Almanya neden düşman gibi?

Gündem haberleri Dünya haberleri Ekonomi haberleri ÖZEL HABERLER Eurofighter Typhoon Almanya Türkiye Avrupa Birliği Schengen vizesi
Almanya neden düşman gibi?

Son dönemde Türkiye karşıtı politikalar yürüten Almanya'nın tutumu merak konusu oldu. Türk vatandaşlarının vize itiraz randevularını bile donduran Almanya, son olarak Eurofighter savaş uçaklarının Türkiye'ye satışını da veto etti. İki ülke arasındaki ipler ise gün geçtikçe geriliyor...

Almanya'nın Türkiye'ye yönelik olumsuz politika ve kararlarına her gün bir yenisi ekleniyor. Son olarak Türk vatandaşlarının vize itiraz randevularını iptal eden Almanya, Eurofighter savaş uçaklarının satışını da veto etmesi, gözleri ikili ilişkilere çevirdi. Eurofighter CEO'su Giancarlo Mezzanatto, geçtiğimiz gün İngiltere'de düzenlenen Farnborough Uluslararası Havacılık Fuarı'nda Türkiye'nin Eurofighter'a ilgisi olduğunu, satışın Almanya tarafından engellendiğini söylemesi ise gündem oldu. Mezzanatto, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğalgaz arama çalışmaları kapsamında yürüttüğü sondaj faaliyetlerinden ötürü böyle bir engellemenin yapıldığını duyurdu.

Almanya neden düşman gibi? - Resim : 1
Mezzanatto, Ankara'nın 40 ila 50 arasında uçak almak istediğini ancak satışın engellendiğini açıkladı.

ALMAN LOBİLERİ RAHATSIZ

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Kamer Kasım, Almanya ve Fransa ikilisinin AB içerisinde adeta ayrı bir blok oluşturduğunu belirtirken, "Türkiye’nin, Rusya - Ukrayna Savaşı’nda bir pozisyonu var. Bu tutumumuz kısmen de olsa Türkiye’nin söz sahibi olması anlamına geliyor. Almanya’da da birtakım çevreler bundan rahatsız. İkinci bir husus da Almanya içerisinde Türkiye karşıtı bir lobi var. Bunlar; mümkün olduğu kadar Türkiye’nin AB'den uzak durmasını istiyorlar" dedi.

AB İÇİN TÜRKİYE ŞART

Prof. Dr. Kasım, Eurofighter vetosuna da değinirken, "Burada ilginç olan şu; Türkiye ve İngiltere bu konuda uyum içerisinde. Eurofighter, Almanya’nın tekelinde olan bir konu değil. Türkiye bu konuda belli bir mesafe almış durumda. Almanya ise tek itiraz eden ülke konumunda. Kaldı ki Eurofighter satışı aslında Almanya’nın da çıkarına. Sonuçta siz Türkiye’ye uçak satmış olacaksınız. Türkiye bir NATO ülkesi. Almanya'yı siyasi açıdan da zor duruma sokacak bir durum yok. Ancak buna rağmen böyle bir engel söz konusu" diye konuştu.

UYUMLU ÇALIŞMALILAR

“Türkiye, NATO içerisinde büyük bir güç” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Kasım şunları söyledi:  “Türkiye ile zıtlaşmak Almanya’nın çıkarına değil. Almanya hükümetinin bunu görmesi gerekiyor. Almanya’nın iç ve askeri alanlarda Türkiye ile uyumlu çalışması gerekir. Siz eğer AB’nin güvenliğini istiyorsanız, Türkiye’nin burada bir rolü olmak zorunda. Bu açıdan izledikleri politika hiç rasyonel değil."

Almanya neden düşman gibi? - Resim : 2
AB’den ortalama yüzde 16 oranında ret alan Türkiye, Almanya’da vize reddinde dünya şampiyonu oldu.

TÜRKİYE'DEN VAZGEÇEMEZLER

Uluç Özülker (Emekli Büyükelçi)

“Almanya, Türkiye’nin AB’ye girmesini istemiyor. Oradaki vatandaşlarımız için de ‘Ya Alman gibi olursun ya da burada yerin yoktur’ politikası yıllardır sürüyor. Bu tutumun arkasında 5 unsur var; Müslüman olmak, Orta Doğu ile bağlantımız, göç, güç dengeleri ve ekonomik sıkıntılar. Batı dünyası büyüdüğü ölçüde ekonomik sıkıntılara girdi. Almanya ikili oynuyor. Bu düşmanca tutuma Türkiye ile rekabet duygusunun bir uzantısı olarak bakmak lazım. Almanya ayrıca PKK’yı destekliyor. Ancak Almanya; bulunduğu yol ve stratejik konumu itibariyle Türkiye’den vazgeçemez. Türkiye’yi kaybeden, çok şey kaybeder.”

"SİCİLİNİ DÜZELTMELİ"

Ümit Pamir (Emekli Büyükelçi)

"Türkiye’nin Batı’dan uzaklaştığına dair düşünceleri var. Ancak bu noktada onların da haklı bizim de haklı olduğumuz taraflar var. Türkiye’nin şu anda ekonomik durumu kötü ve sürekli borç talep eden konumdayız. Ülke olarak iyi bir ekonomik performansımız olsa böyle yapamazlar. Almanlar, onlara muhtaç olduğumuz kanısında. Ancak bizim de ülke olarak; insan hakları, demokrasi, yargı karnesini iyileştirmesi lazım."

VİZE AMBARGOSU!

Öte yandan, son verilere göre; Almanya, vize talep eden her 100 Türk vatandaşından 26’sını reddediyor. Vizeleri reddedilen Türk vatandaşlarının itiraz haklarını 30 Haziran 2025’e kadar askıya alındığını da duyuran Almanya'nın; Yunanistan'a ise ekonomik deste verdiği biliniyor.

[email protected]

Kaynak: Web Özel