluluğu olacak. Türkçe ortalaması 70 olmayan öğrencimiz geçemeyecek” ifadelerini kullandı. Yeni not düzenlemesi ise hem eğitimciler hem aileler de merak uyandırırken, uzmanlar ise bazı öğrencilerin ortalamayı tutturmak için daha çok çalışması gerektiği uyarısında bulundu.
3 KRİTİK AYRINTI
Yeni not düzenlemesinin 3 başlıkta değerlendirilmesinin gerektiğini söyleyen Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tunay Kamer, yeni kararın olumlu olduğunu belirtirken, “Dikkat edilmesi gereken hususlardan birincisi; alınacak kararın sınıfta kalma kararı ile örtüşüyor olması. İkincisi öğrencilerin kendi dillerini daha aktif, doğru ve güzel kullanmasının desteklenmesi, üçüncü olarak da PISA sınavlarında okuma alanındaki başarının artırılması hedeflenmeli” dedi.
ORTALAMANIN ALTINDA
LGS Türkçe ortalaması üzerinden de değerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. Tunay Kamer, "Sonuçlar, 2020 yılında 10, 2021’de 9.41, 2022 yılında 9.22’ye kadar geriledi. Elbette çoktan seçmeli yapılan sınavları savunmuyorum. Ama sınav sonuçları bizlere bir yol haritası sunuyor” ifadelerini kullandı.
ÜNİVERSİTEYE OLUMLU YANSIR
Doç. Dr. Kamer, önceden okuduğunu anlama ve yazma becerileri ölçülürken yapılan değişiklikle birlikte okuma, yazma, dinleme ve konuşmadan oluşan dört temel becerinin sınavlarda uygulanması kararı alındığına da değinirken, “MEB, öğrencilerin dillerini doğru kullandığı, kelime dağarcıklarının fazlalaştığı bir eğitim sistemini kurgulamak istiyor. Elbette kazanımlar ve belli yeterlilikler yasal değişiklikler ile tam olarak elde edilemeyebilir. Ama bu değişim, sorunların çözüme kavuşturulması için önemli. Yapılan değişiklikler üniversiteye de olumlu yönde yansıyacak” diye konuştu.
ORTALAMAYI YÜKSELTECEK
Öğrencilerin özellikle sözel puan türleriyle yerleştikleri bölümlere bakıldığında iyi bir Türkçe neti gerektiğini söyleyen İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Zeybek ise "Türkçe dersine böyle bir ortalama zorunluluğunun getirilmesinin sınav başarı ortalamasını yükseltecektir" diyor.
CİDDİ BİR KARARLILIK GEREK
Türkçe dersine getirilen 70 ortalama zorunluluğunun niyet olarak iyi olduğunu ancak uygulama verimliliği açısından ciddi problemler yaratabileceğini söyleyen Eğitim Analisti ve Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Başdanışmanı Turgay Polat ise çekinceleri olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Türkiye’de uzun zamandır okullarda veya öğretmenlere yönelik merkezi sınavlardan kaynaklanan bir itibarsızlaştırma var. Okullardaki not ve karneler gerçeği yansıtmıyor. Karar doğru, niyet doğru ancak uygulama açısından çok ciddi bir kararlılık gerekiyor.”
SINAVLAR KALDIRILSIN
Çoktan seçmeli sınavlara yönelik açıklama da yapan Turgay Polat, bu tarz sınavlarla dilin aslında temelde ulaşması gereken seviyenin ölçülemeyeceğini söyledi. Polat, "Bir çocuğun birden fazla kitap okumasının teşvik edilmesi, kendi dilinde düşünme, analiz etme, basit bir kompozisyon yazma gibi süreçleri bu şekilde kontrol yapamazsınız. Başta LGS’nin kaldırılması ve okullarında daha heterojen olarak eşitlenmesi tek çare. İyi bir karar ama uygulanmasının pek mümkün olduğunu düşünmüyorum." ifadelerini kullandı.
BAZI ÖĞRENCİLER ZORLANABİLİR
Öte yandan bazı uzmanlar ise 70 not ortalamasının pek çok öğrenciyi zorlayabileceğinin altını çiziyor. İsmini vermek istemeyen bir Türk Dili ve edebiyatı öğretmeni ise 'haberglobal.com.tr'ye yaptığı açıklamada, özellikle ortak sınav konusunda endişe duyduğunu dile getirirken, "Ancak devlet ve özel okullarda eş zamanlı yapılacak sınavlarda eşit şartların uygulanmasında zorluklar olabilir" diye konuştu.
Kaynak: Web Özel