Batı görmezden geliyor! Çocukları zorla savaştırıyorlar

PKK/YPG Kuzey Irak Suriye Terör saldırısı TSK ÖZEL HABERLER Gündem haberleri Yaşam Haberleri Dünya haberleri çocuk ölümleri
Batı görmezden geliyor! Çocukları zorla savaştırıyorlar
İçişleri Bakanlığı Türkçe'nin yanı sıra pek çok yabancı dilde hazırladığı broşürlerde terör örgütünün alıkoyduğu çocuklarla ilgili belgelere yer veriyor.

Terör örgütü PKK/YPG çocukları zorla silahlandırmaktan vazgeçmiyor. Son örnek Şehba'da yaşandı. Suriye ve Irak'ın kuzeyinde çocukları zorla savaştırılan aileler terör örgütüne tepki gösterirken YPG'yle işbirliği yapan ABD uluslararası savaş suçu olan bu duruma tepkisiz kalıyor.

Terör örgütü PKK/YPG'nin hem Irak hem de Suriye'nin kuzeyinde yaşları 12 ila 17 arasında değişen çocukları silahlandırıp zorla savaştırdığı uluslararası kuruluşların raporlarında yer alıyor. Suriye'de terör örgütü ile açıkça işbirliği yapan ABD ve diğer Batılı ülkeler ise bu duruma sessiz kalıyor. Çocuklarının kaçırılıp zorla silah altına alınmasına tepki gösteren aileler, terör örgütü ile sık sık karşıya gelirken; son olay Suriye'nin Halep kırsalındaki Şehba ilçesinde yaşandı. Bölgede yayın yapan Kürtçe medya organlarına yansıyan bilgilere göre bir süredir haber alınamayan 15 yaşındaki W.A.C.'nin annesi; 7 Ağustos'ta evinden ayrılan oğlunun YPG'nin kurduğu Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) kadrolarına katıldığını öğrendi. Çocuklarının örgüt kamplarına götürüldüğünü kesin olarak bildiklerini ifade eden aile, "Oğlumuzu bulup geri verin" açıklaması yaptı. Aynı ilçede geçen Temmuz ayında, 14 yaşındaki L.H.M ile Haseke’de ise 13 yaşındaki M.A.S de teröristlerce kaçırılmıştı.

Batı görmezden geliyor! Çocukları zorla savaştırıyorlar - Resim : 1
İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı dosyada terör örgütünün 1990'lı yıllardan bu yana çocukları silahlı çatışmalarda kullandığı anlatılıyor. 

ENDİŞE VERİCİ

ABD'nin 'İnsan Ticareti Raporu'nda, PKK'nın Suriye kolu PYD/YPG için "15 yaş altı çocuklar dahil erkek ve kız çocuklarını örgüte eleman olarak temin etmeye, kullanmaya ve onları eğitim kamplarına götürmeye devam ediyor" bilgisi yer almıştı. BM tarafından en son geçen yıl yayımlanan "Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar" başlıklı raporda; "Irak ve Suriye alanında örgütün 2022 yılında 696, 2023'te 231 çocuğu silah altına alarak çatışmalarda kullandığı; PKK/YPG/SDG'nin çocukları kullanması vakalarındaki artıştan endişe duyulduğu" belirtilmişti.

ÖZEL BİRİM VAR

Haber Global Web Özel'e değerlendirmelerde bulunan Ortadoğu uzmanı Güngör Yavuzarslan, yerel aşiretlerle yaşanan çatışmalar, aşiret kökenli DEAŞ tutuklularının serbest bırakılması ile birlikte sahada PKK karşıtlığının artmaya başladığını, örgütün militan bulmakta zorluk çektiğini söyledi. Yavuzarslan, "Buna karşı terör örgütü militan açığını kapatmak için çocuklara; özellikle de kız çocuklarına yöneldi. Adeta adı konmamış militan elde etme yöntemi olarak çocuk kaçırma olayları artıyor. Örgütün buna yönelik birimleri var" dedi.

KÖLE YAPIYORLAR

Çocukları zorla savaştırmanın uluslararası hukuk açısından hem savaş suçu hem de insanlık suçu olduğunu hatırlatan Yavuzarslan, PKK'nın işgal ettiği alanlardaki yerel halkla bu konuda yaşanan gerginliğin artacağını söyledi. Yavuzarslan, "PKK'nın içinde yaşları 12 ila 15 arasında değişen çocukların köle-hizmetçi gibi çalıştırıldığı da biliniyor" diye konuştu.

Batı görmezden geliyor! Çocukları zorla savaştırıyorlar - Resim : 2
İçişleri Bakanlığı dosyasında çocukların kullanıldığı terör eylemleri belgelerle anlatılıyor. 

DÜNYADA YASAKLANDI

İçişleri Bakanlığı, Türkçe'nin yanı sıra pek çok yabancı dilde hazırladığı raporlarla, terör örgütünün çocukları silahlandırmasına dikkat çekiyor. Raporlarda terör örgütünün çocukları nasıl kaçırdığı ve savaştırdığı detaylı bir şekilde anlatılıyor. BM kararlarına ve Cenevre Sözleşmesi'ne atıfta bulunulan raporlarda örnek olaylar yer alıyor. PKK'nın çocukları militan olarak temin etmek için sığınmacı kamplarında faaliyetler yürüttüğü belirtiliyor.

11 YAŞINDA SİLAH EĞİTİMİ

Kaçırılan çocuklardan birinin tanıklığına da yer verilen bakanlık raporunda şunlar yer alıyor: "16 yaşındaki bir kız çocuğunun 2015 Ocak ayında PKK'ya katılmak üzere yaşadığı sığınmacı kampından ayrıldığı kaydedilmiş ve ailesinin kızlarına ulaşmak için gittikleri PKK'nın eğitim kampında gördükleri manzara aktarılmıştır. Bu çerçevede, söz konusu kampta bazıları 11 yaşında olduğu anlaşılan birçok çocuğun AK-47 tipi silahları taşıdıkları belirtilmiştir."

[email protected] 

Kaynak: Web Özel