Kirlilik endişesi, Denizler neden köpükleniyor?

Çevre kirliliği Gündem haberleri Yaşam Haberleri Sağlık Haberleri Antalya Bilim Haberleri İklim değişikliği Akdeniz
Kirlilik endişesi, Denizler neden köpükleniyor?

Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı'ndan sonra Akdeniz ve Ege kıyılarında da köpüklenme sorunu yaşanıyor. Meltem rüzgarıyla kıyılara zaman zaman plastik atık parçaları da taşınırken, kirliliğin organik atık artışından kaynaklandığı uyarısı yapıldı.

Haziran ayında İstanbul Boğazı ve Marmara kıyılarında ortaya çıkan köpük kirliliği, yazın gelmesiyle Akdeniz'in mavi kıyılarında da ortaya çıkmış durumda. Özellikle Antalya kıyılarında  'meltem' rüzgarı ile oluşan küçük çaplı köpük öbeklenmeleri gelecek günler için endişe yaratırken; Ege kıyılarında da zaman zaman benzer görüntülere rastlandığı belirtiliyor. Uzmanlar ise artan nüfusu ile hem Antalya sahilleri hem de Bodrum kıyılarında oluşan kirlilik yüküne dikkat çekerken, turizm sezonu ile tekne yoğunluğunun organik atık sorununu arttırdığı da dile getirildi. 

Kirlilik endişesi, Denizler neden köpükleniyor? - Resim : 1
Köpüklenme son 2 yıldır Lara ve Konyaaltı sahilleri ile falezler de bile görülmekte.

TEDBİR ALINMALI

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Antalya kıyılarında da görülen çevre sorununun organik kirlilikten kaynaklandığı belirterek, "Yakın gelecek daha büyük çevre sorunlarını görmemiz kaçınılmaz. Köpüklenme sorunu organik kirlilikten kaynaklanır. Kıyılarımızda plastik atıklarda da artış söz konusu. Birçok vatandaş ve turist ise belirli aralıklarla kıyılarda oluşan köpüklenmeyi, gemi ve teknelerin bıraktığı kabarcık zannediyor. Oysa sorunun nedeni evsel ve kanalizasyon atıklarındaki artış. Şimdiden önlem alınmazsa yakın gelecekte daha sıkıntılı tablolar görülür. Akdeniz'de de organik madde miktarı gün geçtikçe artmakta" diye konuştu. 

İNSAN KAYNAKLI

Devlet Su İşleri (DSİ) Eski Daire Başkan Yardımcısı ve Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız ise sürekli Marmara Denizi özelinde gündeme gelen çevre sorunlarının, Ege ve Akdeniz suları için de geçerli olduğuna dikkat çekerken, şunları söyledi: "Antalya kıyılarında kıyı rüzgarlarıyla ortaya çıkan köpük öbeklerinin ortadan kaldırılması için tedbirler alınmalı. Kıyılarda artan insan faaliyetleri köpüklenmenin önemli bir faktörü. Evsel ve endüstriyel atıklar denizlere ulaşarak ve denizlerdeki kirlilik artarak ekosistem dengesini bozuyor." 

BOCA EDİLMEMELİ 

Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı da köpüklenmenin organik atıklardaki artıştan kaynaklandığına dikkat çekerken, "Birçok kişinin gemi veya teknelerin yarattığı kabarcık sandıkları köpükler, bazı alg gruplarının aşırı çoğalması sonucu ortaya çıkıyor. Temizlik maddelerinin arıtılmadan denizlere boca edilmesi de çevre kirliliğine neden oluyor" dedi

Prof. Dr. Sarı; sadece sintine atıklarının değil, teknelerde biriktirilen tüm atıkların denize salınmaması gerektiğine dikkat çekerken,. "Atıklar liman veya marinalarda uygun ve belirlenen koşullarda teslim edilmeli. 'Dünya Denizcilik Örgütü'nün bu konuda çok ağır yaptırımları söz konusu. Tekneler sıkı şekilde denetlenmeli" diye konuştu.

ORGANİK YÜK ARTIŞI 

Prof. Dr. Meriç Albay (İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Deniz Ve İç Su Kaynakları Yönetimi Bölümü)

"Her yıl Antalya'nın Çıralı plajına giderim. Son yıllarda akşam saat 17.00'den sonra köpüklenme oluşuyor. Organik yük artışı Akdeniz için risk teşkil ediyor. Güneydeki turistik beldelerde nüfus artışı ile güneş kremi kullanımı da arttı. Kremler yüzeyde tabakalaşmaya neden olabiliyor. Ege ve Akdeniz'deki gemi geçişleri ile teknelerin mutlaka atık kontrolü kapsamında sıkı şekilde denetlenmesi gerekir. Denizlerimize sahip çıkmalıyız."

Kirlilik endişesi, Denizler neden köpükleniyor? - Resim : 2
Denizlerde, hoyratlığın sonucu olarak plastik kirlilik de artıyor. 

BOĞAZ BOĞULUYOR!

Öte yandan plastik kirlilik nedeniyle Boğaz hattında da zaman zaman çöp öbekleri oluşurken, ortaya çıkan görüntüler ise bitmeyen hoyratlığı gözler önüne seriyor. Özellikle Kuruçeşme Parkı'ndan Rumeli Hisarı'na kadar olan hat boyunca zaman zaman pet şişe, plastik bardak, yiyecek kutuları hatta kondom bile görmek mümkün. Kirliliğin en yoğun olduğu bölge ise Beşiktaş-Rumeli Hisarı arasındaki hatta oluşuyor.

[email protected] 

Kaynak: Web Özel