Dolar ve euro'dan yeni rekor!

Ekonomi haberleri Jerome Powell Mehmet Şimşek dolar Euro TCMB
Dolar ve euro'dan yeni rekor!

Bu sabaha da 31,71 TL'den başlayan dolar rekorunu kırdı. Yine bir başka kur Euro/TL'de de yeni rekor geldi. Euro bugüne 34,46 TL'den başlamıştı. TCMB'den ilave sıkılaştırma adımları geldi.

Bu sabaha da 31,71 TL'den başlayan dolar rekorunu kırdı. Yine bir başka kur Euro/TL'de de yeni rekor geldi. Euro bugüne 34,46 TL'den başlamıştı. TCMB'den ilave sıkılaştırma adımları geldi.

Saat 12:13 - Bugüne 31,71 TL'den başlayan dolar kuru 32,0357 TL'yi görerek rekor kırdı! Euro kuru da 34,9675 TL seviyesini görerek rekor kırdı. 

Dün gece saat 00:15 civarında 31,58 TL seviyelerinde seyreden kur aniden 31,70 TL'nin üstüne attı. Bu sabaha kadar da bu seviyelerde işlem görmeye devam etti. Bu yükselişle birlikte  dolar/TL kurunun yılbaşından bugüne kadar ki yükselişi yüzde 7,30 oldu.

TCMB'den ilave parasal sıkılaştırma adımları geldi. Merkez Bankası, ticari ve bireysel kredilerdeki büyüme sınırını aşağı çekti. Buna göre, TL ticari krediler için yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2'ye indirilmesine, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2'ye düşürülmesine, taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının korunmasına karar verildiği bildirildi.

TCMB Para Politikası Kurulu'nun 22 Şubat'taki toplantısına ilişkin yayımlanan özette, "Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması desteklenecektir" ifadeleri kullanılmıştı.

TCMB, Pazartesi günü açıklanan ve belkentileri aşan şubat ayı enflasyonuna ilişkin "Fiyat Gelişmeleri" raporunu yayımladı. Raporada gıda ve hizmet fiyatlarındaki artışların şubat ayı enflasyonunda etkili olduğu vurgulandı. Şubat ayında enflasyon aylık yüzde 4,53, yıllık 67,07 artış sergiledi.

"TCMB, yeterli sıkılaştırma yaptığını düşünüyor" diyen Mehmet Şimşek, uygulanan ekonomi programının işe yarayacağına inandıklarını dile getirerek, programın henüz çok erken aşamalarında olunduğunu, sabırlı ve ileriye dönük kararlı olunması gerektiğini vurguladı.

Fed Başkanı Jerome Powell, bugün ve yarın ABD Kongresi'nde konuşma yapacak. Yatırımcılar Powell'ın konuşmalarında faiz indirimine ilişkin işaretler arayacak.