Bozkurt sembolünün gizemi Vatikan'da

Merih Demiral Gündem haberleri Vatikan Yaşam Haberleri Kültür Sanat haberleri Bilim Haberleri Atatürk Dünya haberleri Milli Takım
Bozkurt sembolünün gizemi Vatikan'da

Bozkurt sembolüne ilişkin en çarpıcı belge Vatikan arşivlerinden çıktı. 1307 yılında Venedikli Marino Sanudo de Torsello tarafından kaleme alınan “Kutsal Haça İnananların Gizli Tarihi-Kudüs’ün Tekrar Fethedilmesinin Tarihi” yazıda, Anadolu'da yaşayan Türkler "Bozkurt" olarak resmediliyor.

Milli Takım futbolcusu Merih Demiral'ın Avusturya maçında gol sonrası yaptığı bozkurt işaretine ilişkin tartışmalar devam ederken, Tarih Araştırmacısı Dr.Mehmet Tütüncü, çarpıcı bir belgeyi gündeme taşıdı. Dr. Tütüncü, Vatikan Kütüphanesi'nde yer alan ve bozkurt sembolüne ilişkin belgeyi bulurken, 1307 yılında Venedikli Marino Sanudo de Torsello tarafından kaleme alınan  “Kutsal Haça İnananların Gizli Tarihi veya Kudüs’ün Tekrar Fethedilmesinin Tarihi” isimli el yazması belgede; Anadolu'da yaşayan Türkler "Bozkurt" olarak resmediliyor. 

Bozkurt sembolünün gizemi Vatikan'da - Resim : 1
“Denizler Ötesi Hristiyan Ülkeler ve Krallıklar İçin Bir Yardım Çağrısı" başlıklı kısımda Türkler'den Bozkurtlar olarak bahsediliyor. 

BOZKURT BENZETMESİ

Vatikan Kütüphanesi'nde bulunan el yazmasını keşfeden Tarih Araştırmacısı Dr. Tütüncü, Milli maç sonrası başlayan tartışmaların ardından, şu bilgileri verdi: "Bozkurt mitolojik olarak Türkler'in sembolü. Bu sembolün 20. yüzyılda Atatürk’ün gayretleri ile ortaya çıkması ve mitolojik olarak Ergenekon Destanı’na bağlandığını biliyoruz. Moğolistan’da bulunan ve 572-580 yıllarına tarihlenen Buğut Yazıtı bir kurt anadan süt emen iki Türk çocuğunu tasvir etmesi ile en eski bozkurt tasviri. Buğut Yazıtı ile Cumhuriyet Devri arasında boşluk bulunuyor. Bu boşluğu dolduracak ve tarihte Bozkurt'u Türkler'in sembolü olarak gösteren bir el yazmasına Vatikan Kütüphanesi'nde ve iki yerde Türkler bir bozkurt olarak resmediliyor."

22.JOHN'A HEDİYE EDİLDİ

"Batıda 'Bozkurt'u Türk sembolü olarak ilk kez kullanan kişi Venedikli Marino Sanudo de Torsello adındaki kişi. Venedikli zengin ve soylu Sanudo ailesinin bir ferdi olan Marino, yaşamı boyunca 5 kez Kıbrıs, İskenderiye, Kilikya ve Rodos’u ziyaret ediyor; Torsello, Karamanoğulları ve diğer Türk beylerinin saldırılarına karşı Haçlı Seferleri'nin tekrar yapılması için 1307'de 'Kutsal Haça İnananların Gizli Tarihi veya Kudüs’ün Tekrar Fethedilmesinin Tarihi' isimli eseri kaleme alıyor. 1307'de kaleme alınan kitaba, 1312 ve 1321 yıllarında 2 bölüm daha ekleniyor. Torsello; eserini Fransa’nın Avignon şehrinde oturan Papa 22. John’a hediye ediyor."

212 SAYFALIK YAZMA

Papa’ya hediye edilen eserin, Vatikan Kütüphanesi Latince el yazmaları bölümünde 2972 numarada kayıtlı olduğunu da sözlerine ekleyen Dr. Tütüncü, şöyle devam etti: "106 varak yani 212 sayfa tutan bu yazma nüshanın bazı sayfaları minyatür ve resimlerle süslenirken, sonuna eklenen Akdeniz, Karadeniz ve Dünya haritaları ile devrinin en ileri ve son coğrafya bilgilerini muhafaza ediyor. Vatikan nüshasının 7 ve 14. varaklarında 2 adet resim dikkat çekiyor. Gayet güzel ve müthiş bir sanat eseri olarak sayfanın altına yerleştirilmiş olan bu resimlerde iki bozkurt resmi çizilmiş. Resmin üzerinde 'Denizler Ötesi Hristiyan Ülkeler ve Krallıklar İçin Bir Yardım Çağrısı' açıklaması bulunuyor."

Bozkurt sembolünün gizemi Vatikan'da - Resim : 2
Vatikan Kütüphanesi Latince el yazmaları bölümünde 2972 numarada kayıtlı olan belge.

MOĞOLLARIN DA SİMGESİ 

Öte yandan "Türk Bozkır Kültürü'nün Doğuşu: Andronovo Kültürü" isimli eseriyle Türkler’in kökenine ışık tutan Tarihçi Doç.Dr.Elvin Yıldırım ise bozkurt efsanelerinin metafor olduğunu söylerken, "Bozkurt efsaneleri Bozkurt efsaneleri metafordur. Kurdun emzirdiği veya kurttan türeyiş gibi destanlar, güçlü bir yol gösterici önderliğinde yeniden hayat bulmanın metaforudur" diyor.

BORTE-CHİNUA

Arkeolog Giray Fidan ise "Tibet ve Türk Geleneklerinde Bozkurt Sembolü" başlıklı araştırmasında, Bozkurt sembolünü Türkler dışında Tibet ve Moğolların da kullandığını belirtirken, "Bozkurt sembolü Moğollar için de son derece önemlidir. Orta Asya’nın önemli göçebe milletlerinden biri olan Moğollar da Bozkurt sembolünü Türkler ve Tibetlilerle paylaşmaktadırlar. Moğollar için kurdun önemli olmasının sebebi ilk Moğol hükümdarının adının bozkurt anlamına gelen Borte-Chinua olmasıdır" bilgilerine yer veriyor.

[email protected] 

Kaynak: Web Özel