AB'de emlak kaosu, Almanya'da bile kiracı krizi

Emlak haberleri Gündem haberleri Yaşam Haberleri Ekonomi haberleri Konut Kentsel dönüşüm Emlak vergisi Dünya haberleri Türkiye Almanya Enflasyon Zam
AB'de emlak kaosu, Almanya'da bile kiracı krizi

Türkiye'de ev ve kira fiyatları cep yakarken benzer bir kriz Avrupa Birliği'nde (AB) de yaşanıyor. İsviçre, Almanya ve Avusturya gibi zengin ülkelerde bile nüfusun yarısından fazlası kiracı durumunda. Verilere göre Türkiye'de kiracıların oranı da yüzde 42.5 seviyesine yükseldi.

Türkiye'de büyükşehirlerde vatandaşların büyük bölümü kiracı durumunda olsa da; ev sahibi olma krizi 2 yıldır Avrupa'da da şiddetli şekilde hissediliyor. AB verilerine göre İsviçre ve Almanya gibi kıtanın zengin ülkelerinde bile nüfusun yarısından fazlası kiracı durumunda. Ev sahibi oranı kıta genelinde Balkan ülkelerinde yüksek durumda ancak oda başına düşen insan sayısı da bölgede yüksek. 

YÜZDE 30''U KİRACI

Avrupa Birliği'nin resmi istatistik organı olan "Avrupa İstatistik Ofisi" verilerine göre Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde ev sahibi olma oranı yaklaşık yüzde 70, kiracılar ise yüzde 30 seviyesinde. Eurostat verilerine göre AB vatandaşlarının yüzde 17'si kalabalık evlerde yaşıyorlar. Verilere göre 36 AB üyesi arasında yalnızca 8 ülkede genel nüfusun yüzde 90'ından fazlası kendi sahip oldukları evlerde yaşıyorlar.

AB'de emlak kaosu, Almanya'da bile kiracı krizi - Resim : 1
AB verilerine göre Türkiye'de ev sahiplerinin oranı yüzde 57.5 kiracıların oranı ise yüzde 42.5 seviyesinde.

ALMANLAR KİRACI

Son verilere göre İsviçre (yüzde 57), Almanya (yüzde 53) ve Avusturya (yüzde 48) Avrupa'da en çok kiracının yaşadığı ülkeler durumunda. Balkan ülkeleri ise en yüksek ev sahibi oranına sahip bölge olarak dikkat çekiyor. Ancak Balkan ülkelerinde de ev başına düşen kişi sayısı oldukça fazla ve evler kalabalık. Bu ülkeler arasında ev sahipliği oranı yüzde 95'in üzerinde olanlar ise Kuzey Makedonya (yüzde 96), Arnavutluk (yüzde 95) ve Romanya (yüzde 95). Kıtada ev sahiplerinin oranı yüzde 90'ın üzerinde olan ülkeler arasında Macaristan, Sırbistan, Hırvatistan ve Karadağ da bulunuyor.

TÜRKİYE 4. SIRADA

Türkiye'nin de aralarında olduğu 6 ülke; Avusturya, Danimarka, Fransa, İsveç ve Birleşik Krallık ise araştırma verilerine göre AB'de ev sahiplerinin ortalaması olan yüzde 69'un altında kalıyor. Verilere göre Türkiye'de ev sahiplerinin oranı yüzde 57.5 kiracıların oranı ise yüzde 42.5 seviyesinde. Türkiye Avrupa genelinde en çok kiracının yaşadığı 4. ülke durumunda. Avrupa'nın “dört büyük ekonomisi” arasında bulunan İspanya (yüzde 76), İtalya (yüzde 74) ev sahipliği oranına sahip. İki ülkede de her 4 kişiden üçü kendi sahip oldukları evlerde yaşıyorlar.

AB'de emlak kaosu, Almanya'da bile kiracı krizi - Resim : 2
Eurostat verilerine göre kiracı oranı gün geçtikçe kıta Avrupası'nda artıyor. 

KALABALIK YAŞIYORUZ

Avrupa genelinde en kalabalık evler Balkan ülkelerinde yer alıyor. Verilere göre Sırbistan, Karadağ ve Arnavutluk nüfusunun yarısı kalabalık evlerde yaşıyorlar. AB genelinde kalabalık evlerde yaşama ortalaması ise yüzde 16 seviyesinde. Bu oran Letonya (yüzde 41), Romanya (yüzde 40) ve Bulgaristan'da (yüzde 36) en yüksek seviyede bulunurken en az kişinin yaşadığı ev oranına ise Hollanda (yüzde 2.9), Malta (yüzde 2.8) ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi (yüzde 2.2). Türkiye'de ise verilere göre kalabalık evde oturan nüfusun genel nüfusa oranı yüzde 39.1 seviyesinde.

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel