Arıcının başı ayılarla dertte

Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Yaşam Haberleri Ayı Sıcaklık Kuraklık Kuraklık riski Balıkesir Ekonomi haberleri Marmara Bölgesi İklim değişikliği Manyas
Arıcının başı ayılarla dertte

İklim değişikliğine bağlı sıcaklık artışı bu kez arıcıları vurdu. Kış uykusundan erken uyanan Balıkesir Kapıdağ'daki ayılar, doğal ortamda aç kalınca kovanlara saldırmaya başladı. Bölgedeki kestane balı peteklerini parçalayan ayılar yüzünden her arıcının en az 25 bin TL zararı var.

Balıkesirli bal üreticileri bugünlerde ayılardan muzdarip. Erdek ilçesine bağlı Kapıdağ ormanlarını mesken tutan ayılar, kovanlara saldırırken, kestane balı üreticileri büyük zarara uğradılar. Ayı saldırılarından dolayı kovanlarını dağa çıkartmaktan korktuklarını  anlatan üreticiler, bir ay boyunca "ayı" nöbeti tutacaklarını söylediler. Uzun yıllardır arıcılıkla uğraşan Kocaburgaz Birlik Üyesi 58 yaşındaki Recai Kırcı, yaklaşık 30 bin TL zararı olduğundan şikayet ederken, "Geçtiğimiz sabah arılarımı kontrol etmek için kovanların yanına gittim ancak dağılmışlardı. Maalesef 7 kovanım ayı saldırısıyla parçalanmış. Geçtiğimiz yıl da benzer saldırılara tanık olmuştuk ancak bu kez daha vahşi saldırılar söz konusu. Yaklaşık 30 bin TL zararım var. Daha da kötüsü yüzlerce bal arım telef oldu. Kapıdağ Bölgesi'nde bu yıl kestane balı az olacak"  dedi.

Kapıdağ Yarımadası'nda ayı, arı kovanlarına saldırdı. Ayının parçaladığı kovanlarda meydana gelen hasarlar böyle görüntülendi.

NEDENİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Bandırma, Erdek, Gönen, Manyas, Marmara Adası Bal Üreticileri Birliği Başkanı Halil Bal da, kovanları parçalayan ayılardan şikayet eden isimlerden. "Hepimizin eli kolu bağlı" diyen Bal, yaşanan sorunları anlatırken, "Arkadaşlarımızın ortalama zararı 25 bin TL. Bölgede kestane petekleri zarar gördüğü için 2024'de ürün alamayacağız. Bu yıl kış dönemi sıcak geçtiğinden ayılar kış uykusundan erken uyandı; arılar ise kış uykusuna yatmadı. Hal böyle olunca ayılar aç kalıp, kovanlara saldırmaya başladı" ifadelerini kullandı.

İlkbaharın başlangıç dönemi nedeniyle ormanlardaki ekolojik yaşamın fakir olduğu sözlerine ekleyen Bal, şu uyarılarda bulundu: "Nisan ayının başındayız ve havalar şu an 25 dereceye yaklaşmış durumda. Mevsim normalden daha sıcak geçiyor. Ayılar, yaban domuzlarına saldırıp, beslenir ancak doğanın dengesi bozuldu. Domuzlar köy merkezlerinde yiyecek aramaya başlayınca, ayılar da kovanlara dadandı. Yakında ayılar köylünün evine girmeye çalışırsa şaşırmayın. Yetkililer, ayıların da yaşam hakkını koruyan önlem almalı."

SİGORTA YAPTIRILMALI

Kapıdağ Yarımadasını mesken tutan ayıların nereden geldiği konusunda da tartışma yaşandığını sözlerine ekleyen Halil Bali, "Bizim bölgede ayı yoktu. Kapıdağ Bölgesinin üç tarafı denizle çevrilir. Peki, bu ayılar nereden geldi? Fotokapanlara takılan 8 ayı görüldü. Ayıların nasıl geldiğini anlamış değiliz. Arı koloni sayısı bittiği an dünyanın 4 yıl ömrü var. Burası turizm bölgesi. Dağda kampçılar, çadır kuranlar oluyor. Ayı yüksekte yiyecek bulamazsa kıyılara kadar iner. Arkadaşlarımıza, yabani hayvanlara karşı tarım sigortası yaptırmalarını söylüyoruz. Kovanlarımı yıllardır sigortalıyorum" diye konuştu. 

Arıcının başı ayılarla dertte - Resim : 1
Halil Bal, Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı Dişbudak köyünde, Balıkesir’in Balya ilçesi ve Kapıdağ Yarımadası’nda çok sayıda ayıların arı kovanlarına saldırdığını söyledi.

"TEDİRGİNİZ"

Bir diğer arıcı Çetin Şen de tedirginlik yaşayan üreticilerden:  "Geçenlerde arıcı arkadaşın 5 kovanını parçalamışlar. Hepimiz yetkili makamlara müracaat ettik ama hiçbir önlem alınmadı.  Bazı arkadaşlar kovanlar çevresine elektrikli tel çekiyor ancak bu uygulama hem masraf hem de çoğu zaman işe yaramıyor. Çünkü ayılar aç olduğunda elektrikli tel de dinlemiyor. Kendi imkanlarımızla önlemler almaya çalışıyoruz. Arkadaşlarla kovan nöbeti tutumaya başladık. Tam sezona girmişken bir bakıyorsun kovanlar parçanlanmış."

kardelen.yuksel@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel