Burçlara inananlar düşük zekalı mı?

Gündem haberleri Yaşam Haberleri ÖZEL HABERLER Astroloji Bilim Haberleri Türkiye Uzay haberleri Dünya haberleri Sağlık Sağlık Haberleri
Burçlara inananlar düşük zekalı mı?

'Yıldızname'ye bel bağlayanları kızdıracak haber İsveç'ten geldi. Ülkedeki bir grup bilim insanı, burçlara inananların daha az zeki olduğunu ve narsistik özellikler taşıdığını öne sürdü. Tartışma yaratan araştırmayı yorumlayan uzmanlar ise burç tutkunlarının eleştirel düşünemediğini söyledi...

Astrolojiye inanan kişiler üzerinde yapılan araştırma büyük tartışma başlattı. Tartışmanın fitili ise İsveç'te bulunan Lund Üniversitesi'nden psikologlar tarafından ateşlendi. Bir grup psikolog, astroloji ve burçlara inanan kişilerin daha narsist ve daha az zeki olma eğiliminde olduğunu öne sürerken, buna dayanak olarak 250 kişiyle yapılan anket sonuçlarına işaret ettiler. Araştırmayı yürüten bilim insanları, astrolojinin büyüklenme duygusunu güçlendirdiğini, bunun narsistik kişilik özelliğini desteklediğini ve eleştirel düşünme yeteneklerini azalttığını da tespit ettiler. Bilimsel desteğin olmamasına rağmen astrolojinin popülaritesi arttığının altı çizilen araştırmadan çıkan sonuçlar için, "Astrolojik tahminler olumlu bir çerçeveye sahip olduğundan, narsistlere daha da çekici gelebilir” ifadeleri kullanıldı.  

Burçlara inananlar düşük zekalı mı? - Resim : 1
Günümüzde inanılan burçlar şu şekilde

GÜCÜMÜZÜ ZAYIFLATIR

Astroloji araştırması üzerinden başlayan tartışmalar sonrası konuştuğumuz uzmanlar ise merak edilenleri yanıtladı. Teknoloji Uzmanı Tanal Türkoğlu, astrolojinin cazibesinin geleceği bilmek inancından kaynaklandığını belirtirken, "İnsanların, geleceklerini; iradesi, gücü, azmi, yetenekleri dışında astroloji gibi şeylere bağlaması sadece zekasının gelişmesini değil, zor şartlara karşı metanetli, dayanıklı, dirençli olma gücünü de zayıflatıyor" dedi. 

"KARAKTERİ ETKİLER"

Astrolojiye inanmanın eleştirel düşünce yeteneği de olumsuz etkileneceğini belirten Türkoğlu, narsistik etkilerinin ikinci kutupta görülebileceğini belirterek, "Eleştirel düşünme becerisine bir şey ket vuracaksa bu astroloji değil de, egosantrik karakter yapılarıdır. Bu çerçevede astroloji daha ziyade potansiyel olarak bulunan kimi karakter özelliklerini artıcı veya güçlendirici bir etki yapabilir. Kendine güvenmeyen daha çok güvenmez olurken, narsist kişilik yapısına sahip olanlar da daha narsist bir kişiliğe bürünebilir" ifadelerini kullandı. 

"GERÇEK DEĞİL"

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Kemal Arıkan ise Amerika'da yapılan bir araştırmayı hatırlatarak burçların gerçeği göstermediğini belirtirken, şunları söyledi: "İnsanlar geleceği merak eder. Geleceği kestirmenin en güzel yolu bilimsel yöntemlerdir. 'Burçlara bakayım, onlar ne diyor' dediğini noktada mantıkdışı hareket etmiş olursunuz. Geleceği bilme merakı insanları burçlara inanmaya itiyor ve bilimden uzaklaşıyorlar."

Burçlara inananlar düşük zekalı mı? - Resim : 2
Burçlar, günlük olarak gazete sayfalarında paylaşılıyor.

BİLİMSEL KANIT YOK

Psikolog Özge Öztaşçı ise astrolojiye inanmanın kişisel bir tercih ve insanların düşünce yapısıyla yakından ilgili olduğunu belirtirken, "İnsan zekası ile astrolojiye inanma arasında doğrudan bir ilişki bulunduğunu düşünmüyorum ya da zeka gibi çok katmanlı ve geniş bir alanın tek bir inanca indirgenerek yorumlanmasını doğru bulmuyorum" dedi. 

"Astroloji, gökyüzündeki yıldızların ve gezegenlerin insanların yaşamlarını etkilediğine dair bir inanç sistemi ancak bu bilimsel bir temele dayanmaz" uyarısında da bulunan Öztaşçı, sözlerinin devamında ise; "Bu inanç sisteminin en çok ilgi çeken kısmı ise bilinmeyene, geleceğe dair yaptığı yorumlar. Genel olarak astrolojinin insan psikolojisine etkisi, kişinin astrolojiye nasıl baktığına, inanç sistemine ve yaşam tarzına bağlıdır. Ancak bilimsel olarak astrolojinin insan psikolojisini doğrudan etkilediğini gösteren yeterince kanıt olduğunu düşünmüyorum" görüşlerini sıraladı. 

[email protected]

Kaynak: Web Özel