Ankara teyakkuza geçti! Suriye'de en sıcak yaz

PKK/YPG suriye Beşar Esad Türkiye TSK Sınır Ötesi Operasyon sınır ötesi harekat Gündem haberleri Dünya haberleri
Ankara teyakkuza geçti! Suriye'de en sıcak yaz

Suriye'nin kuzeyinde sözde seçim yapmaya kalkışan terör örgütü PYD/PKK, Ankara'nın sıcak takibinde. Arap medyası, Türkiye'nin İdlib'in doğusunda güçlerini takviye ettiğini, sözde seçime karşı hem Rusya hem de ABD'ye baskı yaptığını yazdı.

Suriye'nin kuzeyinde sözde "belediye seçimi" adı altında hem Birleşmiş Milletler kararlarına hem de Suriye anayasasına aykırı seçim yapmaya kalkışan terör örgütü PKK/PYD Türkiye'nin yakın ve sıcak takibinde. Suriye'nin kuzeyinde pek çok yerel Kürt oluşumunun da tepkisiyle karşılanan sözde seçimin terör örgütü YPG'nin güdümünde ayrılıkçı bir girişim olduğu belirtiliyor. Ankara, hem askeri hem siyasi kanallardan böylesi bir girişime izin verilmeyeceğini sert bir şekilde dile getiriyor.

ART ARDA TAKVİYELER

Suriye'nin kuzeyinde bu gelişmeler yaşanırken Arap medyasına yansıyan bilgilere göre Türkiye bölgedeki askeri varlığını takviye ediyor. Şark ül Avsat'ın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne dayandırdığı haberine göre TSK, Suriye güçleriyle temas hatlarındaki noktalara takviye gönderdi. Takviyeler iki hafta boyunca bölgedeki pek çok yeri kapsayarak devam etti. Arap medyası Türkiye'nin takviyelerinin, Suriye ordusunun bulunduğu İdlib'in güneyindeki Cebel ez-Zaviye'de yoğunlaştığını vurguluyor. Bölgede 20 kasabayı kapsayan bir ‘güvenlik hattı’ oluşturulmasının hedeflendiği kaydediliyor.

Ankara teyakkuza geçti! Suriye'de en sıcak yaz - Resim : 1
TSK'nın, İdlib'in doğu ve güney bölgelerinde sevkiyatını yoğunlaştırdığı belirtiliyor. 

SURİYE ORDUSU HAREKETLİ

Arap medyası Suriye ordusunun da YPG kontrolündeki Rakka'nın kırsal alanlarına füze sistemleri yerleştirdiğini, söz konusu bölgelerde ise muhalif gruplardan Heyet Tahriru'ş Şam'ın olduğunu bildirdi. Suriye'nin asker ve zırhlı araç takviyesi yaptığı da ifade edildi. Türkiye bölgede ağırlığını artırırken Moskova'da yapılan görüşmelerde Türk ve Rus heyetlerinin son gelişmeleri değerlendirdiği belirtiliyor.

NET TAVIR ALINDI

Bölgedeki hareketlilik sürerken terör örgütü PYD/PKK'nın sözde seçim girişimi gerilimi büyütüyor. Suriye'nin kuzeyinde terör örgütünün kontrolündeki yerlerde sözde belediye hizmetleri için yapılması planlanan seçim iki kez ertelendi. Terör örgütünden isimler şimdi ağustos ayında sandık kurulacağını açıkladı. Arap medyası, Türkiye'nin Rusya ile temaslarında bu girişimin gündeme geldiğini, Türkiye'nin tutumunu Rusya ve Şam yönetimine açık bir şekilde bildirdiğini kaydediyor. Türkiye seçimi ulusal güvenliğe tehdit olarak görüyor.

GÖZLER ABD'YE ÇEVRİLDİ

Sözde seçime yönelik ABD'den mesafeli açıklamalar gelirken bu durum terör örgütünde hoşnutsuzluk yarattı. Nitekim terör örgütü PYD'nin sözde liderlerinden Salih Müslim, ağustos ayında sandık kurulacağını yinelese de ABD'nin karşı olduğunu da itiraf ediyor. Şark ül Avsat'a demeç veren Müslim, "Bu seçimlerin belirlenen günde yapılması gerekmektedir. Amerika bize 'Bu adımı atmakta acele ediyorsunuz' dedi" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Ankara teyakkuza geçti! Suriye'de en sıcak yaz - Resim : 2
TSK'nın Suriye'nin kuzeyinde seçim adı altındaki bölünme girişimlerine izin vermeyeceği belirtildi. 

BÖLÜNME PROVASI

Ortadoğu üzerine araştırmaları olan yazar Güngör Yavuzarslan, bölgedeki hareketliliği şöyle değerlendirdi: "Türkiye'nin İdlib'e asker takviyesine iki boyutlu bakmak lazım. Birincisi görev değişikliği nedeniyle takviyelerdir. İkincisi ise hassas bir nokta. Türkiye Barış Pınarı, Fırat Kalkanı harekatlarından bu yana terör örgütünü sınırladı. Salih Müslim'in açıklamalarına göre bu gayrimeşru seçimi bir şekilde yapmak istiyorlar. Çünkü bölgedeki terör yapılanması görüntüsünün önüne geçmek istiyorlar. Kapsamlı bir bölgede sandık kurmayı planlıyorlar. Bu Suriye'yi bölme provasıdır. Bunun sonunda bölgede ayrı bir devlet yapılanması için referandum gelir."

Türkiye'nin pozisyonuyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Yavuzarslan şunları dile getirdi: "O bölgede eğer sandıklar kurulursa Türkiye aynı Kıbrıs Barış Harekatı'nda olduğu gibi harekete geçecektir. Çünkü bu bir beka sorunu olarak görülecektir."

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel