İstanbul'a Venedik modeli

Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Dünya haberleri venedik Türkiye İstanbul Turizm Ekonomi haberleri Kültür Sanat haberleri Fatih
İstanbul'a Venedik modeli

İtalya'nın Venedik kentine günübirlik gelen turistlerden 5 Euro ayakbastı parası alınması, gözleri Tarihi Yarımada’ya çevirdi. Eşsiz tarihi eserlerin olduğu bölgede de benzer uygulamanın hayata geçirilip geçirilemeyeceği tartışma konusu oldu.

Dünyanın en fazla turist ağırlayan ülkelerinden biri olan İtalya’nın Venedik kentinde, 2.5 ay boyunca günübirlik gelen turistlerden 5 Euro ayak bastı parası alındı. Düzenlemenin amacı, şehirdeki yoğunluğu azaltmak olsa da 75 günlük süreçte kenti 440 bin kişi ziyaret ederken, turistlerden toplamda 2 milyon 200 bin Euro toplandı. Turistlerden elde edilen ayakbastı parasının nasıl harcanacağı konusunda belirsizlik devam ederken, gözler İstanbul'daki Tarihi Yarımada'ya çevrildi. Tarih boyunca birçok uygarlığa başkentlik yapan İstanbul, geçtiğimiz yıl 17 milyonu aşkın turisti ağırlarken, ziyaretçilerin neredeyse tamamına yakını Tarihi Yarımada'ya da ayak bastı. Venedik'teki uygulamanın Tarihi Yarımada’da uygulanıp uygulanamayacağı ise tartışma yarattı.

İstanbul'a Venedik modeli - Resim : 1
Venedik Belediye Başkanı Luigi Brugnaro, Venedik'e girişlerin gelecek yıldan itibaren tamamen ücretli olacağını duyurdu.

YAŞANIR OLMAKTAN ÇIKTI

Venedik'teki uygulamanın Tarihi Yarımada için de düşünülebileceğini dile getiren Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, "Yenikapı kazılarında 8 bin yıllık kalıntılar bulundu. Bütün bunlar çok önemli. Megaron Sarayı, Ayasofya, Zeyrek Cami, Topkapı Sarayı bu bölgede. Benzer şekilde ayakbastı alabileceğimiz yerde, tam tersini yaparak ulaşımı facia haline getirdik. Yapılan yanlış uygulamalar, o bölgeyi bırakın ziyaret etmeyi yaşanabilir hale getirmekten de uzaklaştırdı" dedi.

İBB yönetiminin Tarihi Yarımada'ya ilişkin ortaya proje sunamadığını sözlerine ekleyen Yücel;  "Ekrem Bey’in yönetimi 6. yılına girdi ancak henüz Tarihi Yarımada ile ilgili dişe dokunur hiçbir şey yapmadılar. Aynı şekilde Kumkapı'ya kadar olan bölgeye de bakmak lazım. Bunları da açıklıkla dile getirmemiz lazım" diye konuştu.

BÜYÜKADA'DAN BAŞLANSIN

Yücel son olarak turistlerden ayakbastı ücreti için ilk uygulamanın Büyükada'da başlatılabileceğini söylerken, şöyle konuştu: "Bence bu uygulama aslında adalarda yapılmalı. Büyükada’dan başlayarak, adalara giden yabancı turistlerden ayak bastı parası alınırsa o bölgedeki niteliksiz hareket dengelenebilir. İBB yönetimi keşke böyle bir şey başlatsa."

ÖNÜNE GELEN GİRMEMELİ

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl de, Tarihi Yarımada'ya gelen turistlerden ayak bastı parası alınması gerektiğini söyledi. Bingöl, "Medeniyetin beşiği sayılan Tarihi Yarımada, her önüne gelenin gezdiği bir yer olmamalı. Dünyadaki en nadir kentlerden birinden söz ediyoruz. Ülke ve İstanbul olarak nitelikli turiste ihtiyacımız var. Alınacak ayakbastı parası, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yenileme, restorasyon gibi birçok şeyde kullanılabilir" ifadelerini kullandı.

İstanbul'a Venedik modeli - Resim : 2
Milli Saraylar Başkanlığına bağlı tarihi yapıtları 2023'te 7 milyondan fazla turist ziyaret etti.

ARAÇLAR KISITLANSIN

Ersin Kula (Ulaşım ve Turizm Derneği Başkanı)

"Bir vatandaş olarak şunu söyleyebilirim; bu uygulama hayata geçerse yerli turistler için sakıncalı olur. Ancak yabancı turistler için ayakbastı parası uygulanabilir. Araçlı girişler için bir kıstas getirilmesi çok daha iyi olur. Bu noktada belediyenin kesin yetkisi var. Bunun bir örneği  Londra’da var."

Yusuf Yetişgin (Tarihi Yarımada Girişimci İşadamları Derneği Başkanı)

"Ayakbastı parası Tarihi Yarımada’da uygulanabilir ancak bunun Türk misafirperliğine uygun olmayacağını düşünüyorum. Bizim bölgemizde Venedik’e kıyasla çok daha fazla eser bulunuyor. Tarihi Yarımada üstü açık bir müze. Gelen turistten ayak bastı parasının alınması hoş olmaz. Çünkü bu durum bizim geleneksel kültürümüze uygun değil. Zaten şu anda bir konaklama vergisi alınıyor."

[email protected]

Kaynak: Web Özel