Dolar haftaya nasıl başladı? Gözler Ortadoğu'da!

Ekonomi haberleri dolar
Dolar haftaya nasıl başladı? Gözler Ortadoğu'da!

Veriler açısından yoğun haftaya dolar yükselişle başladı. Dolar haftaya 27,68 TL'den başlarken, Euro 29,234 TL'den başladı. Kurların yükselişle başlamasında haftasonu ortadoğu'da yaşanan çatışmalarda etkili oldu. Yatırımcılar dikkatini ortadoğu'daki gelişmelere verecek

Veriler açısından yoğun haftaya dolar yükselişle başladı. Dolar haftaya 27,68 TL'den başlarken, Euro 29,234 TL'den başladı.

Kurların yükselişle başlamasında haftasonu ortadoğu'da yaşanan çatışmalarda etkili oldu. Yatırımcılar dikkatini ortadoğu'daki gelişmelere verecek. Bu akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde toplanacak Kabine Toplantısı'ndan çıkan sonuçlar da takip edilecek. 

Bu hafta içerde sanayi üretimi ve cari açık verileri takip edilecek. Dışarda ise doların gidişatını belirleyecek ABD enflasyonu ve Fed'in açıklayacağı tutanaklarda olacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz hafta Londra'da yatırımcılarla buluştu. TCMB'nin artan uluslararası rezervlere ilişkin değerlendirmede de bulunan Bakan Şimşek "29 Eylül'de brüt döviz rezervleri haftalık 3,3 milyar dolar gerileyerek 122,2 milyar dolar oldu. Bu gelişmede altın fiyatlarıyla swap işlemlerinin etkili olduğu görülüyor. Söz konusu dönemde yurt içi swap stoku 2,2 milyar dolar azalırken, altın fiyatındaki gerilemenin etkisi ise 1,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Ülkemize ilave dış kaynak sağlamaya yönelik çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Bu çerçevede Londra'da çok verimli toplantılar yaptık."

Petrol fiyatlarının Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırının ardından haftaya yüzde 3,5 yükselişle başlaması Türkiye gibi net enerji ithalatçısı ülkeler için yeniden enflasyon tartışmalarını körükleyebilir. Haftasonu yayınlanan analizler petrol fiyatlarının yeniden 100 dolara kadar yol alabileceği değerlendirmesini yapıyor. 

 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro Döviz mevduatları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan