E-Sigara'da influencer oyunu
E-sigara salgını endişe verici boyutlara ulaştı. Sigara endüstrisi influencerlar aracılığıyla çocukları bile hedef alırken, yasak olmasına karşın internetten satılan ürünler, 7 bin kimyasal, 70 kanserojen, 8 bin farklı aroma içeriyor.
Sigara endüstrisi gençleri zehirlemeye devam ediyor. Endüstrinin e-sigaralar üzerinden pazar payını genişletme çabaları Dünya Sağlık Örgütünü harekete geçirirken, çocukların bile tuzağa düşürülmek istendiği gündeme getirildi. E-sigara kullanıcı yaşının gittikçe düşmesi üzerine son olarak DSÖ Sağlığın Teşviki ve Geliştirilmesi Direktörü Dr. Ruediger Krech, “En az 16 bin çeşit aroması bulunan e-sigaralar, sosyal medya ve influencerlar aracılığıyla çocukları hedef alıyor. Bu ürünlerin bir kısmında çizgi film karakterleri kullanılırken şık tasarımlara sahip ürünler genç neslin ilgisini çekiyor. Çocuklar ve gençler arasında e-sigara kullanımı, birçok ülkede yetişkinleri aştı” açıklaması endişelere neden oldu.
KKTC'DEN GETİRİYORLAR
Aralarında Türkiye'nin de olduğu 34 ülkede elektronik sigara satışı yasak olmasına karşın, söz konusu ürünler internetten pazarlanmaya devam ediyor. Ürünler 500 TL'den 4 bin TL'ye kadar aracı bulabiliyor. Bazı bağımlılar ise KKTC'de hem serbest, hem de daha ucuz olduğu bilinen ürünleri kaçak yollardan Türkiye'ye getirip kullanmayı tercih ediyor.
THC UYARISI
Ortaya çıkan son tablonun endişe verici olduğunu gündeme getiren Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, sigara endüstrisinin ‘zararsız' diyerek e-sigara satışı için sürekli girişimlerde bulunduğunu söylerken, "Özellikle gençler e-sigara kullanmaları için hedefe alınıyor ve tuzağa düşürülüyorlar" dedi.
Tütün endüstrisinin elektronik sigaraların zarar azalttığına yönelik sahte kanıtları finanse ettiğini belirten Prof. Dr. Dağlı, "Elektronik sigara sıvılarının içeriğinde uyuşturucu madde yapımında kullanılan THC (tetrahidrokannabinol) kullanımı söz konusu. E-sigaralar ‘reaktif oksijen molekülleri’ açığa çıkarma riski taşıyor. Reaktif oksijen molekülleri DNA hasarı yaparak, enzimleri etkisiz hale getiriyor. Hayvan deneylerinde e-sigaraların iltihap mekanizmalarını tetiklediği, DNA hasarı yaptığı, hücre tamiratını duraklattığı, astım ilişkili kimyasalları aktive ettiği, akciğer işlevini azalttığını gösteriyor" diye konuştu.
"BAŞIMZIA BELA OLUR"
Sağlığa Evet Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek ise, 13, 15 yaş arası çocukların tüm DSÖ bölgelerinde yetişkinlere göre daha yüksek oranlarda e-sigara kullandığına dikkat çekerken, "Kanada'da 16-19 yaş arası gençler arasında e-sigara kullanım oranları 2017-2022 arasında iki katına çıktı ve İngiltere'de genç kullanıcı sayısı son üç yılda üç katına çıktı’ Adı geçen ülkelerde e-sigara satışı serbest. E-sigaranın ülkemizde de serbest bırakılması durumunda başımıza gelecek olan aynen budur" ifadelerini kullandı.
YALAN SÖYLÜYORLAR
E-sigara kullanan gençlerin ilerleyen yaşlarda sigara kullanma olasılığının neredeyse üç kat daha fazla olduğunu da sözlerine ekleyen Elbek, “Saf tütün bağımlılık yapmaz diyen yalan söylüyor. Bu alanda bir tane bilimsel kanıt yok. Tütündeki nikotin beyindeki reseptörlere bağlanarak bağımlılığa yol açıyor" dedi.
7 BİN KİMYASAL
Sigara endüstrisine karşı mücadele veren isimlerden Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Toker Ergüder de sigara ve elektronik sigara ürünlerinde 7 bin kimyasal, 70 kanserojen, 8 bin farklı aroma içerdiğine dikkat çekiyor.
Ergüder e-sigaranın Türkiye’nin hedefteki ülke olduğunu belirterek, “Kartellerin hedefinde dünyanın en çok sigara tüketen ülkelerinden Türkiye pazarı var. Eğer bu ürünler serbest hale getirilirse, çocuk ve gençleri nasıl koruyacağız? Amerikan sigara şirketleri kurdukları vakıflar üzerinden özellikle elektronik sigarayı her yerde yaymaya çalışıyorlar. Bir de elektronik ve ısıtılmış sigaralar birlikte kullanılıyor" bilgisini paylaştı.
Kaynak: Web Özel