Asgari ücrete ara zam gelmeyince özel sektörde banka promosyonları hareketliliği başladı!

Ekonomi haberleri Bankalar Temmuz zammı Memur maaşı zammı Emekli maaşı zammı Asgari ücret Şifa Kaymak
Asgari ücrete ara zam gelmeyince özel sektörde banka promosyonları hareketliliği başladı!

Memur ve emeklinin beklediği Temmuz zammı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından netlik kazandı. Asgari ücretteki ara zam beklentilerine ise kapılar kapandı. Bu durum özel sektörde banka promosyonları hareketliliğine neden oldu.

Haziran ayı enflasyon verilerinin TÜİK tarafından açıklanmasıyla birlikte memur ve emekli zam oranları belli oldu. Yılın ilk 6 ayına ilişkin enflasyon rakamı yüzde 24,73 olarak belirlendi. İlk 6 ay için yüzde 15 sözleşme zammı alan memur ve memur emeklileri yüzde 8,4enflasyon farkına hak kazandı. Yılın ikinci yarısında alacakları yüzde 10'luk sözleşme zammı eklendiğinde zam oranı yüzde 19,3'ü buldu. Böylece asgari ücretliye ara zam beklentisine de kapılar kapandı. 

ÖZEL SEKTÖRDE BANKA PROMOSYONU HAREKETLİLİĞİ

Asgari ücrete beklenen ara zammın yapılmaması, özel sektörde banka promosyonlarında hareketliliğe neden oldu. Bankalar, maaş ödemelerini kendi kanalları üzerinden gerçekleştiren işyerlerine ve çalışanlarına çeşitli avantajlar sunarak rekabeti arttırmaya başladı. Öyle ki; birçok firma, bankalar ile anlaşarak promosyonlardan elde ettiği kazancı işçisinin hesabına yatırmaya başladı.

"ASGARİ ÜCRETE ZAM GELMEYİNCE ÇALIŞANI İŞE BAĞLAMAK İÇİN PROMOSYON ÖDÜYORLAR"

Ekonomist Murat Özsoy, banka ve işverenlerin arasındaki yeni promosyon çalışmalarına ilişkin haberglobal.com.tr'den Şifa Kaymak'a yaptığı değerlendirmede "Ekonomi yönetimi tarafından asgari ücrete bu yıl sonuna kadar zam yapılmayacağının açıklanması sonrasında bir çok şirket de çalışanlarına ara zam yapmayacak görünüyor. Çünkü asgari ücret sadece asgari ücretliyi ilgilendirmekle sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda şirketlerin çalışan maaşlarına yapacağı zam için de önemli bir gösterge niteliğinde. Reel sektörde yılın kalan süresi içerisinde bankalar ile maaş anlaşmalarının yenilenme zamanı gelecek olan irili ufaklı bir çok firma bu durumu fırsata çevirmeyi düşünüyor. Bankalardan maaş ödemeleri karşılığında alınan promosyonu çalışanlarına aktararak ilave bir gidere katlanmadan çalışanlarına bir ikramiye vermeyi gündemlerine almaya başladılar bile. Bu yöntemi seçen firmalar, maaş zammı yapmadan yani personel giderlerinde bir artış olmadan çalışan bağlılığını sağlamak konusunda bir adım atmış olacaklar" dedi.

Ekonomist Murat Özsoy
Ekonomist Murat Özsoy

 "İŞ BAŞVURUSUNDA BANKA PROMOSYONUNU SORUYORLAR"

Özsoy "Yüksek enflasyonist ortam gelir grupları arasındaki dengeyi daha da bozup uçurumu artırırken artık büyük ve küçük ölçekli firmalar arasındaki rekabet dengesini de bozar hale gelecek. Çünkü şirketin personel sayısı ne kadar fazla ise, ortalama maaş tutarı ne kadar yüksekse ve banka ile yapılacak anlaşma süresi ne kadar uzun olacak ise bankadan alınacak promosyon miktarı da o nispette daha da yüksek oluyor. Böylelikle büyük ölçekli şirket çalışanları başına düşecek promosyon ödemesi de o kadar artıyor. Çok eskiden bu yana uygulanmakta olan bu maaş ödeme anlaşmaları karşılığında bankalardan alınan promosyonlar patronlar için ilave bir gelirdi. Artık öyle değil. Bir şirkette çalışmak için iş başvurusunda bulunan adaylar mülakat esnasında maaşın yanı sıra bankadan yapılacak promosyon ödemelerinin şirket nezdinde mi tutulduğu yoksa çalışanlarına mı dağıtıldığını sorar hale gelmeye başladı." ifadelerini kullandı.