Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından emeklilere kötü haber! Zam alamayabilirler

Ekonomi haberleri Emekli Emekli maaşı zammı Temmuz zammı
Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından emeklilere kötü haber! Zam alamayabilirler

Milyonlarca emekli ve memurun beklediği enflasyon rakamları açıklandı. Haziran enflasyonuyla birlikte memur ve emekli zam oranları belli oldu. Ancak bu rakamların açıklanmasının ardından emeklilere bir de kötü haber geldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayı enflasyon oranını açıklamasıyla memur ve emeklilerin aylıklarında belirleyici olan 6 aylık enflasyon oranları belli oldu. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), haziranda aylık bazda yüzde 1,64, yıllık yüzde 71,60 arttı. Açıklanan rakamlarla birlikte memur ve memur emeklilerinin 2024 yılının ikinci 6 ayında alacağı zamlı maaşlar ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarındaki artış oranları da netleşti.

Beykent Üniversitesi Öğr. Üyesi Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner haberglobal.com.tr'den Şifa Kaymak'a emeklileri ilgilendiren kök maaşla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Tufaner açıklamasında " Haziran ayında aylık enflasyon beklentilerin altında %1,64 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon da Haziran’da ilk defa geri çekildi. Sıkı para ve maliye politikalarının etkilerinin hissedilmeye başladığını görüyoruz. Önümüzdeki 3 ayda hem baz etkisi hem de sıkılaştırıcı politikaların etkileriyle dezenflasyon sürecinin daha güçlü bir şekilde devam etmesi muhtemel." dedi.

Beykent Üniversitesi Öğr. Üyesi Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner
Beykent Üniversitesi Öğr. Üyesi Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner

 

"KÖK MAAŞINA DÜZENLEME YAPILMAZSA EN DÜŞÜK EMEKLİ ZAM ALAMAYABİLİR"

Tufaner emeklileri ilgilendiren kök maaş düzenlemesiyle ilgili olarak da" Yılın ilk 5 ayında enflasyon %22,72 oranında gerçekleşti. Emekli ve memurlar 6 aylık enflasyona göre zam alacaklar. Haziran ayı enflasyonu %1,64 olarak gerçekleşti. Bu durumda 6 aylık enflasyon ise %24,73 oldu. Bu durumda SSK ve Bağkur emeklileri 6 aylık enflasyon oranında yani %24,73 oranında bir zam alacak. Memur ve memur emeklileri ise yılın ilk 6 ayı için %15, ikinci 6 ayı için ise %10’luk bir toplu sözleşme zammı alacak. Dolayısıyla, memur ve memur emeklisi için zam oranı %19,31 olarak gerçekleşecek. En düşük emekli kök maaşına düzenleme yapılmazsa zam alamayabilir. Dolayısıyla, kök maaş açısından bir düzenleme yapılması gerekiyor." ifadesini kullandı.